S&P 500 ^GSPC
4,986.69
-0.49%
Nvidia NVDA
$812.84
-4.00%
Meta META
$483.19
-3.71%
Amazon AMZN
$174.72
-2.51%
Alphabet GOOG
$155.54
-1.22%
Microsoft MSFT
$399.45
-1.19%
Apple AAPL
$165.17
-1.12%
Tesla TSLA
$148.92
-0.67%

JPMorgan'da Jamie Simon'ın halefiyetiyle ilgili ikilem

Burhan Yılmaz
5. 6. 2023
5 min read

Merak etmeyin, bu başlığa rağmen, şu anda neden ayrılması gerektiğine dair hiçbir şey yok. Dünkü makaleyi ilginç bulduğum için burada da paylaşmak istedim. Son zamanlarda $BRK-B+0.9% hakkındaki görüşler ve Warren Buffett ya da Charlie Munger'in ayrılması halinde bunun ne gibi sonuçlar doğuracağı konusunda daha fazla tartışma yapılıyor.

Karşınızda Jamie Simon. Şu anda 67 yaşında olan milyarder, dünyanın en etkili 100 kişisi arasında 4 kez yer aldı. Kendisi JP Morgan Chase'in başkanı ve CEO'su. JP Morgan Chase, küçük şirketlerde tüccar ve bankacı olarak işe başladı. 2000 yılında, o zamanlar ülkenin en büyük beşinci bankası olan Bank One'ın CEO'su oldu. Daha sonra 2004 yılında $JPM+1.7% ile birleştikten sonra başkan ve işletme müdürü oldu. Bir yıl sonra CEO olarak atandı. 2006 yılında ise başkan ve yönetim kurulu başkanı oldu.

Şimdi, bir gün ülkenin en büyük ve en kârlı bankasını yönetmeyi bıraktığında ne olacağı sorusu ortaya çıktı. Ve muhtemelen, onun yerine kim geçebilecek?

Wells Fargo'dan bankacılık analisti Mike Mayo,"Sorun," dedi. "En iyi tahminim Jamie'nin aniden ayrılması halinde hisselerde %5'lik bir düşüş olacağı yönünde. Bu da onu 20 milyar dolarlık bir adam yapar." Şirkete daha fazla yatırım yapmış biri için bu zaten oldukça büyük bir düşüş. Bu konu son zamanlarda First Republic $FRC 'nin kurtarılmasıyla da daha önemli hale geldi (eski ticker'ı verdim, devralmadan sonra artık farklı). Bu devralma aynı zamanda erişimlerini, etkilerini ve kârlarını artırdı. Ayrıca Dimon'ı sektörün baş kurtarıcısı olarak sağlam bir şekilde yerleştirdi.

67 yaşındaki Dimon yakın zamanda ayrılmayı düşünmediğini açıkça belirtti. Ancak JPMorgan'dan sonraki hayatı hakkında da açıkça düşündü.

Dimon 22 Mayıs'ta analistlere"Bunu sonsuza kadar yapamam, bunu biliyorum" dedi. "Ama yoğunluğum aynı. Bu yoğunluğa sahip olmadığım zaman ayrılmam gerektiğini düşünüyorum." Bankanın halefiyet planlamasına aşina bir kişiye göre aday listesinde, aniden bir şeyler ters giderse devreye girebilecek uzun süredir JPMorgan $JPM+1.7% CEO'su Daniel Pinto da var. Banka içinde Jamie Dimon'a "otobüs çarpması" durumunda ne olacağına dair bir plan zaten var (iş arkadaşlarınızın sizin için böyle bir ölüm planlaması biraz tuhaf) 🤦‍♂️

Dimon üç ila beş yıl daha kalırsa, iki tüketici bankacılığı şefi onun yerini alacak öncüler olarak görülüyor: Marianne Lake ve Jennifer Piepszak. Dimon daha uzun süre kalırsa diğer yöneticiler de değerlendirmeye alınabilir.

Dimon geçtiğimiz Çarşamba günü Bloomberg'e yaptığı açıklamada kamu görevine aday olma fikrinin aklından geçtiğini itiraf etti. "Ülkemi seviyorum ve belki bir gün ülkeme şu ya da bu sıfatla hizmet ederim" dedi. Yıllar boyunca Washington'da önemli rollerle de sık sık ilişkilendirildi. Başkan Obama'nın görevde olduğu dönemde adı sık sık olası bir Hazine Bakanı olarak anıldı. Hatta milyarder Warren Buffett 2012 yılında Dimon'un bu iş için en iyi seçim olacağını söyleyerek desteğini dile getirmişti. Çarşamba günü, bir başka milyarder hedge fon yöneticisi Bill Ackman, Dimon'ı 2024 yılında Demokrat olarak başkanlığa aday olmaya çağırdı. Ön seçimlerde Başkan Biden'ı, genel seçimlerde ise eski Başkan Donald Trump'ı yenebileceğini söylüyor.

Açıkçası, evet o gerçekten etkili bir adam. Ancak $JPM+1.7% hissedarlarının en az 2026 yılına kadar endişelenmesine gerek yok. Neden mi? Yönetim kurulu, onun bankayı daha uzun süre yönetmesini istediklerini açıkça belirtti. Bunun nedeni, yönetim kurulunun 2021 yılında Dimon'a verdiği 1,5 milyon opsiyondan oluşan özel bir elde tutma primi. 2026 yılına kadar bu opsiyonları kullanamayacak ve belirli performans hedeflerine ulaşılması halinde tüm bu süre boyunca bankada kalması gerekecek.

Technical Compensation Advisors'dan Andy Restaino'ya göre ödülün şu anki beklenen değeri yaklaşık 49 milyon dolar. JPMorgan hisseleri ödülün verildiği tarihteki fiyatı olan 149 $'ı geri kazanmadığı sürece kullanılamaz. Bankanın hisseleri Cuma gününü 140.47 dolardan kapattı.

Son olarak, şirketin hisselerini nasıl görüyorsunuz? Bu adamın ne yaptığını bildiği ve yüksek mevkilerdeki diğer kişiler tarafından bu şekilde saygı gördüğü ve hatta ABD Başkan adayı olarak görüldüğü zaman bu işte iyi olduğu açıktır. Bundan sonra ne olacağını kimse bilmiyor ama şimdilik bankanın emin ellerde olduğunu ve büyümenin devam edeceğini düşünüyorum, kriz döneminde alım yapanlar çok iyi iş çıkardı. 😊



Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.