S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Odlična primerjava $KO in $PEP. Katerega živilskega dividendnega velikana izbrati?

Mladen Rudonja
9. 6. 2023
6 min read

Podjetji Coca-Cola in PepsiCo sta med največjimi svetovnimi proizvajalci pijač in sta znani po dolgi zgodovini izplačevanja stabilnih in postopno rastočih dividend. Obe podjetji veljata za dividendne aristokrate z več kot petimi desetletji izplačanih dividend. Toda ali je mogoče izbrati jasnega zmagovalca?

Katera pijača kola bo prevladovala v vašem portfelju?

Kljub številnim podobnostim se razlikujeta na več ključnih načinov, ki lahko vplivajo na njuno sposobnost ustvarjanja dolgoročne rasti dividend in s tem na njuno privlačnost za vlagatelje, ki iščejo stabilen dividendni donos. Katere so te ključne razlike?

Portfelj izdelkov - Coca-Cola $KO-0.7% se osredotoča le na pijače, medtem ko PepsiCo $PEP-0.3% ponuja širšo mešanico pijač in hrane, kar vpliva na njune možnosti rasti.

Stopnja rasti dividend - Coca-Cola že dlje časa povečuje svoje dividende, kar kaže na stabilnost njene dividendne politike.

Dobičkonosnost in finančni položaj - družba Coca-Cola ima večjo dobičkonosnost in manjši dolg, kar ji daje več manevrskega prostora za rast dividend.

Možnosti za rast v sektorju - bolj razpršen portfelj družbe PepsiCo lahko ponudi več možnosti za rast, ki podpirajo rast dividend.

V tem članku si bomo podrobneje ogledali te dejavnike in ocenili, katera od teh dveh priljubljenih dividendnih družb lahko ponudi privlačnejše izplačilo in rast dividend v daljšem časovnem obdobju.

Coca-Cola $KO-0.7%

Coca-Cola je globalna multinacionalna korporacija s sedežem v Združenih državah Amerike, ki proizvaja široko paleto brezalkoholnih pijač. Je vodilni svetovni proizvajalec brezalkoholnih pijač z velikim dosegom in obsežnim portfeljem blagovnih znamk.

KO
$59.97 -$0.43 -0.71%
1 Day
+0.01%
5 Days
+3.03%
1 Month
+2.17%
6 Months
+1.46%
YTD
+2.22%
1 Year
+1.76%
5 Years
+36.07%
Max.
+23,149.18%

Glavni izdelek družbe Coca-Cola je istoimenska pijača kola, vendar ima družba v lasti tudi številne druge priljubljene blagovne znamke, kot so Fanta, Sprite, Minute Maid in Powerade. Coca-Cola prodaja svoje izdelke v več kot 200 državah po vsem svetu.

Coca-Cola je znana kot ena najdragocenejših blagovnih znamk na svetu, njena podoba in oglaševalske kampanje pa imajo močan svetovni doseg. Podjetje ima dolgo zgodovino, ki sega v leto 1886, ko je bila Coca-Cola prvič predstavljena.

Danes je Coca-Cola ogromno podjetje z letnimi prihodki, ki presegajo 43 milijard dolarjev. Po tržni kapitalizaciji je eno največjih podjetij na svetu.

Coca-Cola je zelo dobičkonosno podjetje z velikim tržnim dosegom, ki deluje kot holdinška družba, ki ima v lasti blagovne znamke, dejanske proizvodne dejavnosti pa prenaša na franšizne partnerje. Osredotoča se predvsem na brezalkoholne pijače in ima dolgo zgodovino rasti dividend.

Zgodovina dividend družbe Coca-Cola je impresivna. Vir:

PepsiCo $PEP-0.3%

PepsiCo je globalno podjetje za proizvodnjo hrane in pijač s sedežem v Združenih državah Amerike. Razvija, proizvaja in prodaja široko paleto živil in pijač po vsem svetu.

Glavne blagovne znamke pijač družbe PepsiCo so Pepsi, Mountain Dew, Gatorade in 7UP. Glavne blagovne znamke živil so čips Lay's, Doritos, Cheetos, Walkers, Quaker in Ruffles.

