S&P 500 ^GSPC 5,307.23 +0.05%
Nvidia NVDA $1,146.31 +7.67%
Tesla TSLA $176.55 -1.50%
Alphabet GOOG $177.51 +0.67%
Apple AAPL $190.87 +0.47%
Microsoft MSFT $429.28 -0.20%
Amazon AMZN $181.10 +0.19%
Meta META $477.62 -0.13%

Használja ezeket az ETF-eket portfóliója tökéletes diverzifikálásához

Bandi Császár
10. 6. 2023
11 min read

Fontos az ágazatok közötti diverzifikáció. Általában az egyes részvényeket választó befektetők foglalkoznak vele. De a kizárólag ETF-ekből álló portfóliót fenntartó passzív befektetők számára is kiemelt fontosságú kell, hogy legyen.

Maga az ETF általában éppen azért nagyon népszerű, mert közvetlenül egy adott ágazaton, irányzaton vagy földrajzi területen belül biztosít diverzifikációt. De mi van akkor, ha ágazatokon átívelően is diverzifikálni szeretne? Akkor nézze meg ezt a bemutatót az egyes szektorok érdekes ETF-jeiről.

Pénzügyi szektor - $IVOL-0.1% - Kvadratikus kamatláb volatilitás és infláció fedezeti ETF.

Az IVOL - Quadratic Interest Rate Volatility and Inflation Hedge ETF egy inverz ETF, amely a hozamgörbe volatilitásából való kitettséget igyekszik biztosítani, miközben védelmet nyújt az infláció ellen. A QVOL Stratégiai Kamatláb Volatilitás és Infláció Fedezeti Indexet követi.

IVOL
$18.26 -$0.02 -0.11%

Inverz ETF-ként van felépítve, ami azt jelenti, hogy emelkednie kell, amikor a kötvénypiaci volatilitás emelkedik. Célja elérése érdekében származtatott eszközöket, többek között opciós stratégiákat és swapokat használ. Arra törekszik, hogy pozitív kitettséget biztosítson a kamatlábak volatilitásának mozgásaihoz képest. Ha a kamatlábak nagyon volatilisek és változóak, akkor ez pozitív lehet ennek az ETF-nek.

Az infláció elleni védelmet célzó stratégiákat is tartalmaz. A cél a pozitív reálhozam fenntartása magas inflációs környezetben is. Egy ETF-re meglehetősen szokatlan módon magas kezelési költségekkel rendelkezik, mivel származékos termékeket használ. Jelenleg a kezelési díj 0,95%, a forgalom pedig körülbelül 6%.

Egészségügy - $XLV-1.4% - Health Care Select Sector SPDR.

Az XLV - Health Care Select Sector SPDR egy olyan ETF, amely az S&P 500 Health Care Index szerint követi az egészségügyi ágazatot. Gyógyszergyártással, biotechnológiával, orvostechnológiával, gyógyászati segédeszközök forgalmazásával és egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatokat tartalmaz.

XLV
$142.42 -$2.00 -1.38%

Összeállítása az S&P 500 Health Care Index alapján történik, amely olyan vállalatokat tartalmaz, amelyek bevételei elsősorban az egészségügyi ágazatból származnak. Vezető gyógyszeripari, biotechnológiai és egészségügyi vállalatokból áll.

Ennek az ETF-nek a legnagyobb részvényei közé tartoznak olyan vállalatok, mint a Johnson & Johnson, a UnitedHealth, a Pfizer, a Merck & Co. és az Abbot Laboratories. Ezek együttesen a teljes portfólió mintegy 60%-át teszik ki.

Teljes vagyona több mint 26 milliárd dollár, ezzel az egyik legnagyobb ETF a piacon. A New York-i SPDR tőzsdén kereskedik. Az egészségügyi ágazatban kínál kitettséget, amely az öregedő népességnek, valamint az új gyógyszerek és technológiák fejlesztésének köszönhetően tisztességes hosszú távú növekedési kilátásokkal rendelkezik. Jól diverzifikált portfólióval rendelkezik, több mint 70 részesedéssel, így csökkenti az egyes vállalatok kockázatát. Másrészről viszont erősen koncentrálódik az Egyesült Államokban.

