S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

3 podjetja, ki izplačujejo dividende že več kot 100 let

Kristijan Kopitar
7. 6. 2023
6 min read

Dividendna podjetja lahko privabijo z odličnimi obeti in visokimi dividendami. Vendar je to pogosto tvegano. Številni vlagatelji so zato precej previdni in se namesto na prihodnost osredotočajo na preteklost. Preteklost nam lahko veliko pove. Na primer, če podjetje izplačuje dividende že več kot 100 let!

Danes si bomo ogledali 3 podjetja, ki imajo popolnoma neverjetno zgodovino!

Chubb Limited $CB+0.0% je ameriška multinacionalna zavarovalna družba s sedežem v Švici. Podjetje ponuja komercialna in osebna zavarovanja, kot so zavarovanje premoženja, odgovornosti, zdravstveno zavarovanje, potovalno zavarovanje in drugo. Podjetje Chubb je bilo ustanovljeno leta 1882 in ima danes več kot 31.000 zaposlenih v 54 državah.

Ena od glavnih prednosti naložb v Chubb je njegov močan finančni položaj in visoka stopnja ocene finančne stabilnosti. Družba ima visoko raven kapitalske ustreznosti in je bila s strani družbe A.M. Best ocenjena z oceno A++ (Superior ). To pomeni, da ima družba zelo močno finančno stabilnost in sposobnost izpolnjevanja svojih obveznosti do strank in delničarjev.

Družba Chubb se ponaša tudi z odličnimi storitvami za stranke in zmožnostjo ponujanja širokega nabora izdelkov in storitev za izpolnjevanje različnih potreb svojih strank. Družba ima tudi obsežno globalno mrežo in prisotnost v številnih geografskih regijah, kar ji omogoča boljše prilagajanje lokalnim razmeram in potrebam strank.

Podjetje Chubb že dolgo izplačuje dividende. Prvotno podjetje, ki je kasneje postalo del Chubba, je bilo ustanovljeno leta 1882 in od takrat svojim delničarjem izplačuje dividende. Z leti sta se znesek dividend in rednost njihovega izplačevanja lahko spreminjala glede na finančno uspešnost podjetja in druge dejavnike.

Leta 2016 je družba ACE Limited zaključila prevzem družbe Chubb, zaradi česar se je družba preimenovala v Chubb Limited. Vendar družba Chubb tudi po tej spremembi še naprej izplačuje dividende svojim delničarjem.

Analitiki imajo družbo CB radi zaradi njenega ugodnega vrednotenja, močnih distribucijskih kanalov in ugledne blagovne znamke. Čeprav v prvem četrtletju leta 23 ni izpolnila pričakovanj, so bili osnovni poslovni trendi boljši od prvotno pričakovanih. Poleg tega naj bi raznolika paleta produktov družbe CB in osredotočenost na disciplinirano sklepanje zavarovanj prispevala k temu, da bo družba lahko dosledno beležila visoke zavarovalne marže, tudi če se bodo cene komercialnih zavarovanj še naprej zniževale. Mednarodna širitev družbe, zlasti v Aziji, in prevzem družbe Cigna prav tako zagotavljata obetavne možnosti za rast.

CB
$256.08 $0.64 +0.25%
1 Day
+0%
5 Days
+1.7%
1 Month
+6.28%
6 Months
+26.91%
YTD
+12.36%
1 Year
+22.45%
5 Years
+88.7%
Max.
+13,729.28%

PPG Industries $PPG+0.0%

PPG je ameriško podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo in prodajo premazov, posebnih kemikalij in materialov za industrijske in potrošniške trge. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1883 in ima danes več kot 46.000 zaposlenih v 70 državah.

Kar zadeva zgodovino izplačevanja dividend podjetja PPG Industries, ima to podjetje dolgo zgodovino izplačevanja dividend. V zadnjih 50 letih je podjetje PPG svojim delničarjem vsako leto izplačalo dividende, v povprečju pa je znesek dividend vsako leto povečalo za 48 let. Podjetje trenutno izplačuje 1,78-odstotno dividendo, ki je v celoti pokrita. Razmerje izplačil je 45 %.

