S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

POVZETEK PONEDELJKOVE KONFERENCE O DRUŽBI APPLE

Po pričakovanjih je Apple v ponedeljek predstavil svoj prvi vstop na trg razširjene resničnosti, Apple Vision Pro. Vendar se zdi, da so konkretne informacije, ki so bile podane na letošnji konferenci Worldwide Developers Conference, vlagatelje pustile nekoliko hladne.

Medtem ko je delnica družbe Apple $AAPL-0.8% APL na začetku ponedeljkovega zasedanja dosegla rekordno vrednost, je med več kot dveurno predstavitvijo padla, saj se nekatere podrobnosti predstavitve niso povsem ujemale z govoricami in pričakovanji.

AAPL

Apple

AAPL
$190.90 -$1.45 -0.75%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
3.0T
Valuation
P/E
29.9
P/S
7.7
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

Tukaj je šest ključnih ugotovitev ponedeljkovega dogodka, ki si ga je prek interneta ogledalo več kot milijon ljudi.

Uhajanje informacij je bilo v številnih podrobnostih napačno, in to ne v dobrem smislu: Morda bo največja težava analitikov ob predstavitvi naprave Vision Pro cena - 3 499 dolarjev, kar je približno 500 dolarjev več od pričakovanih 3 000 dolarjev. Naprava bo naprodaj šele v začetku leta 2024, kar pomeni, da bo zamudila praznično sezono in se prodajala pozneje, kot je pričakovala večina analitikov na ulici. To je dvojni udarec, zaradi katerega bi lahko nekateri analitiki znižali pričakovanja glede vpliva Vision Pro na poslovno leto podjetja, ki se konča septembra 2024. Analitik podjetja Wedbush Dan Ives, ki ostaja naklonjen Applu, pričakuje, da bo podjetje v prvem letu prodalo le 150.000 enot, v drugem letu pa milijon enot, vendar po nižji ceni.

Ubijalskih aplikacij ni bilo: kot je opozoril moj kolega Tae Kim, imajo očala Vision Pro, ki so podobna lažnim očalom, uporabljenim v filmu Ready Player One, različne možnosti uporabe. Čeprav je Apple predstavil uporabo očal v podjetjih in za potrošnike, preprosto ni bilo nobenih ubijalskih aplikacij za igre - ali drugih ubijalskih aplikacij - za katere bi uporabniki verjetno porabili toliko denarja, saj je bila cena sedemkrat višja od cene naglavne slušalke Quest 3 VR podjetja Meta Platforms (META). Sčasoma pa je prodajo Applovih izdelkov bolj kot njihove specifikacije spodbujalo to, kar si izmislijo drugi razvijalci. Ne zaman je Apple na WWDC predstavil svoje izdelke, tako da so številni partnerji imeli čas, da so si zamislili novo programsko opremo in doživetja.

Poceni MacBooki: Kot ugotavlja Tae, je cena novega 15-palčnega MacBooka zelo agresivna: 1299 dolarjev. To bi morala biti dobra novica za kupce, za Apple pa bi morala pomeniti povečanje tržnega deleža. Po drugi strani pa je Apple napovedal nov Mac Pro, ki ga poganjajo čipi M2 Ultra podjetja - njegova cena je osupljivih 6.999 dolarjev. (Za isto ceno lahko kupite pet 15-palčnih MacBookov.)

Nekaj zanimivih novih funkcij: Hrup okoli tega, kar se zdaj imenuje Apple Vision Pro, je skoraj preglasil poplavo posodobitev operacijskega sistema za Mac, iPhone, uro Watch in Apple TV (naprava, ne kanal za pretakanje). Mojega kolega Alexa Euleja je navdušila nova funkcija FaceTime za Apple TV, s katero je ta postal sistem za videokonference. Oba pa sta bila navdušena nad funkcijo StandBy, ki telefon spremeni v namizno uro, ki lahko prikazuje podatke iz različnih aplikacij, in nad novo programsko opremo za uro Watch, namenjeno kolesarjem in pohodnikom. In tu je velika novica: pri vzpostavljanju povezave s Siri lahko zdaj namesto "Hey Siri" rečete samo "Siri".

In kaj o umetni inteligenci? Apple se je večkrat priklonil umetni inteligenci, vključno z izboljšano programsko opremo za samodejno popravljanje. Vendar Apple še vedno ne velja za velikega igralca na področju generativne umetne inteligence - medtem ko drugi ključni tehnološki igralci, kot so Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) in Adobe (ADBE), agresivno uvajajo novo programsko opremo za generativno umetno inteligenco. Na neki točki bo to začelo skrbeti vlagatelje, ki so drastično zvišali cene delnic ključnih akterjev na področju umetne inteligence.

Kaj je manjkalo: Lani je podjetje precej časa namenilo razpravam o prihodnosti sistema CarPlay, tokrat pa programske opreme za prenos iz telefona v avtomobil skorajda ni bilo omenjene. Kot smo že omenili, je podjetje napovedalo posodobitev televizorja Apple TV, vendar ni bilo skoraj nič govora o stanju storitev pretakanja Apple TV+. Podjetje ni skoraj nič govorilo o storitvah, ki so v zadnjem četrtletju predstavljale 22 % prihodkov.


No comments yet