Fogyasztási cikkek - $VCR-0.2% - Vanguard Consumer Discretionary ETF

A VCR - Vanguard Consumer Discretionary ETF egy olyan ETF, amely a fogyasztási cikkek értékesítésére összpontosító vállalatokat követi, mint például az autók, a fogyasztási cikkek, a szabadidős cikkek, a ruházati cikkek és a kiskereskedelem. Így ez egy olyan fogyasztói részvényeknek való kitettség, amelyek a diszkrecionális kiadásokra (az életszínvonaltól közvetlenül nem függő kiadásokra) összpontosítanak.

VCR
$302.70 -$0.58 -0.19%

A VCR portfóliójában több mint 300 fogyasztási cikkeket gyártó vállalat található a világ minden tájáról, köztük olyan nagy nevek, mint az Amazon, a Home Depot, a McDonald's, a Nike és a Starbucks. A fogyasztási cikkek különböző alágazatai közötti széles körű diverzifikációval csökkenti az egyes vállalatok kockázatát.

Ez egy viszonylag kis ETF, körülbelül 5 milliárd dolláros eszközállományával. Az MSCI US Investable Market Consumer Discretionary 25/50 indexet követi, amely a fogyasztói diszkrecionális szektorban tevékenykedő nagy, közepes és kisvállalatokat tartalmazza.

Ennek az ETF-nek a fő előnye a fogyasztással kapcsolatos vállalatoknak való széles körű kitettségében rejlik, amely hosszú távon tisztességes növekedési kilátásokkal rendelkezik a fejlett gazdaságok emelkedő életszínvonalának köszönhetően. A szektor azonban természeténél fogva magasabb fokú ciklikussággal rendelkezik, mivel érzékeny a gazdasági fejleményekre és a divat szeszélyeire. Recesszió idején a fogyasztói részvények általában jobban gyengülnek, mint a piac.

Technológia - $QTEC+0.1% - First Trust Nasdaq-100 technológiai ágazati indexalap.

A First Trust Nasdaq-100 Technology Sector Index Fund-ot a First Trust Advisors kezeli. Ez az ETF a technológiai szektor vállalatainak részvényeibe való befektetésre összpontosít, és a Nasdaq-100 Technology Sector Index teljesítményét követi.

A Nasdaq-100 Technology Sector Index a Nasdaq tőzsdén kereskedett 33 legnagyobb technológiai vállalatot tartalmazza. Ezek közé a vállalatok közé tartozik az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Alphabet (a Google anyavállalata), a Facebook és az Intel.

QTEC
$193.03 -$0.15 -0.08%

Az ETF lehetővé teszi a befektetők számára, hogy diverzifikáltan kitettséget szerezzenek a technológiai szektorban, és kisebb kockázattal fektessenek be, mintha közvetlenül az egyes vállalatok részvényeit vásárolnák, mivel a kockázatot sok vállalat között diverzifikálja. Azok a befektetők, akik hisznek a technológiai szektor növekedésében, vonzónak találhatják ezt az ETF-et, hogy részt vegyenek ebben a növekedésben.

Hírközlés - $FCOM+0.0% - Communication Services Select Sector SPDR Fund (Hírközlési szolgáltatások ágazati alap)

Az FCOM - Communication Services Select Sector SPDR Fund egyike azon ETF-eknek, amelyek az S&P 500 index által követett, újonnan létrehozott kommunikációs szektort követik. Ez a szektor 2018-ban jött létre a távközlési és a médiaipar egyesülésével.

Az FCOM portfólió ezen ágazatok vezető vállalatait tartalmazza. Jellemzően a Verizon, az AT&T, a T-Mobile. A média és a szórakoztatóipar a Netflix, a Comcast, az Alphabet, a Walt Disney, a ViacomCBS, a Facebook és mások. Az internetes szolgáltatásokat az eBay, a TripAdvisor, a Twitter képviseli...

FCOM
$50.57 $0.02 +0.03%

Az FCOM általában a kommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatok eredményének és részvényárfolyamának kíván kitettséget biztosítani. A több mint 60 címletből álló diverzifikált portfóliójával csökkenti az egyes vállalatok kockázatát. Másrészt erősen koncentrálódik az Egyesült Államokban.

Az ebből a szektorból származó hozamok a gazdasági ciklushoz és a világgazdaság növekedési üteméhez kötődnek, ami serkenti a szolgáltatásaik iránti keresletet. Másrészt az ágazatban működő cégek tisztességes növekedési lehetőségekkel rendelkeznek az új technológiák fejlődése és az internetes gazdaság növekedése miatt.