Zgodovina dividend družbe PPG od leta 1980. Vendar pa sega še veliko dlje v preteklost

Družba PPG Industries si je v preteklih letih prizadevala ohraniti visoko raven dividendnega donosa za svoje delničarje, kar je lahko privlačno za vlagatelje, zlasti tiste, ki iščejo redne dohodke od naložb. Družba PPG Industries vlaga tudi v svojo rast in razvoj, kar bi lahko v prihodnosti privedlo do nadaljnjega povečanja dividendnega donosa.

V zadnjem stoletju se je podjetje PPG razvilo v številne industrijske aplikacije, vključno z barvami, topili, lepili in celo steklenimi vlakni. Ta raznovrstna linija izdelkov zagotavlja raznovrsten tok prihodkov, ki podpira tok prihodkov za delničarje. Njihovo poslovanje je dejansko ciklično in povezano s širšim industrijskim povpraševanjem. Vendar je PPG ena od peščice dividendnih delnic, katerih izplačila so preživela veliko gospodarsko krizo in dve svetovni vojni. To bi moralo vlagatelje pomiriti.

Družba PPG Industries je dobro začela poslovno leto 23, njeni rezultati za prvo četrtletje poslovnega leta 23 pa so bili boljši od pričakovanih. Analitiki pričakujejo manjši vpliv inflacije tovornega prometa, kar bo vodilo k višjim maržam in dobičku. Vendar pa obstajajo tudi tveganja, povezana s šibkim makro okoljem in morebitnimi prelomnimi točkami pri oblikovanju cen.

PPG
$144.32 $0.94 +0.66%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.81%
1 Month
+0.66%
6 Months
+4.01%
YTD
-2.65%
1 Year
+11.87%
5 Years
+27.65%
Max.
+8,384.02%

Procter & Gamble $PG+0.0%

Družba Procter & Gamble je eden največjih svetovnih konglomeratov za proizvodnjo potrošniških izdelkov s sedežem v Cincinnatiju, Ohio, ZDA. Podjetje proizvaja široko paleto potrošniških izdelkov, vključno s pralnimi sredstvi, kozmetiko, izdelki za dojenčke, ustekleničeno vodo in zdravstvenimi izdelki. Nekatere od njihovih najbolj znanih blagovnih znamk so Ariel, Pampers, Tide, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Old Spice in Pantene.

Družba Procter & Gamble je ena največjih in najkakovostnejših dividendnih družb na svetu. Podjetje že 132 let brez prekinitve izplačuje redne četrtletne dividende in jih 66 let zapored vsako leto povečuje. Je edino podjetje v industrijskem povprečju Dow Jones z neprekinjenim nizom povečanj dividend.

PG
$161.01 $0.45 +0.28%
1 Day
+0%
5 Days
+2.24%
1 Month
+4.27%
6 Months
+4.77%
YTD
+7.95%
1 Year
+14.64%
5 Years
+61.25%
Max.
+11,127.97%

Trenutni dividendni donos znaša približno 2,55 %. Čeprav to ni izredno visoka številka, podjetje P&G velja za prvaka na področju dividend. Podjetje Procter & Gamble ima stabilen denarni tok, ki ga ustvarjajo močne blagovne znamke, kar mu omogoča redno zviševanje dividend tudi v času gospodarskih upadov. Poleg tega je podjetje močno usmerjeno v dividende. Načrt dividendne politike podjetja predvideva, da bo podjetje P&G vsako leto povečalo dividende za 5 do 10 %, kar bi mu omogočilo, da v prihodnosti ohrani status "dividendnega prvaka".

Delnica družbe PG ni poceni, zlasti glede na ponujeno rast dobičkov. Podjetje pričakuje, da bo do konca junija 2023 imelo 3,5 milijarde dolarjev dodatnih stroškov, povezanih z višjimi stroški surovin, materialov, embalaže in valut. Vodstvo meni, da bi lahko družba letos dosegla stabilno rast dobička na delnico v višini do 4 % (to je pod dolgoročnim ciljem, ki je srednja do visoka enomestna rast dobička).

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.