S&P 500 ^GSPC 5,297.32 -0.14%
Nvidia NVDA $1,143.28 +7.38%
Tesla TSLA $176.32 -1.63%
Alphabet GOOG $177.49 +0.66%
Amazon AMZN $181.66 +0.50%
Microsoft MSFT $428.94 -0.28%
Meta META $476.97 -0.26%
Apple AAPL $189.71 -0.14%

A $KO és a $PEP nagyszerű összehasonlítása. Melyik élelmiszeripari osztalékóriást válasszuk?

Vida Fazekas
9. 6. 2023
8 min read

A Coca-Cola és a PepsiCo a világ legnagyobb italgyártói közé tartozik, és mindkettő arról ismert, hogy hosszú ideje stabil és fokozatosan növekvő osztalékot fizet. Mindkét vállalat osztalékarisztokratának számít, több mint öt évtizedes osztaléknövekedéssel. De lehet-e egyértelmű győztest választani?

Melyik kólaital fogja uralni a portfólióját?

Számos hasonlóságuk ellenére számos kulcsfontosságú dologban különböznek egymástól, amelyek befolyásolhatják a hosszú távú osztaléknövekedésre való képességüket, és ezáltal vonzerejüket a stabil osztalékhozamot kereső befektetők számára. Melyek ezek a legfontosabb különbségek?

Termékportfólió - A Coca-Cola $KO-0.6% csak az italokra összpontosít, míg a PepsiCo $PEP-3.2% az italok és az élelmiszerek szélesebb választékát kínálja, ami befolyásolja növekedési lehetőségeiket.

Osztaléknövekedés mértéke - A Coca-Cola hosszabb ideje növeli osztalékát, ami osztalékpolitikájának stabilitását jelzi.

Nyereségesség és pénzügyi helyzet - A Coca-Cola magasabb nyereségességgel és alacsonyabb adóssággal rendelkezik, ami nagyobb mozgásteret biztosít az osztalék növelésére.

Ágazatinövekedési lehetőségek - A PepsiCo diverzifikáltabb portfóliója több növekedési lehetőséget kínálhat az osztaléknövekedés támogatására.

Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk ezeket a tényezőket, és értékeljük, hogy a két népszerű osztalékcég közül melyik kínálhat vonzóbb kifizetést és osztaléknövekedést hosszabb távon.

Coca-Cola $KO-0.6%

A Coca-Cola egy globális multinacionális vállalat, amelynek székhelye az Egyesült Államokban található, és üdítőitalok széles választékát gyártja. A világ vezető üdítőital-gyártója, hatalmas hatósugárral és kiterjedt márkaportfólióval.

KO
$61.62 -$0.38 -0.62%

A Coca-Cola fő terméke az azonos nevű kólaital, de a vállalat tulajdonában van számos más népszerű márka is, mint például a Fanta, a Sprite, a Minute Maid és a Powerade. A Coca-Cola a világ több mint 200 országában értékesíti termékeit.

A Coca-Cola a világ egyik legértékesebb márkájaként ismert, imázsa és reklámkampányai pedig világszerte nagy hatósugárral bírnak. A vállalat hosszú múltra tekint vissza, amely egészen 1886-ig nyúlik vissza, amikor a Coca-Colát először mutatták be.

Ma a Coca-Cola egy hatalmas üzlet, amelynek éves bevétele meghaladja a 43 milliárd dollárt. Piaci kapitalizációját tekintve a világ egyik legnagyobb vállalata.

A Coca-Cola egy rendkívül nyereséges, hatalmas piaci hatósugárral rendelkező vállalat, amely a márkákat birtokló holdingként működik, a tényleges gyártási tevékenységet pedig a franchise partnerekre bízza. Elsősorban üdítőitalokra összpontosít, és hosszú osztaléknövekedési múlttal rendelkezik.

A Coca-Cola osztaléktörténete lenyűgöző. Forrás

PepsiCo $PEP-3.2%

A PepsiCo egy globális élelmiszer- és italgyártó vállalat, amelynek székhelye az Egyesült Államokban található. Élelmiszerek és italok széles skáláját fejleszti, gyártja és értékesíti világszerte.

A PepsiCo fő italmárkái a Pepsi, a Mountain Dew, a Gatorade és a 7UP. A fő élelmiszermárkák közé tartozik a Lay's chips, a Doritos, a Cheetos, a Walkers, a Quaker és a Ruffles.

