S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

A Jamie Simon utódlása körüli dilemma a JPMorgannál

György Sárosi
5. 6. 2023
5 min read

Ne aggódj, a főcím ellenére jelenleg semmi olyan nincs, ami miatt távoznia kellene. A cikket tegnap érdekesnek találtam, ezért szeretném itt is megosztani. Mostanában több vita is volt arról, hogy mi a vélemény a $BRK-B-ről+0.4%, és milyen következményekkel járna, ha Warren Buffett vagy Charlie Munger távozna.

Bemutatkozik Jamie Simon. A most 67 éves milliárdos, aki 4 alkalommal szerepelt a világ 100 legbefolyásosabb embere között. A JP Morgan Chase elnök-vezérigazgatója. A JPM+1.9% kereskedőként és kisebb vállalatok bankáraként kezdte. 2000-ben a Bank One vezérigazgatója lett, amely akkor az ország ötödik legnagyobb bankja volt. A $JPM-mel+1.9% való egyesülés után 2004-ben lett elnök és operatív vezérigazgató. Egy évvel később vezérigazgatóvá nevezték ki. 2006-ban elnökévé és elnökévé nevezték ki.

Most felmerült a kérdés, hogy mi lesz, ha egy napon megszűnik az ország legnagyobb és legnyereségesebb bankjának vezetése. És esetleg ki lesz képes a helyére lépni?

"A probléma" - mondta Mike Mayo, a Wells Fargo banki elemzője. "A legjobb tippem az lenne, hogy a részvények 5%-kal esnének, ha Jamie hirtelen távozna. Ez 20 milliárd dolláros veszteséget jelentene neki." Ez már elég jelentős esés valakinek, aki többet fektetett a vállalatba. Ez a kérdés a közelmúltban a First Republic $FRC (a régi tickert adtam meg, most a felvásárlás után már más) nemrég történt megmentésével is felértékelődött. Ez a felvásárlás egyszerre növelte a hatókörüket, befolyásukat és nyereségüket. Dimont pedig határozottan az iparág fő megmentőjévé tette.

A 67 éves Dimon világossá tette, hogy nem tervezi, hogy a közeljövőben távozik. De nyíltan gondolkodott a JPMorgan utáni életről is.

"Nem tudom ezt örökké csinálni, ezt tudom" - mondta Dimon május 22-én elemzőknek. "De az intenzitásom ugyanaz. Azt hiszem, ha már nem lesz meg ez az intenzitás, akkor el kell mennem". A jelöltek listáján egy, a bank utódlási terveit ismerő személy szerint szerepel a JPMorgan $JPM+1.9% régóta működő vezérigazgatója, Daniel Pinto, aki akkor léphetne be, ha valami hirtelen rosszul alakulna. A bankon belül már van egy terv arra, hogy mi történik, ha Jamie Dimont "elüti egy busz" (elég bizarr, amikor a kollégák ilyen halált terveznek a számodra)🤦‍♂️

Ha Dimon még három-öt évig marad, akkor a két fogyasztói banki főnököt tartják a helyére pályázó első számú esélyesnek: Marianne Lake és Jennifer Piepszak. Más vezetők is szóba jöhetnek, ha Dimon tovább marad.

Dimon a Bloombergnek múlt szerdán elismerte, hogy megfordult a fejében a közhivatalért való indulás gondolata. " Szeretem a hazámat, és talán egy napon valamilyen minőségben szolgálom majd a hazámat" - mondta. Az évek során gyakran kapcsolatba hozták őt Washingtonban betöltött jelentős szerepekkel is. Obama elnök hivatali ideje alatt gyakran emlegették lehetséges pénzügyminiszterként. A milliárdos Warren Buffett 2012-ben még támogatásának is hangot adott, mondván, hogy Dimon lenne a legjobb választás a posztra. Szerdán egy másik milliárdos fedezeti alapkezelő, Bill Ackman arra biztatta Dimont, hogy 2024-ben induljon az elnökválasztáson demokrataként. Szerinte az előválasztáson meg tudná verni Biden elnököt, az általános választáson pedig Donald Trump volt elnököt.

Nyilvánvaló, hogy igen, ő egy nagyon befolyásos ember. De a $JPM+1.9% részvényeseinek legalább 2026-ig nem kell aggódniuk. Miért? Az igazgatótanács világossá tette, hogy azt akarják, hogy még ennyi ideig vezesse a bankot. Ennek oka egy különleges, 1,5 millió opcióból álló megtartási bónusz, amelyet az igazgatótanács 2021-ben adott Dimonnak. 2026-ig nem gyakorolhatja ezeket az opciókat, és bizonyos teljesítménycélok teljesülése esetén végig a banknál kell maradnia.

A jutalom jelenlegi várható értéke körülbelül 49 millió dollár a Technical Compensation Advisors munkatársa, Andy Restaino szerint. Az opciók csak akkor gyakorolhatók, ha a JPMorgan részvényeinek árfolyama a díj odaítélésekor elért 149 dolláros szintre emelkedik. A bank részvényei pénteken 140,47 dolláron zártak.

Végül, hogyan látja a vállalat részvényeit? Nyilvánvaló, hogy ez az ember tudja, mit csinál, és jól csinálja, ha ilyen módon tisztelik őt magas beosztású emberek, akik akár az Egyesült Államok elnökjelöltjeként is tekinthetnének rá. Hogy mi lesz ezután, senki sem tudja, de egyelőre úgy gondolom, hogy a bank jó kezekben van, és a növekedés még várat magára, azok, akik a visszaesés idején vásároltak, nagyon jól jártak. 😊Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.