S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Топ 3 на компаниите, които изплащат дивиденти всеки месец

Grozdan Iliev
6. 6. 2023
1 min read

Инвестициите в дивиденти са много привлекателни за инвеститорите по една причина - възможността за натрупване на пасивен доход. А той е още по-привлекателен, ако ви се изплаща всеки месец! И точно това могат да осигурят тези три компании.

От математическа гледна точка, разбира се, това няма значение. Дали някой ви дава 1/12 от годишния дивидент всеки месец или 3/12 на всяко тримесечие. Но все още съществува онзи човешки "глад". Просто е хубаво да виждате как този допълнителен доход под формата на дивиденти се прибавя към сметката ви всеки месец и можете да разчитате на него. Независимо дали ви интересува или не, има три компании, които са решили да изплащат дивидентите си ежемесечно и днес ще ги разгледаме заедно!

Realty Income Corporation $O-0.2%

Не мисля, че някой от вас е очаквал и нещо друго. Realty просто не може да бъде пропусната тук.

Realty Income Corporation е американска компания, която е специализирана в инвестиции в недвижими имоти и е известна като"Компанията с месечен дивидент", защото вече повече от 50 години изплаща дивидент на инвеститорите всеки месец. Компанията притежава и отдава под наем търговски недвижими имоти в цяла Северна Америка и има разнообразен портфейл, който включва търговски центрове, супермаркети, аптеки и др.

O
$52.18 -$0.13 -0.25%

Едно от основните предимства на инвестирането в Realty Income е стабилността на дивидентната доходност. Компанията има дълга история на стабилна и нарастваща дивидентна доходност, което е важно за инвеститорите, търсещи редовен доход от своите инвестиции.

Историята на дивидентите на Realty Income е впечатляваща. Източник:

Realty Income се гордее и с диверсифицирания си портфейл от недвижими имоти, който включва различни видове търговски имоти и имоти под наем. Това спомага за намаляване на риска за инвеститорите, тъй като ако някой сегмент от пазара изпитва затруднения, те могат да бъдат компенсирани от резултатите на други сегменти.

Освен това Realty Income сега има много добра дивидентна доходност от 5%, което може да я направи интересен избор за много инвеститори. От друга страна, за мнозина сегашната ѝ оценка може вече да не отговаря на реалността.

Важно е да се помни, че инвестирането в Realty Income и други компании за недвижими имоти може да бъде рисковано и крайните резултати на фонда могат да бъдат повлияни от пазара на недвижими имоти и икономиката. Всъщност това бе значително демонстрирано през последните месеци.

STAG Industrial $STAG+0.1%

STAG Industrial е американска компания, специализирана в инвестиране в индустриални недвижими имоти, като складове, дистрибуционни центрове, индустриални сгради и др. Основана през 2010 г., компанията е разширила портфолиото си до повече от 460 имота в 38 щата в САЩ.

STAG
$35.11 -$0.02 -0.06%

Компанията изплаща дивиденти на инвеститорите всеки месец и в момента те възлизат на 4,1% за тази компания. STAG се гордее и с диверсифицирания си портфейл от недвижими имоти, който включва различни видове индустриални сгради и имоти за отдаване под наем, което спомага за намаляване на риска за инвеститорите.

Общата стойност на активите продължава да нараства

Компанията също така се разширява агресивно. Компанията е придобила нови имоти на стойност над 1,2 млрд. долара през 2020 г. и над 500 млн. долара през 2021 г. Компанията също така активно управлява своя портфейл от недвижими имоти, за да осигури оптимално използване и възвръщаемост на инвестициите.

Също така приятно докосване. Източник:

Pembina Pipeline Corporation $PBA+0.7%

Pembina Pipeline Corporation е канадска компания за транспортиране и преработка на нефт и газ. Компанията притежава и управлява мрежа от тръбопроводи и терминали за транспортиране на суров петрол и природен газ в Канада и САЩ. Освен това предлага услуги по преработка и съхранение на нефт и газ.

PBA
$36.52 $0.25 +0.69%

Компанията изплаща дивиденти на инвеститорите всеки месец с годишна ставка от около 3,7%. Освен това през изминалата година тя е била с близо 20% на червено, така че може да се окаже на привлекателна входна цена за някои инвеститори. В момента P/E е около 17. Pembina Pipeline Corporation също така разширява портфолиото си от услуги и постепенно се превръща в доставчик на цялостни енергийни услуги.

История на дивидентите на PBA

Последните резултати на Pembina Pipeline показват цялостна стабилност. По-голямата част от приходите на компанията са договори, базирани на обема, което ѝ осигурява голяма защита от външни фактори. Компанията е приключила работата по два проекта, което я поставя в позиция да постигне растеж през първата половина на тази година. Наскоро обявеното разширяване на проекта за фракинг би трябвало да позволи на компанията да продължи бъдещия си растеж, въпреки че той няма да бъде въведен в експлоатация преди 2026 г.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.