S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Ta podjetja z velikanskimi dividendami v višini več kot 8 % vam lahko pomagajo ustvariti pasivni dohodek

Primoz Krajnc
8. 6. 2023
5 min read

Visoke dividende so za vlagatelje še posebej privlačne, saj lahko z majhno naložbo ustvarijo lep pasivni dohodek. Poglejmo, ali vam lahko ti dve podjetji pomagata pri tem!

Seveda moram na začetku povedati, da visoka dividenda ni nujno najboljša stvar. Iz več razlogov. Prvič, visoka dividenda je lahko posledica tega, da podjetje nima dovolj priložnosti za naložbe v svojo rast in mora zato delničarjem izplačati dobiček. To lahko pomeni, da podjetje ne more rasti in konkurirati drugim podjetjem na trgu.

Drugič, visoka dividenda je lahko začasna in je lahko ogrožena, če se podjetje znajde v finančnih težavah. Če podjetje nima dovolj denarja za plačilo svojih obveznosti, bo morda moralo zmanjšati ali preklicati izplačilo dividend.

Zdaj pa o samih podjetjih.

Gladstone Commercial $GOOD+0.5% je nepremičninski investicijski sklad (REIT), ki je specializiran za poslovne nepremičnine. Podjetje se osredotoča na pridobivanje in upravljanje pisarniških in industrijskih nepremičnin v Združenih državah Amerike. Svojim strankam želi zagotoviti dohodek iz dolgoročnega lastništva in najema teh nepremičnin.

Na dan 31. marca 2023 je njihov portfelj vključeval 137 nepremičnin v 27 zveznih državah, ki so bile oddane v najem 111 različnim najemnikom. Od vstopa na borzo leta 2003 dosledno in disciplinirano širijo portfelj za 18 % na leto, od januarja 2011 pa so podvojili sredstva. Zasedenost znaša 95,9 % in nikoli ni padla pod 95,0 %.

Večina prihodkov (približno 80 %) prihaja iz najemnin industrijskih nepremičnin. Preostalih 20 % prihodkov predstavljajo pisarniške nepremičnine. Z družbo se trguje na borzi NASDAQ.

GOOD
$14.52 $0.07 +0.48%

Njegova skupna tržna kapitalizacija znaša približno 500 milijonov USD, kar ga uvršča med manjše družbe REIT, osredotočene na industrijske in pisarniške nepremičnine. Slabosti vključujejo izpostavljenost nihanjem na nepremičninskem trgu in gospodarskemu ciklu na splošno. O tem smo se letos prepričali tudi sami.

Na žalost - visoke dividende niso nujno vse tako rožnate. Kljub višjemu dividendnemu donosu ta sklad zagotavlja manjšo rast kot širši trg.

V rezultatih za prvo četrtletje 2023 je bilo govora o nekaterih pozitivnih pojavih, ki so se zgodili od januarja do konca aprila. Predvsem nakup industrijske nepremičnine s površino 76.089 kvadratnih metrov, ki je bila dana v najem enemu najemniku za 20 let. To naj bi povečalo NOI za pol milijona na leto in je bilo zelo potrebno za dohitevanje rasti obrestnih mer.

NOI (neto prihodek iz poslovanja) je kazalnik, ki se uporablja za merjenje uspešnosti naložb v nepremičnine. NOI je čisti prihodek iz poslovanja od nepremičnin, ki so v lasti in upravljanju sklada REIT.

NOI se izračuna tako, da se od skupnih prihodkov od najemnin odštejejo stroški upravljanja in vzdrževanja nepremičnin. Ta kazalnik kaže, kako dobro REIT uporablja svoje nepremičnine za ustvarjanje dohodka.

Obeti za navadne delnice niso obetavni in glede na reorganizacijo, potrebno za zmanjšanje dolga, se analitiki nagibajo k možnosti znižanja dividend. Žal to niso ravno dobri obeti in zdi se, da ta 11,25-odstotna dividenda morda ne bo vzdržna. Po drugi strani pa ima podjetje res dober nepremičninski portfelj, ki bi ga lahko dolgoročno obdržal nad vodo.

OneMain Holdings $OMF-1.8%

OneMain Holdings je podjetje za osebno in potrošniško financiranje. Zagotavlja posojila in financiranje za ljudi s slabo kreditno zgodovino ali omejenim dostopom do tradicionalnih bančnih storitev.

Družba OneMain Holdings je bila ustanovljena leta 2021 z združitvijo družb Springleaf Financial in OneMain Financial. Je eno največjih podjetij za potrošniška posojila v Združenih državah Amerike.

OMF
$48.85 -$0.90 -1.81%

Sodeluje z bolj tradicionalnimi bankami, vendar ni regulirano kot tradicionalne banke. Njene obrestne mere so običajno višje. V 48 ameriških zveznih državah ima več kot 1.300 poslovalnic in zaposluje približno 15.000 ljudi. Njene stranke so večinoma ljudje z nizkimi dohodki ali z nizkimi kreditnimi točkami.

Nudi posojila za motorna kolesa, avtomobile, predplačila in osebna posojila za različne namene, od potovanj do zdravstvene oskrbe. Povprečni znesek posojila znaša približno 10 000 USD. Z delnicami družbe OneMain Holdings se trguje na borzi NYSE.

Družba OMF se tudi ne boji deliti svojega premoženja z delničarji, kar je pozitivno, saj jo lahko štejemo za delničarjem prijazno podjetje. Še posebej zato, ker je v dobrih časih poleg rednih četrtletnih dividend izplačalo tudi nekaj pomembnih izrednih dividend.

Ob pogledu na izplačilni količnik se zdi jasno, da jim ne grozi zmanjšanje. In to celo ob pričakovanju, da bodo dobički v prihodnosti zmernejši. Izplačilo znaša približno 63 %.

OMF je precej impresivno podjetje, ki ustvarja dobiček in ogromne denarne tokove, vlagateljem pa zagotavlja tudi privlačne in rastoče dividende. Vendar pa bi lahko obstajala nekatera tveganja zaradi dajanja posojil potrošnikom z nizko kreditno sposobnostjo in nezavarovanih posojil. V času recesije se pričakuje povečanje brezposelnosti, kar bi vplivalo na neodplačana posojila in potencialni nabor posojil v prihodnosti. Podjetju je uspelo uspešno prebroditi Covid, zato bo morda v prihodnosti uspešno prebrodilo tudi običajnejšo recesijo.

Trenutne obrestne mere Fed

Potrpežljivejši vlagatelj bi lahko ob naslednji recesiji dosegel boljšo ceno. Hkrati se zdi, da je donosnost v tem primeru vzdržna.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.