S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

O comparație excelentă între $KO și $PEP. Ce gigant de dividend alimentar să alegeți?

Mihai Dragavei
9. 6. 2023
7 min read

Coca-Cola și PepsiCo se numără printre cei mai mari producători de băuturi din lume și ambele sunt cunoscute pentru istoricul lor îndelungat de plată a unor dividende stabile și în creștere treptată. Ambele companii sunt considerate aristocrați ai dividendelor, cu mai mult de cinci decenii de creștere a dividendelor plătite. Dar poate fi ales un câștigător clar?

Care băutură de cola va domina portofoliul dumneavoastră?

În ciuda numeroaselor lor asemănări, ele diferă în mai multe moduri esențiale care le pot afecta capacitatea de a genera o creștere a dividendelor pe termen lung și, prin urmare, atractivitatea lor pentru investitorii care caută un randament stabil al dividendelor. Care sunt aceste diferențe cheie?

Portofoliul de produse - Coca-Cola $KO-0.1% se concentrează doar pe băuturi, în timp ce PepsiCo $PEP-0.7% oferă un mix mai larg de băuturi și alimente, ceea ce le afectează oportunitățile de creștere.

Rata de creștere a dividendelor - Coca-Cola și-a majorat dividendele pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce semnalează stabilitatea politicii sale de dividende.

Profitabilitateași poziția financiară - Coca-Cola are o profitabilitate mai mare și o datorie mai mică, ceea ce îi oferă o marjă de manevră mai mare pentru a-și crește dividendele.

Oportunități de creștere sectorială - Portofoliul mai diversificat al PepsiCo poate oferi mai multe oportunități de creștere pentru a susține creșterea dividendelor.

În acest articol, vom analiza mai îndeaproape acești factori și vom evalua care dintre aceste două companii populare de dividende poate oferi o plată mai atractivă și o creștere a dividendelor pe un orizont de timp mai lung.

Coca-Cola $KO-0.1%

Coca-Cola este o corporație multinațională globală cu sediul în Statele Unite care produce o gamă largă de băuturi răcoritoare. Este cel mai important producător mondial de băuturi răcoritoare, cu o mare răspândire și un portofoliu extins de mărci.

KO
$62.00 -$0.09 -0.14%

Principalul produs al Coca-Cola este băutura de cola cu același nume, dar compania deține și o serie de alte mărci populare, cum ar fi Fanta, Sprite, Minute Maid și Powerade. Coca-Cola își vinde produsele în peste 200 de țări din întreaga lume.

Coca-Cola este cunoscută ca fiind una dintre cele mai valoroase mărci din lume, iar imaginea și campaniile sale publicitare au o puternică acoperire globală. Compania are o istorie îndelungată, care datează din 1886, când Coca-Cola a fost introdusă pentru prima dată pe piață.

Astăzi, Coca-Cola este o afacere uriașă, cu venituri anuale de peste 43 de miliarde de dolari. Este una dintre cele mai mari companii din lume în funcție de capitalizarea de piață.

Coca-Cola este o companie extrem de profitabilă, cu o prezență masivă pe piață, care funcționează ca un holding care deține mărcile și deleagă activitățile de producție propriu-zise francizaților. Se concentrează în principal pe băuturi răcoritoare și are un istoric lung de creștere a dividendelor.

Istoricul dividendelor Coca-Cola este impresionant. Sursa:

PepsiCo $PEP-0.7%

PepsiCo este o companie globală de produse alimentare și băuturi cu sediul central în Statele Unite. Dezvoltă, produce și vinde o gamă largă de produse alimentare și băuturi la nivel mondial.

Principalele mărci de băuturi ale PepsiCo sunt Pepsi, Mountain Dew, Gatorade și 7UP. Principalele mărci alimentare includ chipsurile Lay's, Doritos, Cheetos, Walkers, Quaker și Ruffles.

PepsiCo operează în peste 200 de țări din întreaga lume și a generat vânzări de peste 86 de miliarde de dolari în 2021. Este una dintre cele mai mari companii de alimente și băuturi din lume.

