S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 най-добри банки за покупка в началото на юни

Grozdan Iliev
8. 6. 2023
1 min read

Банковото дело движи света, и то не само защото банките имат властта да "създават" пари. През последните месеци секторът беше разтърсен от фалитите на няколко големи банки, а някои други имат сериозни проблеми. Много хора и инвеститори започнаха да гледат на сектора с други очи и не смятат, че банките са толкова безрискови, колкото може би са смятали. Но ако искате да инвестирате в банкови компании, ето 3 компании, които изглеждат като добри варианти за това къде да вложите парите си.

1. JPMorgan Chase $JPM+1.9%

JPMorgan Chase & Co. е основана през 2000 г. чрез сливането на J.P. Morgan & Co. и Chase Manhattan Corporation. Седалището на компанията се намира в Ню Йорк. Тя е една от най-големите банки в света по пазарна капитализация и общи активи. В САЩ тя е най-голямата банка по размер на активите.

Банката предоставя широк спектър от финансови услуги. Основните дейности на JPMorgan включват инвестиционно банкиране, управление на активи, търговия с ценни книжа, корпоративно и търговско банкиране, управление на богатството и инвестиционни услуги. JPMorgan е известна и с ролята си на финансовите пазари, като търговия с акции, облигации, стоки и деривати.

JPM

JPMorgan

JPM
$200.71 $3.79 +1.92%

Банката и нейният баланс могат да работят в почти всякаква среда, което я прави рядкост в един цикличен сектор. Акциите на JPMorgan са се повишили с около 5% тази година, което е благоприятно в сравнение с повечето банкови акции и индекси.

Ключов фактор за успеха на JPMorgan са нейните процъфтяващи бизнеси, свързани с потребителските и обществените банки (CCB) и корпоративните и инвестиционните банки (CIB). Когато лихвените проценти се повишават, CCB на JPMorgan има тенденция да расте, докато CIB има тенденция да расте в среда на по-ниски лихвени проценти, което се балансира добре и прави банката устойчива.

По време на неотдавнашната банкова криза JPMorgan показа колко много потребителите, фирмите и корпорациите се доверяват на марката и отбеляза приток на депозити на стойност около 50 млрд. долара , тъй като клиентите се втурнаха към банката, когато другите изпаднаха в паника.

Освен това JPMorgan разполага с изключително силен баланс. Въпреки че привидно всяка година получава по-високи регулаторни капиталови изисквания, ръководството успява да оптимизира баланса и да натрупа капитал до степен, в която може да отговори на тези изисквания, като същевременно връща капитал на акционерите.

Банката вярва - и е доказала досега - че може да генерира силна възвръщаемост от 17% на материалния общ капитал при всякакви условия.

Имам$JPM+1.9% в портфейла си от акции по една проста причина - марката и качеството са над всичко останало. Конкурентното предимство е в самото име, което всеки знае. Купих на цена от 108,85 USD, която днес изглежда като чудесна инвестиция. Постепенно прибирам дивидентите и чакам по-нататъшен растеж. Това е дългосрочна инвестиция.

2. Regions Financial $RF+1.1%

Региони Файненшъл със седалище в Бирмингам, Алабама, на стойност 154 млрд. долара, използва атрактивните си югоизточни банкови пазари и разработи това, което изглежда е най-силната и устойчива нискоразходна депозитна база в своята група.

Тя е една от най-големите банки в югоизточната част на Съединените щати. Regions Financial Corporation управлява повече от 1400 банкови офиса и 2000 банкомата в повече от 15 щата в югоизточния регион на САЩ.

RF
$19.12 $0.20 +1.06%

Банката предоставя широк спектър от финансови услуги, включително лично и бизнес банкиране, ипотеки, заеми, управление на богатството, инвестиционни услуги и застраховки. Regions Financial Corporation се фокусира върху обслужването на малкия бизнес, корпорациите, физическите лица и правителствените организации.

Ключов изглежда фактът, че 70% от депозитите на Regions са депозити на дребно, като 75% от всички депозити на банката са застраховани от Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC). Освен това много клиенти в регионите с по-нисък баланс са отбелязали ръст на заплатите през последните години, което ги прави много по-силни във финансово отношение.

Regions Financial Corporation също така е член на индекса S&P 500 и се търгува на Нюйоркската фондова борса (NYSE) - тикър $RF+1.1%.

През първото тримесечие на годината банката увеличи нетния си лихвен марж (NIM), който по същество представлява разликата между това, което банката печели от лихвоносните си активи, като например заемите, и изплащането на лихвоносните си пасиви, като например депозитите, от 3,99% на 4,22%.

3. Cullen/Frost Bankers $CFR+0.5%

Cullen/Frost Bankers, Inc. е американска банкова холдингова компания със седалище в Сан Антонио, Тексас. Нейната компания майка е Frost Bank, която е една от най-старите и най-големите независими банки в Тексас. Cullen/Frost Bankers, Inc. служи като холдингово дружество за различни дъщерни дружества в областта на банковото дело и финансовите услуги.

Frost Bank предоставя широк спектър от банкови услуги , включително лично и бизнес банкиране, управление на богатството, ипотечни, кредитни, инвестиционни и застрахователни услуги. Банката се фокусира върху регионалния пазар в Тексас и подкрепя развитието на бизнеса и общността в районите на обслужване.

CFR
$102.31 $0.48 +0.47%

Една от причините, поради които мнозина са харесали активите на Cullen/Frost Bankers, чиято пазарна стойност възлиза на 51 млрд. долара, е голямата, около 18%, парична позиция на банката, която е полезна, когато трябва да се покрие отливът на депозити, тъй като банката може да го направи, без да се налага да се освобождава от значителна част от тях.

Cullen/Frost също така свърши добра работа, като не инвестира твърде много ликвидност в портфейла си от облигации, държани до падеж - облигации, които банката възнамерява да държи до пълния им падеж.

Те също така са свършили чудесна работа по управлението на разходите си за финансиране и NIM (нетния лихвен марж), който се е увеличил с 16 базисни пункта през първото тримесечие (1 базисен пункт = 0,01%), а ръководството очаква NIM да остане предимно непроменен до края на годината.

Кредитното качество на банката също изглежда добро. Очакваните кредитни загуби леко нарастват през тримесечието, но като цяло кредитният портфейл на банката изглежда здрав и ръководството изглежда добросъвестно.

Банките са такъв специален компонент в портфейла, поне за мен. Вие инвестирате парите си в компания, която действително пуска тези пари на пазара. За някои хора това е напълно невъобразимо, но аз все пак смятам, че ако изберете качествени банки с добри баланси и активи, няма как да сгрешите. Освен това банките обикновено са застраховани и под надзора на централна банка, която няма да ги остави просто така да фалират. Ако го направят, те ще се изкупят взаимно, както видяхме от първа ръка преди няколко месеца.

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как аз самият бих се справил със ситуациите. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.