S&P 500 ^GSPC
5,078.17
+0.17%
Meta META
$487.05
+1.10%
Alphabet GOOG
$140.10
+0.97%
Apple AAPL
$182.63
+0.81%
Amazon AMZN
$173.54
-0.68%
Nvidia NVDA
$787.01
-0.49%
Tesla TSLA
$199.73
+0.17%
Microsoft MSFT
$407.48
-0.01%

Дилемата около наследяването на Джейми Саймън в JPMorgan

Игор Иванов
5. 6. 2023
1 min read

Не се притеснявайте, въпреки това заглавие, в момента няма нищо, което да го накара да напусне. Статията ми се стори интересна вчера, затова искам да я споделя и тук. Напоследък се обсъжда повече мнението за $BRK-B+0.0% и какви биха били последиците, ако Уорън Бъфет или Чарли Мънгър напуснат.

Представяме ви Джейми Саймън. Вече 67-годишният милиардер, класиран 4 пъти в топ 100 на най-влиятелните хора в света. Той е председател и главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase. $JPM+0.0% Започва като трейдър, банкер за по-малки компании. През 2000 г. става главен изпълнителен директор на Bank One, тогава петата по големина банка в страната. След това става президент и главен оперативен директор през 2004 г., след като се слива с $JPM+0.0%. Година по-късно е назначен за главен изпълнителен директор. През 2006 г. е обявен за председател и президент.

Сега възникна въпросът какво ще се случи, когато един ден той престане да управлява най-голямата и най-печеливша банка в страната. И евентуално кой ще може да го замести?

"Проблемът - каза банковият анализатор Майк Майо от Wells Fargo. "Най-доброто ми предположение е за 5% спад на акциите, ако Джейми внезапно напусне. Това би го превърнало в човек на стойност 20 млрд. долара". Това вече е доста сериозен спад за някой, който е инвестирал повече в компанията. Този въпрос стана по-важен напоследък и с неотдавнашното спасяване на First Republic $FRC (дадох стария тикър, сега е различен след поглъщането). Това поглъщане увеличи обхвата, влиянието и печалбите им едновременно. То също така категорично утвърди Даймън като главен спасител на индустрията.

67-годишният Даймън даде ясно да се разбере, че не планира да напуска скоро. Но той също така открито размишлява за живота след JPMorgan.

"Не мога да се занимавам с това вечно, знам го", каза Даймън пред анализатори на 22 май. "Но интензитетът ми е същият. Мисля, че когато нямам тази интензивност, трябва да напусна." В списъка с кандидати, според човек, запознат с планирането на приемствеността в банката, е дългогодишният главен изпълнителен директор на JPMorgan $JPM+0.0% Даниел Пинто, който би могъл да заеме мястото, ако нещо внезапно се обърка. В банката вече има план за това какво ще се случи, ако Джейми Даймън бъде "блъснат от автобус" (малко странно, когато колегите ти планират такава смърт за теб)🤦‍♂️

Ако Даймън остане за още три до пет години, двамата шефове на потребителското банкиране се смятат за пионери, които да го заместят: Мариана Лейк и Дженифър Пиепшак. Други ръководители биха могли да получат внимание, ако Даймън остане по-дълго.

Миналата сряда Даймън призна пред Блумбърг, че му е минавала през ума идеята да се кандидатира за държавен пост. "Обичам страната си и може би един ден ще й служа в едно или друго качество", каза той. През годините той също така често е свързван с важни роли във Вашингтон. По време на мандата на президента Обама той често е споменаван като възможен министър на финансите. Милиардерът Уорън Бъфет дори изрази подкрепата си през 2012 г., заявявайки, че Даймън би бил най-добрият избор за тази длъжност. В сряда друг милиардер, управител на хедж фонд, Бил Акман, призова Даймън да се кандидатира за президент като демократ през 2024 г. Според него той би могъл да победи Байдън на първичните избори и бившия президент Доналд Тръмп на общите избори.

Очевидно е, че той е наистина влиятелен човек. Но акционерите на $JPM+0.0% не трябва да се притесняват поне до 2026 г. Защо? Бордът на директорите даде ясно да се разбере, че иска той да управлява банката още толкова дълго. Причината е специалният бонус за задържане на 1,5 млн. опции, който бордът предостави на Даймън през 2021 г. Той не може да упражни тези опции до 2026 г. и трябва да остане в банката през цялото това време, ако бъдат постигнати определени цели за ефективност.

Настоящата очаквана стойност на наградата е около 49 млн. долара, според Анди Рестайно от Technical Compensation Advisors. Тя не може да бъде упражнена, освен ако акциите на JPMorgan не възстановят стойността си от 149 долара - цената към момента на награждаването. Акциите на банката затвориха в петък на 140,47 USD.

И накрая, как гледате на акциите на компанията? Очевидно е, че този човек знае какво прави и е добър в това, щом е уважаван по този начин от други високопоставени лица, които дори биха го видели като кандидат за президент на Съединените щати. Какво ще се случи по-нататък, никой не знае, но засега смятам, че банката е в добри ръце и растежът тепърва предстои, а тези, които купиха по време на спада, се справиха много добре. 😊Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.