S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 акции със спад от над 30%, които ще блеснат на бичия пазар

Teodor Aleksandrov
10. 6. 2023
1 min read

През последните две години фондовият пазар подложи инвеститорите на трудни изпитания. След като през 2021 г. много акции достигнаха нови върхове, повишаването на лихвените проценти и високата инфлация предизвикаха опасения за рецесия (която все още предстои) и тласнаха пазара надолу. Тези компании биха могли да издържат на рецесията и да бъдат ценен компонент на портфейла, когато настъпи подходящият момент.

1. Amazon $AMZN-0.2%

Тази компания вероятно не се нуждае от представяне. Гигантският колос, изграден от Джеф Безос, е световният лидер в онлайн пазаруването. От малка книжарница тази компания стигна до върха, превръщайки основателя си в най-богатия човек на планетата в продължение на много години .

Въпреки че е толкова голяма компания, дори тя не избегна сътресенията на пазара през последните години. Amazon работи в сектор, в който всяко увеличение на лихвените проценти, инфлацията и свързаните с тях цени се усеща реално.

AMZN

Amazon

AMZN
$180.75 -$0.30 -0.17%

Акциите на Amazon са спаднали с 36 % от най-високата си стойност преди няколко години. През последната година лидерът в електронната търговия се лута в мътни води. Инфлацията и забавянето на разходите за електронна търговия доведоха до едноцифрен ръст на приходите на Amazon, което е далеч от двуцифрения годишен ръст, с който инвеститорите свикнаха през последното десетилетие.

През 2023 г. бизнесът на Amazon с облачни услуги също започна да показва забавяне на растежа , тъй като бизнесът свива разходите си в условията на несигурност в икономиката. Но въпреки това Amazon със сигурност е в състояние да расте много по-бързо до момента, в който всичко, и особено икономиката, се нормализира.

През първото тримесечие продажбите в магазина на Amazon отбелязаха стабилен ръст на годишна база. Но като се имат предвид предимствата на Amazon в предлагането на Prime и конкурентните цени в най-големия избор на Земята, не е пресилено да се мисли, че бизнесът на Amazon в областта на електронната търговия определено ще расте по-бързо от 0%, когато икономиката е по-силна.

Инвеститорите трябва да следят и за нова вълна от търсене на услуги за изкуствен интелект (ИИ) , която да стимулира ускоряването на ръста на приходите в Amazon Web Services, където Amazon също се движи със своите облачни услуги и абонаменти.

Всичко това показва няколко начина, по които Amazon може да осигури възвръщаемост за дългосрочните инвеститори. От началото на годината акциите на Amazon са се повишили с 43%.

2 години $ROK+1.0%

Акциите на Roku бяха силно засегнати. Настоящите трудности произтичат от това, че рекламодателите намаляват бюджетите си, а това едва ли ще се реши в близко бъдеще.

Но дългосрочните перспективи изглеждат убедителни , така че настоящата цена изглежда много смешна, ако имате дълъг времеви хоризонт.

ROKU

Roku, Inc.

ROKU
$56.76 $0.56 +1.00%

Roku има две части на бизнеса си : сегмент на хардуера или плейърите и сегмент на рекламите или платформите.

Наличието на две отделни, но допълващи се части вече е характеристика, която се счита за много привлекателна в бизнеса. Бизнесът с хардуер, който включва продажбите на неговите стрийминг устройства, показва нисък ръст , а след това и спад на продажбите през последните години, тъй като резервната верига за доставки и инфлацията влияят на цените и разходите.

През първото тримесечие на 2023 г. обаче продажбите на хардуер нараснаха с 18% на годишна база, точно когато рекламният бизнес започна да отслабва. Roku е лидер в индустрията на стрийминг устройствата с 43% пазарен дял в края на първото тримесечие, което е най-голямата му преднина пред който и да е от конкурентите му досега.

Акциите на Roku са намалели с 88% от най-високата си стойност за всички времена, но са се увеличили с 42% през 2023 г. Акциите се търгуват при ниско съотношение цена/продажби от 2,6 и затова има значителна вероятност акциите да поскъпнат веднага след началото на продължителен и силен бичи пазар.

3. Home Depot $HD-0.5%

Подобно на жилищния пазар, Home Depot отбеляза бум по време на пандемията, тъй като поръчките за оставане вкъщи и социалното дистанциране накараха американците да харчат повече пари за домовете си, да строят, да слагат нова боя или да купуват нов хладилник.

Акциите на Home Depot са се понижили с близо 31% от най-високата си стойност в края на 2021 г., а последните резултати показват предизвикателствата, пред които е изправена компанията в настоящата икономика с високи лихвени проценти.

HD
$325.10 -$1.79 -0.55%

Продажбите през тримесечието спаднаха с 4,5%, а общите приходи - с 4,2% до 37,3 млрд. долара. Същевременно печалбата на акция (EPS) спадна от 4,09 до 3,82 долара, тъй като маржовете се свиха. компанията трябваше да понижи прогнозите си за годината. Сега тя очаква приходите и съпоставимите продажби да намалеят с 2% до 5%, а печалбата на акция да спадне съответно със 7% и 13%.

Компанията очевидно изпитва затруднения в условията на труден и предизвикателен пазар на жилища, но няма съмнение, че дългосрочните конкурентни предимства на Home Depot са непокътнати.

Тази компания е лидер в дуопола на търговията на дребно с продукти за домашно обзавеждане заедно с Lowe's ($LOW-1.0% ), а икономиите от мащаба, националният й отпечатък и връзките й с експерти затрудняват по-малките вериги да се конкурират в области като цената.

Междувременно обаче този пазар в САЩ все още се разраства много, особено при положение, че според някои оценки в страната има недостиг на жилища и до 4 млн.

Това не е бизнес с финансови съвети. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как аз самият бих се справил със ситуацията. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.