Alapjául szolgáló anyagok - $XME+1.6% - SPDR S&P Metals & Mining ETF

Az XME egy tőzsdén kereskedett alap (ETF), amely a fémek és ásványi anyagok bányászatával és feldolgozásával foglalkozó vállalatok részvényeinek teljesítményét követi. Az alap a vas- és színesfémek, például réz, alumínium, cink, nikkel, ólom, ezüst és arany bányászatával és feldolgozásával foglalkozó vállalatok részvényeibe fektet. A fő területek közé tartozik e fémek bányászata és feldolgozása, acél- és ötvözetgyártás.

XME
$64.35 $1.02 +1.61%

Az XME az iparág vezető vállalatainak, például aFreeport-McMoRan, a Nucor, a US Steel, az Alcoa, a Teck Resources részvényeivel rendelkezik. Ezek a vállalatok profitálnak a nyersanyagok és fémek iránti növekvő keresletből világszerte. A feltörekvő piacok fejlődésével az acél, a réz és más fémek iránti kereslet növekszik. Ez támogatja az XME portfóliójába tartozó vállalatok bevételének és nyereségességének növekedését.

Az XME alkalmas olyan befektetők számára, akik diverzifikálni szeretnék portfóliójukat, és a bányászati és nyersanyagipari ágazatban szeretnének kitettséget szerezni. A fém- és ásványi anyagokkal foglalkozó vállalatok részvényein kívül azonban az XME nem kínál más diverzifikációt. Az alap értéke jelentősen ingadozhat a bányászati és fémipari ágazat részvényeinek teljesítményétől függően, amelyek érzékenyek a gazdasági ciklusra.

Energia - $VDE+0.9% - Vanguard Energy ETF

A VDE egy Vanguard tőzsdén kereskedett alap, amely az energiaszektor vállalatainak részvényeire összpontosít. Az alap az olaj-, földgáz- és szénkitermelésben, villamosenergia-termelésben és -elosztásban, valamint energiaszolgáltatásban részt vevő vezető globális vállalatok részvényeibe fektet. A fő területek közé tartozik az olaj, a földgáz, a szén, az atomenergia és a megújuló energia.

VDE
$129.06 $1.16 +0.91%

A VDE olyan vállalatok részvényeiből álló, diverzifikált portfóliót birtokol, mint az ExxonMobil, a Chevron, a BP, a Royal Dutch Shell, a ConocoPhilips, valamint a nap- és szélenergia szektor kisebb vállalatai. Ezek a vállalatok profitálnak a világszerte növekvő energiaigényből. A feltörekvő piacok fejlődésével az olaj-, gáz- és villamosenergia-fogyasztás növekszik, ami támogatja a VDE portfóliójába tartozó vállalatok bevételeinek és nyereségességének növekedését.

Az egész ágazat és így a VDE-k is rendkívül volatilisek és ciklikusak. Ezt figyelembe kell venni.

Közművek - $VPU+0.1% - Vanguard Utilities ETF

A VPU - Vanguard Utilities ETF a közüzemi szektorban működő vállalatoknak nyújt kitettséget. Elsősorban a következő területekre összpontosít:

  • Villamosenergia és gáz: A VPU olyan vállalatok részvényeit birtokolja, amelyek villamos energiát és gázt termelnek, forgalmaznak és értékesítenek.
  • Víz és hulladék: Ivóvízellátó rendszereket és hulladékkezelési megoldásokat nyújtó vállalatokat tartalmaz.
  • Távközlési szolgáltatások: Telefon-, internet- és egyéb kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatok.

A VPU portfóliójának legnagyobb tételei olyan vállalatok, mint a NextEra Energy, a Duke Energy, a Dominion Energy és a Southern Company - mindannyian az energiatermelés és -elosztás területén tevékenykednek.

A VPU az MSCI US Investable Market Utilities 25/50 Indexet követi, amely a vezető közműszolgáltató vállalatokat tartalmazza, beleértve a kis- és középméretű vállalatokat is.

VPU
$155.05 $0.21 +0.14%

Portfóliójában mintegy 100 elektromos, gáz-, víz- és kommunikációs vállalatot tart , ami a szektor viszonylag stabil jellege mellett segít csökkenteni az eszközár-ingadozás kockázatát. A közműszolgáltatók alacsony növekedésű, osztalékra összpontosító ágazat, mivel a szabályozás korlátozza a vállalati nyereséget. Az ágazat részvényei azonban viszonylag defenzívnek számítanak.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.