S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ezek a cégek, amelyek óriási, 8% feletti osztalékkal rendelkeznek, segíthetnek passzív jövedelemre szert tenni.

Ferkó Joó
8. 6. 2023
6 min read

A magas osztalék különösen vonzó a befektetők számára, mert alacsony befektetésből szép passzív jövedelmet generálhat. Lássuk, hogy ez a két vállalat segíthet-e ebben!

Természetesen azzal kell kezdenem, hogy a magas osztalék nem feltétlenül a legjobb dolog. Több okból is. Először is, a magas osztalék lehet annak az eredménye, hogy a vállalatnak nincs elég lehetősége arra, hogy a növekedésébe fektessen be, és ezért nyereséget kell kifizetnie a részvényeseknek. Ez azt jelentheti, hogy a cég nem tud növekedni és nem tud versenyezni más cégekkel a piacon.

Másodszor, a magas osztalék lehet átmeneti, és veszélybe kerülhet, ha a vállalat pénzügyi nehézségekbe kerül. Ha a vállalkozásnak nincs elegendő készpénze a kötelezettségei kifizetésére, akkor előfordulhat, hogy csökkentenie kell az osztalékfizetést, vagy meg kell szüntetnie azt.

Most pedig magukról a vállalatokról.

A Gladstone Commercial $GOOD+0.1% egy kereskedelmi ingatlanokra specializálódott ingatlanbefektetési társaság (REIT). A vállalat irodai és ipari ingatlanok megvásárlására és kezelésére összpontosít az Egyesült Államokban. Arra törekszik, hogy ügyfeleinek jövedelmet biztosítson ezen ingatlanok hosszú távú tulajdonlásából és bérbeadásából.

Portfóliójuk 2023. március 31-én 27 államban 137 ingatlant tartalmazott, amelyeket 111 különböző bérlőnek adtak bérbe. A 2003-as tőzsdére lépés óta következetesen és fegyelmezetten, évente 18%-kal bővítették a portfóliót, és 2011 januárja óta megduplázták az eszközöket. A kihasználtság 95,9%, és soha nem csökkent 95,0% alá.

A bevétel nagy része (mintegy 80%-a) ipari ingatlanok bérbeadásából származik. A bevétel fennmaradó 20%-át az irodai ingatlanok teszik ki. A társasággal a NASDAQ tőzsdén kereskednek.

GOOD
$14.17 $0.02 +0.14%

Piaci kapitalizációja körülbelül 500 millió dollár, amivel az ipari és irodai ingatlanokra összpontosító kisebb REIT-ek közé tartozik. Hátrányai közé tartozik az ingatlanpiac és általában a gazdasági ciklus ingadozásainak való kitettség. Erről idén magunk is meggyőződhettünk.

Sajnos - a magas osztalék nem feltétlenül olyan rózsás. A magasabb osztalékhozam ellenére ez az alap kevesebb növekedést biztosít, mint a szélesebb piac.

A 2023. első negyedévi eredmények néhány pozitív jelenségről beszéltek, amelyek januártól április végéig történtek. Leginkább egy 76 089 négyzetméteres ipari ingatlan megvásárlásáról, amelyet egyetlen bérlőnek adtak bérbe 20 évre. Ennek évente félmillióval kell növelnie a NOI-t, és nagy szükség volt rá, hogy lépést tartson a kamatemelésekkel.

A NOI (nettó működési bevétel) az ingatlanbefektetések teljesítményének mérésére használt mutatószám. A NOI a REIT tulajdonában és üzemeltetésében lévő ingatlanok nettó működési bevétele.

A NOI-t úgy számítják ki, hogy a teljes bérleti díjbevételből levonják az ingatlanok üzemeltetési és fenntartási költségeit. Ez a mutató azt mutatja, hogy a REIT mennyire jól használja fel ingatlanjait jövedelemtermelésre.

A törzsrészvények kilátásai nem tűnnek biztatónak, és az adósságcsökkentéshez szükséges átszervezés miatt az elemzők az osztalékcsökkentés lehetősége felé hajlanak. Sajnos ez nem éppen jó kilátás, és úgy tűnik, hogy ez a 11,25%-os osztalék nem biztos, hogy fenntartható. Másrészt a vállalatnak van egy igazán jó ingatlanportfóliója, amely hosszú távon a felszínen tarthatja.

OneMain Holdings $OMF+1.0%

A OneMain Holdings egy személyi és fogyasztói pénzügyi vállalat. Hiteleket és finanszírozást nyújt a rossz hitelmúlttal rendelkező vagy a hagyományos banki szolgáltatásokhoz korlátozottan hozzáférő emberek számára.

A OneMain Holdings 2021-ben alakult a Springleaf Financial és a OneMain Financial egyesülésével. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb fogyasztói hitelnyújtó vállalata.

OMF
$48.35 $0.46 +0.96%

Hagyományosabb bankokkal működik együtt, de nem úgy szabályozzák, mint egy hagyományos bankot. Kamatlábai jellemzően magasabbak. Több mint 1300 fiókot működtet 48 amerikai államban, és mintegy 15 000 embert foglalkoztat. Ügyfelei többnyire alacsony jövedelműek vagy alacsony hitelképességűek.

Motorkerékpárokhoz, autókhoz, előlegekhez és személyi kölcsönökhöz nyújt hitelt, az utazástól az egészségügyi ellátásig sokféle célra. Az átlagos hitelösszeg 10 000 dollár körül van. A OneMain Holdings részvényeivel a NYSE-n kereskednek.

Az OMF nem fél megosztani vagyonát a részvényesekkel sem, ami pozitívum, mivel részvényesbarát vállalatnak tekinthető. Különösen, mivel a jó időkben a szokásos negyedéves osztalék mellett jelentős rendkívüli osztalékot is fizetett.

A kifizetési arányt elnézve egyértelműnek tűnik, hogy nem fenyegeti őket a csökkenés veszélye. Ez még azzal a várakozással is együtt is igaz, hogy a nyereség a jövőben mérsékeltebb lesz. A kifizetési arány 63% körül van.

Az OMF egy meglehetősen lenyűgöző vállalkozás, amely nyereséget és hatalmas pénzforgalmat generál, és vonzó és növekvő osztalékot is biztosít a befektetőknek. Az alacsony hitelképességű fogyasztóknak és a fedezetlen hiteleknek nyújtott hitelekből adódóan azonban lehetnek bizonyos kockázatok. A recesszió során várhatóan nőni fog a munkanélküliség, ami hatással lenne a fennálló hitelekre és a potenciális hitelállományra a jövőben. Sikeresen átvészelték a Covidot, így a jövőben talán képesek lesznek átvészelni egy normálisabb recessziót is.

A Fed jelenlegi kamatlábai

Egy türelmesebb befektető jobb árat kaphat, amikor a következő recesszió bekövetkezik. Ugyanakkor a hozam ebben az esetben fenntarthatónak tűnik.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.