S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 компании, които изплащат дивиденти повече от 100 години

Ventseslav Vodenicharov
7. 6. 2023
1 min read

Компаниите с дивидент могат да привличат с големи перспективи и висок дивидент. Но това често е рисковано. Затова много инвеститори са по-скоро предпазливи и се фокусират върху миналото, вместо върху бъдещето. Миналото може да ни каже много. Например, ако дадена компания изплаща дивиденти повече от 100 години!

Днес ще разгледаме 3 компании, които имат абсолютно невероятна история!

Chubb Limited $CB+0.6% е американска мултинационална застрахователна компания със седалище в Швейцария. Компанията предлага търговски и лични застраховки, като застраховка на имущество, застраховка на отговорност, здравна застраховка, туристическа застраховка и др. Chubb е основана през 1882 г. и днес има повече от 31 000 служители в 54 държави.

Едно от основните предимства на инвестирането в Chubb е нейната силна финансова позиция и високото ниво на рейтинга за финансова стабилност. Компанията има високо ниво на капиталова адекватност и е оценена с A++ (превъзходен ) от A.M. Best. Това означава, че компанията има много силна финансова стабилност и способност да изпълнява задълженията си към своите клиенти и акционери.

Chubb се гордее и с отличното си обслужване на клиентите и способността си да предлага широка гама от продукти и услуги, за да отговори на разнообразните нужди на своите клиенти. Компанията разполага и с широка глобална мрежа и присъствие в много географски региони, което й позволява да се адаптира по-добре към местните условия и нужди на клиентите.

Chubb има дълга история на изплащане на дивиденти. Първоначалната компания, която по-късно става част от Chubb, е основана през 1882 г. и оттогава компанията изплаща дивиденти на своите акционери. През годините размерът на дивидентите и редовността на тяхното изплащане може да са варирали в зависимост от финансовите резултати на компанията и други фактори.

През 2016 г. ACE Limited завърши придобиването на Chubb, в резултат на което Дружеството промени името си на Chubb Limited. Въпреки това, дори и след тази промяна, Chubb продължава да изплаща дивиденти на своите акционери.

CB е харесвана от анализаторите поради евтината си оценка, силните канали за дистрибуция и реномирана марка. Въпреки че не успя да оправдае очакванията през първото тримесечие на 23 г., основните бизнес тенденции бяха по-добри от първоначално очакваните. В допълнение, разнообразният продуктов микс на CB и фокусът върху дисциплинираното подписване би трябвало да допринесат за способността на компанията постоянно да отчита високи застрахователни маржове, дори когато цените на търговските застраховки продължават да намаляват. Международната експанзия на компанията, особено в Азия, и придобиването на Cigna също предоставят обещаващи перспективи за растеж.

CB
$264.76 $1.68 +0.64%

PPG Industries $PPG+0.3%

PPG е американска компания, специализирана в производството и продажбата на покрития, специализирани химикали и материали за индустриалния и потребителския пазар. Компанията е основана през 1883 г. и днес има над 46 000 служители в 70 държави.

Що се отнася до историята на дивидентите на PPG Industries, компанията има дълга история на изплащане на дивиденти. През последните 50 години PPG е изплащала дивиденти на своите акционери всяка година и е увеличавала размера на дивидентите всяка година в продължение на средно 48 години. Понастоящем компанията изплаща дивидент в размер на 1,78 %, който е напълно покрит. Коефициентът на изплащане е 45%.

История на дивидентите на PPG от 1980 г. насам. Но тя се простира много по-назад

През годините PPG Industries се бори да поддържа високо ниво на дивидентна доходност за своите акционери, което може да бъде привлекателно за инвеститорите, особено за тези, които търсят редовен инвестиционен доход. PPG Industries също така инвестира в своя растеж и развитие, което може да доведе до по-нататъшно увеличаване на дивидентната доходност в бъдеще.

През изминалия век PPG се разви в редица индустриални приложения, включително бои, разтворители, лепила и дори фибростъкло. Тази разнообразна продуктова линия осигурява диверсифициран поток от приходи, който подпомага потока от доходи за акционерите. Всъщност техният бизнес е цикличен и е свързан с по-широкото индустриално търсене. Въпреки това PPG е една от малкото дивидентни акции, чиито изплащания са преживели Голямата депресия и две световни войни. Това би трябвало да осигури спокойствие на инвеститорите.

PPG Industries има силен старт на финансовата година 23, а резултатите за първото тримесечие на финансовата година 23 са по-добри от очакваните. Анализаторите очакват по-слабо влияние на инфлацията при превоза на товари, което ще доведе до по-високи маржове и печалби. Съществуват обаче и рискове, свързани със слабата макросреда и потенциалните точки на пречупване в ценообразуването.

PPG
$131.42 $0.40 +0.31%

Procter & Gamble $PG+0.1%

Procter & Gamble е един от най-големите конгломерати за потребителски стоки в света със седалище в Синсинати, Охайо, САЩ. Компанията произвежда широка гама потребителски продукти, включително перилни препарати, козметика, бебешки продукти, бутилирана вода и здравни продукти. Някои от най-известните им марки са Ariel, Pampers, Tide, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Old Spice и Pantene.

Procter & Gamble е едно от най-големите и висококачествени дивидентни заглавия в света. Компанията изплаща редовен тримесечен дивидент в продължение на 132 години без прекъсване и го увеличава всяка година в продължение на 66 последователни години. Това е единствената компания в Dow Jones Industrial Average с непрекъсната серия от увеличения на дивидентите.

PG
$165.33 -$0.16 -0.10%

Въпреки че това не е изключително висока стойност, P&G се счита за шампион по дивиденти. Procter & Gamble има стабилни парични потоци, генерирани от силни марки, което ѝ позволява редовно да повишава дивидентите дори по време на икономически спадове. Освен това компанията е силно ориентирана към дивидентите. Планът за дивидентна политика на компанията предвижда P&G да увеличава дивидентите си с 5-10 % годишно, което ще ѝ позволи да запази статута си на "дивидентен шампион" в бъдеще.

Акциите на PG не са евтини, особено като се има предвид предлаганият ръст на печалбите. Компанията очаква до края на юни 2023 г. да понесе 3,5 млрд. долара допълнителни разходи, свързани с по-високите разходи за суровини, материали, опаковки и валута. Ръководството смята, че компанията може да постигне стабилен ръст на печалбата на акция до 4% през тази година (това е под дългосрочната цел за среден и висок едноцифрен ръст на печалбата).

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.