S&P 500 ^GSPC 5,309.4 +0.09%
Nvidia NVDA $1,125.41 +5.70%
Tesla TSLA $176.90 -1.30%
Alphabet GOOG $177.98 +0.94%
Apple AAPL $191.50 +0.80%
Microsoft MSFT $428.30 -0.43%
Meta META $476.67 -0.32%
Amazon AMZN $181.13 +0.21%

A HÉTFŐI ALMA KONFERENCIA ÖSSZEFOGLALÓJA

A várakozásoknak megfelelően az Apple hétfőn bemutatta első belépőjét a kiterjesztett valóság piacára, az Apple Vision Pro-t. Az idei Worldwide Developers Conference keynote-ján elhangzott konkrét információk azonban úgy tűnik, kissé hidegen hagyták a befektetőket.

Míg az Apple $AAPL+0.8% APL részvénye a hétfői nap elején rekordmagasságba emelkedett, a több mint kétórás prezentáció alatt a részvények zuhantak, mivel a bevezetés néhány konkrétuma nem egészen felelt meg a pletykáknak és a várakozásoknak.

AAPL

Apple

AAPL
$191.50 $1.52 +0.80%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
3.0T
Valuation
P/E
29.6
P/S
7.6
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

Íme, hat legfontosabb tanulsága a hétfői eseménynek, amelyet több mint egymillió ember követett figyelemmel az interneten keresztül.

A kiszivárgott információk sok részletben tévesek voltak, és nem a jó értelemben: Az elemzőknek talán a legnagyobb problémát a Vision Pro bevezetésével kapcsolatban az ára jelenti: 3499 dollár, ami körülbelül 500 dollárral több, mint a várt 3000 dolláros ár. A készülék ráadásul csak 2024 elején kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy lemarad az ünnepi szezonról, és később fog elkelni, mint ahogy azt a legtöbb elemző az utcán várta. Ez egy kettős csapás, amely arra kényszeríthet néhány elemzőt, hogy csökkentse a Vision Pro hatását a vállalat 2024 szeptemberében záruló pénzügyi évére vonatkozó várakozásait. Dan Ives, a Wedbush elemzője, aki továbbra is bullish az Apple-re, arra számít, hogy a vállalat az első évben csak 150 000 darabot, a második évben pedig egymillió darabot fog eladni, de alacsonyabb áron.

Nem voltak gyilkos alkalmazások: Ahogy kollégám, Tae Kim megjegyezte, a Vision Pro szemüveg, amely hasonlít a Ready Player One című filmben használt hamis szemüveghez, sokféleképpen használható. Bár az Apple bemutatta a szemüveg vállalati és fogyasztói felhasználási lehetőségeit is, egyszerűen nem voltak olyan gyilkos játékalkalmazások - vagy más gyilkos alkalmazások -, amelyekre a felhasználók valószínűleg ennyi pénzt költenének a Meta Platforms (META) Quest 3 VR headset árának hétszereséért. Idővel azonban az Apple-termékek eladásait inkább az hajtotta, hogy mit álmodnak meg más fejlesztők, mint a specifikációjuk. Nem véletlenül indít az Apple a WWDC-n, időt hagyva számos partnerének, hogy új szoftvereket és élményeket álmodjon meg.

Olcsó MacBookok: Ahogy Tae megjegyzi, az új 15 hüvelykes MacBook ára nagyon agresszív: 1299 dollár. Ez jó hír lehet a vásárlóknak, és az Apple számára is a piaci részesedés növekedését jelentheti. Másrészt az Apple bejelentette az új Mac Prót, amelyet a vállalat M2 Ultra chipjei hajtanak - az ára lélegzetelállító, 6 999 dollár. (Ugyanennyiért öt darab 15 hüvelykes MacBookot lehetne venni.)

Néhány izgalmas újdonság: Az Apple Vision Pro névre keresztelt újdonságok körüli zajszint szinte elnyomta a Macek, iPhone-ok, órák és az Apple TV (az eszköz, nem a streaming csatorna) operációs rendszerfrissítéseinek áradatát. Alex Eule kollégámat az Apple TV új FaceTime funkciója izgatta, amely videokonferencia-rendszerré teszi az Apple TV-t. És mindkettőnket lenyűgözött a StandBy funkció, amely a telefont asztali órává alakítja, amely számos alkalmazás adatait képes megjeleníteni, valamint a kerékpárosoknak és túrázóknak szánt új Watch szoftver. És itt a nagy újdonság: mostantól a Sirihez való csatlakozáskor a "Hey Siri" helyett csak annyit mondhatsz, hogy "Siri".

És mi a helyzet a mesterséges intelligenciával: Az Apple többször is bólintott a mesterséges intelligencia felé, többek között a továbbfejlesztett automatikus javító szoftverrel. Az Apple azonban még mindig nem számít nagy játékosnak a generatív AI területén - miközben más kulcsfontosságú technológiai szereplők, például a Microsoft (MSFT), az Alphabet (GOOGL) és az Adobe (ADBE) agresszívan terjesztenek új generatív AI-szoftvereket. Ez egy bizonyos ponton elkezdi aggasztani a befektetőket, akik drámaian megemelték a kulcsfontosságú AI-játékosok részvényárfolyamát.

Ami hiányzott: Tavaly a vállalat jelentős időt töltött azzal, hogy a CarPlay jövőjéről beszéljen - ezúttal azonban alig volt szó a telefonról az autóba kapcsolható szoftverről. Mint említettük, a vállalat bejelentette az Apple TV frissítését, de az Apple TV+ streaming szolgáltatások helyzetéről szinte semmi sem hangzott el. A vállalat pedig szinte semmit sem beszélt a szolgáltatásokról, amelyek a bevétel 22%-át tették ki az elmúlt negyedévben.


No comments yet