S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Poceni sklad s 14,5-odstotnim donosom in visokim potencialom rasti

Kristijan Kopitar
7. 6. 2023
4 min read

Cilj investicijskih skladov je doseči največje povečanje vrednosti naložbe ob razumnem tveganju. To pomeni, da je vse uravnoteženo in da visoka razpršenost ne more zagotoviti takšnega povečanja vrednosti, kot ga lahko zagotovijo posamezne delnice. Kljub temu lahko ta sklad doseže donosnost 14,5 %. Kako je to mogoče in kako je to dosegel, si bomo zdaj ogledali.

Dan Ivascin

Številni vlagatelji verjetno zadržijo dih, ko pomislijo na 14,5-odstotni donos. Toda zgodba sklada Pimco Dynamic Income Fund ($PDI+0.6% ) je še boljša. Ta zaprti sklad (CEF) izplačuje dividende mesečno in ne četrtletno. Vodilni upravitelj sklada PDI Dan Ivascyn je leta 2014 prevzel krmilo glavnega naložbenega direktorja sklada PDI in tako sledil stopinjam"kralja obveznic" Billa Grossa. Ivascyn ima svoj vzdevek: Njegovi sodelavci ga zaradi njegove vztrajnosti in poznavanja trga opisujejo kot"žival".

Pod njegovim vodstvom PDI po vsem svetu preiskuje sektorje s fiksnim donosom in išče odlične naložbene priložnosti. Sklad ima trenutno skoraj 4,5 milijarde dolarjev neto sredstev + lastne obveznice, ki jih izdajajo ameriška vlada, lokalne vlade in države nastajajočih trgov. Vendar sklad PDI veliko vlaga tudi v vrednostne papirje, povezane s hipotekami, in druga sredstva, ki ustvarjajo dohodek.

PDI
$19.10 $0.10 +0.55%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.73%
1 Month
+2.44%
6 Months
+5.47%
YTD
+6.4%
1 Year
-1.18%
5 Years
-38.47%
Max.
-38.29%

Od svoje ustanovitve leta 2012 je sklad PDI dosegel povprečno skupno donosnost v višini približno 10 %. Njegova čista vrednost sredstev se je v tem obdobju vsako leto povečala, razen leta 2022, ko je serija velikih dvigov obrestnih mer s strani Federal Reserve znižala cene obveznic.

Trenutno je cena instrumenta PDI za približno 4,8 % višja od njegove čiste vrednosti sredstev. Vendar ne mislite, da je sklad predrag. Pravzaprav se s skladom PDI običajno trguje s še višjo premijo. Razlika je razvidna iz naslednje slike, na kateri je cena sklada ali cena delnice označena z rumeno barvo, cena

Še pomembneje pa je, da obstaja dober razlog za pričakovanje, da se bo cena sklada PDI v bližnji prihodnosti zvišala .

Ko se obrestne mere znižajo, se cena indeksa PDI zviša. Obrestne mere pa bi se morale znižati, zlasti če bo ameriško gospodarstvo vstopilo v recesijo, kot napovedujejo številni ekonomisti.

Trenutno je z recesijo zelo mirno, razpoloženje na trgu pa je takšno, da so vse grožnje minile in da smo na poti do novih najvišjih vrednosti. To je lahko kamen spotike in marsikdo lahko pozneje plača ceno za to.

Cena indeksa PDI bi se lahko dvignila veliko prej, kot se bodo znižale obrestne mere. Trgovci z obveznicami se tako kot večina vlagateljev ozirajo v prihodnost. Če menijo, da bodo obrestne mere v bližnji prihodnosti verjetno padle, se bodo cene obveznic (in cene skladov, kot je PDI, ki imajo v lasti obveznice) dvignile, še preden bodo obrestne mere padle.

Priznati je treba, da je pri nakupu investicijskih skladov PDI nekaj težav. Prvič, obrestne mere bi lahko ostale visoke veliko dlje, kot mnogi predvidevajo, kar bi lahko oviralo vsakršen zagon sklada navzgor.

Tudi provizije sklada PDI so v primerjavi z mnogimi skladi visoke. Njegova provizija za upravljanje trenutno znaša 1,1 %. Skupni stroški so še višji. Na primer, PDI uporablja finančni vzvod (izposojanje), kar pomeni, da ima stroške obresti.

Tudi če se obrestne mere ne bodo kmalu znižale, se zdi verjetno, da se ne bodo premaknile veliko višje. Dolgoročnih vlagateljev verjetno ne bo motilo, da prejmejo izjemno visok donos, medtem ko se njihova začetna naložba ne bo veliko spremenila.

Seveda so provizije PDI visoke. Vendar pa vlagateljem omogočajo tudi dostop do nekaterih največjih strokovnjakov za obveznice na svetu. In 14,5-odstotni donos sklada je neto brez vseh pristojbin. Predvsem vlagatelji, ki se izogibajo tveganju, bodo verjetno poiskali druge sklade.

Toda za tiste, ki iščejo visok dohodek in so pripravljeni prevzeti nekaj tveganja, bi bil nakup PDI lahko odlična poteza.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.