S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Евтин фонд с доходност от 14,5% и висок потенциал за растеж

Vladimir Mihaylov
7. 6. 2023
1 min read

Целта на инвестиционните фондове е да постигнат максимално нарастване на стойността на инвестицията при разумен риск. Това означава, че всичко е балансирано и високата диверсификация не може да осигури такова поскъпване, каквото могат да осигурят отделните акции. Въпреки това този фонд може да постигне доходност от 14,5%. Как е възможно това и как го е постигнал, ще разгледаме сега.

Дан Ивасин

Много инвеститори вероятно ще затаят дъх, когато си помислят за възвръщаемост от 14,5%. Но историята на фонда Pimco Dynamic Income Fund ($PDI ) е още по-добра. Този фонд от затворен тип (CEF) изплаща дивидентите си ежемесечно, а не на тримесечие. Водещият мениджър на PDI, Дан Ивасин, пое кормилото като главен инвестиционен директор на PDI през 2014 г., следвайки стъпките на"краля на облигациите" Бил Грос. Ивасин има свой собствен прякор: Колегите му го определят като"животно" заради неговата упоритост и познания за пазара.

Под негово ръководство PDI претърсва секторите с фиксирана доходност по целия свят в търсене на отлични инвестиционни възможности. Понастоящем фондът разполага с близо 4,5 млрд. долара нетни активи + собствени облигации, емитирани от правителството на САЩ, местни правителства и държави с развиващи се пазари. PDI обаче инвестира в значителна степен и в ценни книжа, свързани с ипотеки, и други активи, генериращи доход.

PDI
$19.19 $0.00

От създаването си през 2012 г. PDI е постигнал средна обща възвръщаемост от около 10%. Нетната стойност на активите му се е увеличавала всяка година през този период, с изключение на 2022 г., когато поредица от големи увеличения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв свали цените на облигациите.

Понастоящем цената на PDI е с около 4,8% по-висока от неговата нетна стойност на активите. Но не мислете, че фондът е твърде скъп. Всъщност PDI обикновено се търгува с още по-висока премия. Разликата може да се види на следващата фигура, където цената на фонда или цената на акциите е в жълто, а

По-важното е, че има основателна причина да се очаква цената на PDI да се повиши в недалечно бъдеще.

Когато лихвените проценти се понижават, цената на PDI се повишава. А лихвените проценти би трябвало да се понижат, особено ако икономиката на САЩ навлезе в рецесия, както прогнозират много икономисти.

В момента с рецесията е много спокойно, а настроението на пазара е такова, че всички заплахи са отминали и се насочваме към нови върхове. Това може да се окаже препъни камък и мнозина да платят цената по-късно.

Цената на ИДП може да се повиши много по-рано, преди лихвените проценти да паднат. Търговците на облигации, както и повечето инвеститори, гледат напред. Ако те вярват, че лихвените проценти вероятно ще се понижат в близко бъдеще, цените на облигациите (и цените на фондове като PDI, които притежават облигации) ще се повишат преди лихвените проценти да се понижат.

Признаваме, че има няколко проблема при закупуването на PDI. Първо, лихвените проценти могат да останат високи за много по-дълго време, отколкото мнозина очакват, което може да попречи на всяка възходяща динамика на фонда.

Таксите на PDI също са високи в сравнение с много други фондове. В момента таксата за управление е 1,1%. Общите разходи са още по-високи. Например, PDI използва ливъридж (заемане на средства), което означава, че има разходи за лихви.

Дори ако лихвените проценти не паднат скоро, изглежда вероятно те да не се повишат много. Дългосрочните инвеститори едва ли ще имат нещо против да получат свръхвисока възвръщаемост, докато първоначалната им инвестиция няма да се промени много.

Разбира се, таксите за ПДИ са високи. Но те също така дават на инвеститорите достъп до някои от най-големите експерти по облигации на планетата. А доходността на фонда от 14,5% е без всички такси. Особено инвеститорите, които не желаят да рискуват, вероятно ще потърсят друго място.

Но за тези, които търсят висока доходност и са готови да поемат известен риск, покупката на PDI може да се окаже чудесен ход.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.