S&P 500 ^GSPC 5,290.87 -0.26%
Nvidia NVDA $1,137.22 +6.81%
Tesla TSLA $175.63 -2.01%
Alphabet GOOG $177.47 +0.65%
Microsoft MSFT $428.70 -0.34%
Amazon AMZN $181.31 +0.31%
Meta META $476.98 -0.26%
Apple AAPL $189.55 -0.23%

Израелските акции за растеж, които инвеститорите купуват сега

Vladimir Mihaylov
6. 6. 2023
1 min read

През повечето време тук всички говорим и флиртуваме с американския пазар. Да, това е най-големият пазар в света, страната с най-голям брой големи и богати мултинационални компании. Със сигурност не е погрешно да се фокусираме предимно върху този пазар, но понякога би било хубаво да си починем за малко от американската мечта и да погледнем към други страни и различни пазари. Например един начинаещ може да не вярва, че на американската фондова борса може да се купуват дори китайски акции. А да, наистина може. На Нюйоркската фондова борса можете да откриете и много други скъпоценни камъни, които, въпреки че също са листвани на американския пазар, всъщност произхождат или са базирани в друга държава или дори в много отдалечена част на света. Днес ще разгледаме един такъв пример.

Източник:https://digest.myhq.in/how-make-money-on-fiverr/

Fiverr ($FVRR+0.8% )

е онлайн платформа за лица, работещи на свободна практика, която свързва предлагането на услуги с търсенето им. Основана през 2010 г., тя е един от най-големите онлайн пазари за цифрови услуги. Fiverr позволява на хората да предлагат своите умения и услуги в различни области, като писане, дизайн, програмиране, маркетинг, музика и много други.

Във Fiverr фрийлансърите могат да създават профили, в които да представят своите умения, опит и портфолио. След това клиентите могат да преглеждат списъците и да наемат фрийлансъри въз основа на техните оценки и отзиви от предишни клиенти.

FVRR
$24.86 $0.20 +0.79%

Fiverr е известен с уникалната си ценова структура, при която повечето услуги започват от 5 долара (откъдето идва и името Fiverr). Много фрийлансъри обаче предлагат разширени и специализирани услуги на по-високи цени. Плащането за услугите обикновено се обработва чрез Fiverr, а фрийлансърите получават плащане, след като работата бъде завършена и одобрена от клиента.

Fiverr също така предоставя инструменти и функции за комуникация между фрийлансърите и клиентите, като съобщения, дискусии и възможност за прикачване на файлове. Това дава възможност за ефективно сътрудничество по проектите и гарантира прозрачност и сигурност и за двете страни.

Fiverr е придобил голяма популярност благодарение на глобалния си обхват и разнообразния набор от услуги, които предлага. Той е популярно място за предприемачи, малки фирми и физически лица, които търсят професионална помощ за различни проекти.

Fiverr приключи своето първично публично предлагане ( IPO) на 13 юни 2019 г . По време на IPO Fiverr предложи 5 263 158 акции на обществеността на цена от 21 USD на акция. По този начин тя набра приблизително 111 млн. долара. Акциите бяха регистрирани на борсата NASDAQ под символа "FVRR". Първичното публично предлагане на Fiverr се счита за успешно и донесе на платформата средства за по-нататъшно развитие и разширяване.

Акциите достигнаха своя връх точно в началото на 2021 г. на цена от около 340 долара за акция. От този момент нататък, когато пазарът беше в коварен балон, акциите се движеха надолу като влакче в увеселителен парк. В рамките на 800 дни тя отписа над 90% от стойността си. В момента тя все още е по-висока, отколкото беше при първоначалното си публично предлагане през 2019 г., но това не изглежда много успокояващо, като се погледне графиката.

За тези, които са купили на ТОП цени през 2021 г. и 22 г., пътят обратно към върха е наистина дълъг. Акциите ще трябва да поскъпнат с 1100% от днешните нива (27 долара). От началото на годината до май компанията е отчела прилична печалба - около 75% ръст на цената на акциите. Дружеството подхранва този ръст с резултати, които досега почти винаги са надхвърляли прогнозите на анализаторите. Но при цена от 47,5 долара акциите се спряха, образуваха двоен връх и бързо се свлякоха обратно до мястото, където започнаха годината.

Но през май акциите на компанията поевтиняха с още 27% за три дни. Какво се случи?

Fiverr публикува приходите си за първото тримесечие на 2023 г., които показват, че растежът се е забавил още повече с отшумяването на пандемията. Приходите са се увеличили само с 1,5% на годишна база до 88 млн. долара, което е далеч от скока от 27% на годишна база, наблюдаван през първото тримесечие на 2022 г.

Добрата новина е, че оперативните и нетните загуби са намалели значително, въпреки че Fiverr все още не е излязла на печалба по нито един от двата показателя. Друга положителна бележка е, че свободните парични потоци продължиха да нарастват, като се увеличиха с 93,2% на годишна база от 6,8 млн. долара до 13,2 млн. долара.

Активните клиенти са се увеличили само с 0,3% на годишна база до 4,3 млн. , за разлика от 11% ръст на годишна база преди година. Разходите на купувач са се увеличили само с 4% на годишна база до 262 долара, което е драстично забавяне спрямо 17% ръст на годишна база, отчетен през същия период на миналата година.

Fiverr ревизира прогнозите си за приходите за цялата 2023 г. в посока нагоре до 5%-8% ръст на годишна база. Компанията също така вярва, че работата на свободна практика продължава да се премества в цифровия свят, тъй като по-голямата част от нея все още се извършва офлайн, което ѝ дава дългосрочно предимство, тъй като запазва позицията си на бранд № 1 за работа на свободна практика.

Fiverr изчислява, че има общ адресируем пазар от 247 млрд. долара само в САЩ , а този пазар може да бъде още по-голям, ако компанията разшири услугите си на чуждестранни пазари.

С навлизането на изкуствения интелект обаче инвеститорите трябва внимателно да проучат въздействието му върху бизнеса и растежа на Fiverr, тъй като някои позиции за фрийлансъри стават ненужни. Fiverr, заедно с други независими платформи, може да се бори да привлича клиенти със същата лекота, на която беше свидетел по време на пандемията, а общият й пазар, към който е насочена, може да се свие, тъй като все повече работни места се заместват от ИИ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.