Družba PepsiCo posluje v več kot 200 državah po vsem svetu in je leta 2021 ustvarila prodajo v višini več kot 86 milijard dolarjev. Je eno največjih podjetij za proizvodnjo hrane in pijač na svetu.

Za razliko od družbe Coca-Cola je portfelj družbe PepsiCo veliko bolj raznolik in vključuje širšo paleto izdelkov, vključno s hrano. Poskuša prodreti na nova področja rasti, kot so zdrava hrana ali rastlinske pijače. Družba PepsiCo ima dolgo zgodovino rasti dividend od leta 1962. Dividende je sistematično povečevala in spada med tako imenovane dividendne aristokrate.

Zgodovina podjetja Pepsi je nekoliko krajša, vendar nič manj impresivna.

Čeprav sta podjetji PepsiCo in Coca-Cola konkurenčni, se razlikujeta v nekaterih ključnih vidikih, kot so širina njunih portfeljev izdelkov, hitrost rasti dividend ali osredotočenost na izdelke.

Dividende

Natančnejši pregled dividendnega donosa družb pokaže, da je PepsiCo nekoliko privlačnejša možnost: medtem ko je PepsiCo v zadnjih petih letih dosegel 7,39-odstotno stopnjo rasti dividend, je Coca-Cola dosegla le 3,53-odstotno stopnjo.

CAGR (sestavljena letna stopnja rasti) ali povprečna letna stopnja rasti dividend je pokazatelj, kako hitro dolgoročno rastejo dividende podjetja. Izraža povprečno letno povečanje zneska dividende v daljšem časovnem obdobju.

Dividende podjetja običajno vsako leto rastejo po določeni odstotni stopnji. CAGR upošteva to stopnjo rasti in lahko izračuna povprečno letno povečanje dividend v zadnjih nekaj letih.

Pri razmerju izplačila pa je ravno obratno. Pepsi ima trenutno 95-odstotno izplačilno razmerje, Coca-Cola pa le 58-odstotno izplačilno razmerje . 60 let zaporedoma je KO povečala dividende, PEP pa ne zaostaja veliko, saj jih je povečala že 50 let zapored. Obe podjetji sta kralji dividend. Omenil sem že CAGR - če torej iščete stabilno in stalno rastočo dividendo, je Pepsi očitna izbira.

Odkupi delnic prispevajo k stabilnosti dividend, saj manjše število delnic pomeni več dividend na delnico, tudi če izplačate enak bruto znesek v dolarjih. Ko gre za odkupe delnic, je Coke povečal število svojih delnic za približno 1 %, Pepsi pa jih je zmanjšal

Število delnic v obtoku družbe $PEP-0.3% se je zmanjševalo. To je dober znak. Vir:
Stvari za $KO-0.7% niso več tako rožnate. Vir:

Pepsi je trenutno videti bolje na več področjih. Obstaja le ena ovira - vrednotenje.

Po pregledu podatkov za 1. četrtletje za KO in PEP se zdi, da je KO močnejši. PEP je v prvem četrtletju leta 2023 povečal svoje prihodke za 10,16 % na 17,85 milijarde dolarjev. Njegov bruto dobiček je znašal 9,86 milijarde dolarjev, čisti dobiček pa 1,94 milijarde dolarjev.

Če pogledamoprihodnjo rast, je družba PEP v letu 2022 ustvarila dobiček na delnico v višini 6,46 USD, medtem ko je družba KO ustvarila dobiček na delnico v višini 2,20 USD. Analitiki napovedujejo, da bo družba PEP leta 2032 povečala dobiček na delnico za 107,89 % na 13,43 USD, družba KO pa naj bi v istem obdobju povečala dobiček na delnico za 2,53 USD ali 115 %.

Trenutni dobiček na delnico $KO-0.7%
EPS $PEP-0.3%

Trenutna situacija je približno takšna - $PEP-0.3% je dosegel dobre rezultate, všeč mi je njegov portfelj blagovnih znamk in je kralj dividend, vendar je vrednotenje še vedno previsoko. Marže podjetja PEP so bistveno nižje od marž podjetja KO, rast dobička na delnico pa naj bi v naslednjem desetletju za KO zaostajala za 7,11 %.

Še en pogled na ocene analitikov.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.