Spre deosebire de Coca-Cola, portofoliul PepsiCo este mult mai diversificat și include un mix mai larg de produse, inclusiv alimente. Încearcă să pătrundă în noi domenii de creștere, cum ar fi alimentele sănătoase sau băuturile pe bază de plante. PepsiCo are o istorie lungă de creștere a dividendelor, începând cu 1962. Și-a mărit sistematic dividendele și se numără printre așa-numiții aristocrați ai dividendelor.

Istoria Pepsi este puțin mai scurtă, dar nu mai puțin impresionantă.

Deși PepsiCo și Coca-Cola sunt competitive, ele diferă în unele aspecte cheie, cum ar fi amploarea portofoliilor de produse, ritmul de creștere a dividendelor sau concentrarea pe produse.

Dividende

O privire mai atentă la randamentul dividendelor companiilor arată că PepsiCo este o opțiune ușor mai atractivă: în timp ce PepsiCo are un CAGR de creștere a dividendelor de 7,39% în ultimii 5 ani, Coca-Cola are doar 3,53%.

CAGR (rata anuală compusă de creștere), sau rata medie anuală de creștere a dividendelor, este un indicator al ritmului de creștere a dividendelor unei companii pe termen lung. Aceasta exprimă creșterea medie anuală a valorii dividendelor pe un orizont de timp mai lung.

Dividendele unei companii cresc, de obicei, cu o anumită rată procentuală în fiecare an. CAGR ia în considerare această rată de creștere și este capabil să calculeze creșterea medie anuală a dividendelor în ultimii câțiva ani.

Pentru ratele de plată, însă, este adevărat contrariul. Pepsi are în prezent o rată de plată de 95%, iar Coca-Cola are o rată de plată de numai 58% . KO și-a mărit dividendele timp de 60 de ani la rând, iar PEP nu este cu mult în urmă, având o creștere a dividendelor timp de 50 de ani la rând. Ambele companii sunt regii dividendelor. Am menționat deja CAGR - așa că, dacă sunteți în căutarea unui dividend stabil, în creștere constantă, Pepsi este alegerea evidentă.

Răscumpărările de acțiuni contribuie la stabilitatea dividendelor, deoarece mai puține acțiuni înseamnă mai multe dividende pe acțiune, chiar dacă plătești aceeași sumă brută în dolari. Când vine vorba de răscumpărări de acțiuni, Coca-Cola și-a mărit numărul de acțiuni cu aproximativ 1%, iar Pepsi a redus

Numărul de acțiuni în circulație ale $PEP-0.7% a scăzut. Acesta este un semn bun. Sursa:
Lucrurile nu mai sunt atât de roz pentru $KO-0.1%. Sursa

În prezent, Pepsi arată mai bine pe mai multe fronturi. Există doar o singură piedică - evaluarea.

După ce am analizat cifrele din primul trimestru pentru KO și PEP, KO pare mai puternic. În T1 2023, PEP și-a crescut veniturile cu 10,16%, ajungând la 17,85 miliarde de dolari. A avut un profit brut de 9,86 miliarde de dolari și un profit net de 1,94 miliarde de dolari.

Dacă ne uităm lacreșterea viitoare, PEP a generat câștiguri pe acțiune de 6,46 dolari în cursul anului 2022, în timp ce KO a generat câștiguri pe acțiune de 2,20 dolari. Analiștii prognozează că PEP își va crește profitul pe acțiune cu 107,89%, ajungând la 13,43 dolari în 2032. KO este de așteptat să își crească profitul pe acțiune cu 2,53 dolari sau 115% în aceeași perioadă.

EPS curent $KO-0.1%
EPS $PEP-0.7%

Situația actuală arată cam așa - $PEP-0.7% a obținut rezultate bune, îmi place portofoliul său de mărci și este un rege al dividendelor, dar evaluarea este încă prea mare. Marjele PEP sunt semnificativ mai mici decât cele ale KO, iar creșterea câștigurilor pe acțiune este așteptată să fie cu 7,11% mai mică decât cea a KO în următorul deceniu.

Încă o privire la estimările analiștilor.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.