A PepsiCo világszerte több mint 200 országban van jelen, és 2021-ben több mint 86 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le. A világ egyik legnagyobb élelmiszer- és italgyártó vállalata.

A Coca-Colával ellentétben a PepsiCo portfóliója sokkal diverzifikáltabb, és szélesebb termékkínálatot tartalmaz, beleértve az élelmiszereket is. Megpróbál betörni olyan új növekedési területekre, mint az egészséges élelmiszerek vagy a növényi alapú italok. A PepsiCo 1962 óta hosszú osztaléknövekedési múlttal rendelkezik. Rendszeresen emelte osztalékát, és az úgynevezett osztalékarisztokraták közé tartozik.

A Pepsi története kicsit rövidebb, de nem kevésbé lenyűgöző.

Bár a PepsiCo és a Coca-Cola versenyképesek, néhány kulcsfontosságú szempontból különböznek egymástól, például a termékportfóliójuk szélessége, az osztaléknövekedés üteme vagy a termékközpontúság tekintetében.

Osztalék

A vállalatok osztalékhozamát közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a PepsiCo valamivel vonzóbb opció: míg a PepsiCo az elmúlt 5 év során 7,39%-os osztaléknövekedési CAGR-rel rendelkezik, addig a Coca-Cola csak 3,53%-kal.

A CAGR (összetett éves növekedési ráta), vagyis az osztalék átlagos éves növekedési rátája azt jelzi, hogy egy vállalat osztalékai hosszú távon milyen gyorsan nőnek. Az osztalék összegének átlagos éves növekedését fejezi ki hosszabb időhorizonton.

Egy vállalat osztalékai jellemzően minden évben egy bizonyos százalékos ütemben nőnek. A CAGR figyelembe veszi ezt a növekedési ütemet, és képes kiszámítani az elmúlt évek átlagos éves osztaléknövekedését.

A kifizetési arányok esetében azonban ennek az ellenkezője igaz. A Pepsi jelenleg 95%-os kifizetési aránnyal rendelkezik, a Coca-Cola pedig csak 58%-os kifizetési aránnyal. A KO 60 éve folyamatosan növeli osztalékát, és a PEP sem sokkal marad el tőle, hiszen 50 éve folyamatosan növeli osztalékát. Mindkét vállalat osztalékkirály. A CAGR-t már említettem - tehát ha stabil, folyamatosan növekvő osztalékot keresel, a Pepsi a kézenfekvő választás.

A részvény-visszavásárlások hozzájárulnak az osztalékstabilitáshoz, mivel kevesebb részvény több osztalékot jelent részvényenként, még akkor is, ha ugyanazt a bruttó dollárösszeget fizeted. Ami a részvény-visszavásárlásokat illeti, a Coke körülbelül 1%-kal növelte a részvények számát, a Pepsi pedig csökkentette a részvények számát.

A $PEP-3.2% forgalomban lévő részvényeinek száma csökkent. Ez jó jel. Forrás
A $KO-0.6% számára már nem olyan rózsásak a dolgok. Forrás

A Pepsi jelenleg több szempontból is jobban áll. Csak egy bökkenő van - az értékelés.

A KO és a PEP első negyedéves számait megnézve a KO erősebbnek tűnik. A PEP 2023 első negyedévében 10,16%-kal 17,85 milliárd dollárra növelte bevételét. Bruttó nyeresége 9,86 milliárd dollár, nettó nyeresége pedig 1,94 milliárd dollár volt.

Ajövőbeli növekedést tekintvea PEP 2022-ben 6,46 dollár részvényenkénti nyereséget termelt, míg a KO 2,20 dollár részvényenkénti nyereséget. Az elemzők előrejelzése szerint a PEP 107,89%-kal, 13,43 dollárra növeli részvényenkénti nyereségét 2032-ben. A KO várhatóan 2,53 dollárral, azaz 115%-kal növeli részvényenkénti nyereségét ugyanebben az időszakban.

Jelenlegi EPS $KO-0.6%
EPS $PEP-3.2%

A jelenlegi helyzet valahogy így néz ki: a $PEP-3.2% szép eredményeket produkált, tetszik a márkákból álló portfóliója, és osztalékkirály, de az értékelés még mindig túl magas. A PEP árrései jelentősen alacsonyabbak, mint a KO-é, és az egy részvényre jutó nyereségük növekedése a következő évtizedben várhatóan 7,11%-kal elmarad a KO-étól.

Még egy pillantás az elemzői becslésekre.

Felelősségi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.