S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Страхотно сравнение на $KO и $PEP. Кой хранителен гигант да изберете?

Grozdan Grigorov
9. 6. 2023
1 min read

Coca-Cola и PepsiCo са сред най-големите производители на напитки в света и са известни с дългата си история на изплащане на стабилни и постепенно нарастващи дивиденти. И двете компании се смятат за дивидентни аристократи с повече от пет десетилетия изплащан ръст на дивидентите. Но може ли да се определи ясен победител?

Коя кола напитка ще доминира в портфолиото ви?

Въпреки многото си прилики, те се различават по няколко ключови начина, които могат да повлияят на способността им да генерират дългосрочен растеж на дивидентите и следователно на привлекателността им за инвеститорите, търсещи стабилна дивидентна доходност. Какви са тези ключови разлики?

Продуктово портфолио - Coca-Cola $KO-0.4% се фокусира само върху напитките, докато PepsiCo $PEP-0.5% предлага по-широк микс от напитки и храни, което се отразява на възможностите им за растеж.

Темп на нарастване на дивидентите - Coca-Cola увеличава дивидентите си за по-дълъг период от време, което е сигнал за стабилност на дивидентната ѝ политика.

Рентабилност и финансово състояние - Кока-Кола има по-висока рентабилност и по-нисък дълг, което ѝ дава повече възможности за увеличаване на дивидента.

Възможности за растеж в сектора - по-диверсифицираният портфейл на PepsiCo може да предложи повече възможности за растеж, които да подпомогнат увеличаването на дивидента.

В тази статия ще разгледаме по-подробно тези фактори и ще преценим коя от тези две популярни дивидентни компании може да предложи по-привлекателно изплащане и ръст на дивидента в по-дълъг времеви хоризонт.

Coca-Cola $KO-0.4%

Кока-Кола е глобална мултинационална корпорация, базирана в САЩ, която произвежда широка гама от безалкохолни напитки. Тя е водещият производител на безалкохолни напитки в света с огромен обхват и обширно портфолио от марки.

KO
$63.04 -$0.28 -0.44%

Основният продукт на Coca-Cola е едноименната кола, но компанията притежава и редица други популярни марки като Fanta, Sprite, Minute Maid и Powerade. Кока-Кола продава своите продукти в повече от 200 държави по света.

Кока-Кола е известна като една от най-ценните марки в света, а имиджът и рекламните ѝ кампании имат силен глобален обхват. Компанията има дълга история, която датира от 1886 г., когато Кока-Кола е представена за първи път.

Днес Coca-Cola е огромен бизнес с годишни приходи, надхвърлящи 43 млрд. долара. Тя е една от най-големите компании в света по пазарна капитализация.

Кока-Кола е изключително печеливша компания с огромен пазарен обхват, която функционира като холдингово дружество, притежаващо марките и делегиращо действителните производствени дейности на франчайзополучатели. Компанията се фокусира основно върху безалкохолните напитки и има дълга история на растеж на дивидентите.

Историята на дивидентите на Кока-Кола е впечатляваща. Източник:

PepsiCo $PEP-0.5%

PepsiCo е глобална компания за производство на храни и напитки със седалище в Съединените щати. Тя разработва, произвежда и продава широка гама от хранителни продукти и напитки в цял свят.

Основните марки напитки на PepsiCo са Pepsi, Mountain Dew, Gatorade и 7UP. Основните марки храни включват чипс Lay's, Doritos, Cheetos, Walkers, Quaker и Ruffles.

PepsiCo оперира в над 200 държави по света и през 2021 г. генерира продажби за над 86 млрд. долара. Тя е една от най-големите компании за храни и напитки в света.

За разлика от Coca-Cola, портфолиото на PepsiCo е много по-диверсифицирано и включва по-широк набор от продукти, включително храни. Тя се опитва да навлезе в нови области на растеж, като здравословни храни или напитки на растителна основа. PepsiCo има дълга история на нарастване на дивидентите от 1962 г. насам. Тя систематично увеличава дивидентите си и е сред така наречените дивидентни аристократи.

Историята на Pepsi е малко по-кратка, но не по-малко впечатляваща.

Въпреки че PepsiCo и Coca-Cola са конкурентни, те се различават в някои ключови аспекти, като например широчината на продуктовите си портфейли, темпа на нарастване на дивидентите или продуктовата насоченост.

Дивидент

При по-внимателно разглеждане на дивидентната доходност на компаниите се вижда, че PepsiCo е малко по-привлекателна опция: докато PepsiCo има 7,39% ръст на дивидентите през последните 5 години, Coca-Cola има само 3,53%.

CAGR (съставен годишен темп на растеж), или среден годишен темп на растеж на дивидента, е показател за това колко бързо нарастват дивидентите на компанията в дългосрочен план. Той изразява средното годишно увеличение на размера на дивидента за по-дълъг период от време.

Дивидентите на дадена компания обикновено нарастват с определен процент всяка година. CAGR взема предвид този темп на растеж и може да изчисли средното годишно увеличение на дивидентите през последните няколко години.

За коефициентите на изплащане обаче е вярно обратното. В момента Pepsi има 95% коефициент на изплащане, а Coca-Cola - само 58% . KO е увеличила дивидента си за 60 години подред, а PEP не изостава много, като е увеличила дивидента си за 50 години подред. И двете компании са крале на дивидентите. Вече споменах CAGR - така че ако търсите стабилен, постоянно нарастващ дивидент, Pepsi е очевидният избор.

Обратното изкупуване на акции допринася за стабилността на дивидентите, защото по-малкият брой акции означава повече дивиденти на акция, дори ако плащате същата брутна сума в долари. Що се отнася до обратното изкупуване на акции, Кока-Кола е увеличила броя на акциите си с около 1%, а Пепси е намалила

Броят на акциите в обращение на $PEP-0.5% намалява. Това е добър знак. Източник:
Нещата вече не са толкова розови за $KO-0.4%. Източник:

В момента Pepsi изглежда по-добре на няколко фронта. Има само една уловка - оценката.

След като разгледахме данните за първото тримесечие на KO и PEP, KO изглежда по-силна. През първото тримесечие на 2023 г. PEP увеличи приходите си с 10,16% до 17,85 млрд. долара. Брутната му печалба възлиза на 9,86 млрд. долара, а нетната печалба - на 1,94 млрд. долара.

Поглеждайки къмбъдещия растеж, през 2022 г. PEP генерира печалба на акция в размер на 6,46 USD, докато KO генерира печалба на акция в размер на 2,20 USD. Анализаторите прогнозират, че PEP ще увеличи печалбата си на акция със 107,89% до 13,43 долара през 2032 г. Очаква се KO да увеличи печалбата си на акция с 2,53 долара или 115% за същия период.

Текуща печалба на акция $KO-0.4%
EPS $PEP-0.5%

Текущата ситуация изглежда по следния начин - $PEP-0.5% постигна добри резултати, харесвам портфолиото ѝ от марки и е крал на дивидентите, но оценката все още е твърде висока. Маржовете на PEP са значително по-ниски от тези на KO, а ръстът на печалбата на акция се очаква да изостане от този на KO със 7,11% през следващото десетилетие.

Още един поглед към оценките на анализаторите.

Отказ от отговорност: Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.