S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

3 részvények több mint 30%-os csökkenés, amelyek ragyogni fognak egy bikapiacon

Vida Fazekas
10. 6. 2023
6 min read

A részvénypiac az elmúlt két évben megnehezítette a befektetők dolgát. Miután sok részvény 2021-ben új csúcsokat ért el, az emelkedő kamatlábak és a magas infláció recessziótól való félelmet keltett (ami még nem következik be), és lejjebb nyomta a piacot. Ezek a vállalatok átvészelhetik a recessziót, és értékes elemei lehetnek egy portfóliónak, amikor eljön az ideje.

1. Amazon $AMZN+0.0%

Ezt a vállalatot valószínűleg nem kell bemutatni. A Jeff Bezos által felépített óriáskolosszus a világ vezetője az online vásárlásban. Ez a cég egy kis könyvesboltból jutott fel a csúcsra, és alapítóját hosszú évekre a bolygó leggazdagabb emberévé tette.

Annak ellenére, hogy ekkora cég, még ez is megúszta az elmúlt évek piaci turbulenciáit. Az Amazon olyan ágazatban tevékenykedik, ahol a kamatlábak, az infláció és a kapcsolódó árak minden emelkedése igazán érezhető.

AMZN

Amazon

AMZN
$183.13 -$0.02 -0.01%

AzAmazon részvényei 36%-kal vannak lejjebb a néhány évvel ezelőttitörténelmi csúcshoz képest. Az e-kereskedelmi piacvezető vállalat az elmúlt évben zavaros vizeken gázolt. Az infláció és az e-kereskedelmi kiadások lassulása miatt az Amazon bevételeinek növekedése egyszámjegyűre csökkent, ami messze van attól a kétszámjegyű éves növekedéstől, amelyhez a befektetők az elmúlt évtizedben hozzászoktak.

A 2023-as évbe lépve az Amazon felhőszolgáltatási üzletága is lassuló növekedést mutat , mivel a vállalkozások a gazdasági bizonytalanság miatt visszafogják kiadásaikat. De ezzel együtt az Amazon minden bizonnyal képes sokkal gyorsabb növekedésre is, mire minden, és különösen a gazdaság visszatér a normális kerékvágásba.

Az Amazon áruház eladásai az első negyedévben éves szinten stagnáló növekedést mutattak . De tekintve az Amazon előnyeit a Prime és a versenyképes árképzés nyújtásával a Föld legnagyobb választékában, nem túlzás azt gondolni, hogy az Amazon e-kereskedelmi üzletága biztosan gyorsabban fog növekedni, mint 0%, amikor a gazdaság erősebb lesz.

A befektetőknek arra is figyelniük kell, hogy a mesterséges intelligencia (AI) szolgáltatások iránti kereslet új hulláma felgyorsítja az Amazon Web Services bevételeinek növekedését, ahol az Amazon szintén a felhőszolgáltatásokkal és előfizetésekkel mozog.

Mindezek számos módot mutatnak arra, hogy az Amazon hozamot hozhat a hosszú távú befektetők számára. A részvény az év eleje óta 43%-kal emelkedett.

2 év $ROK+0.9%

A Roku részvények keményen megütötték. A jelenlegi nehézségek abból adódnak, hogy a hirdetők csökkentik a költségvetésüket, és ez valószínűleg nem fog a közeljövőben megoldódni.

A hosszú távú kilátások azonban meggyőzőnek tűnnek, így a jelenlegi árfolyam nagyon nevetségesnek tűnik, ha hosszú időhorizonttal rendelkezik.

ROKU

Roku, Inc.

ROKU
$58.52 $0.55 +0.95%

ARoku üzletágának két része van: a hardver vagy lejátszó szegmens és a hirdetési vagy platform üzletág.

A két különálló, de egymást kiegészítő rész megléte már olyan jellemző, amely nagyon vonzónak számít az üzletágban. A hardverüzletág, amely a streaming-eszközeinek értékesítését foglalja magában, az elmúlt években alacsony növekedést , majd csökkenő eladásokat mutatott , mivel az ellátási lánc tartalékolása és az infláció hatással van az árakra és a kiadásokra.

A hardvereladások azonban 2023 első negyedévében 18%-kal nőttek éves szinten, éppen akkor, amikor a reklámüzletág kezdett megtorpanni. A Roku az első negyedév végén 43%-os piaci részesedéssel a streaming eszközök iparági vezetője, ami az eddigi legnagyobb előnye a versenytársakkal szemben.

A Roku részvényei 88%-kal vannak lejjebb az eddigi csúcsról, de 2023-ban 42%-kal emelkednek. A részvény alacsony, 2,6-os ár/érték arányon kereskedik, így jelentős a valószínűsége annak, hogy a részvény egy hosszabb és erős bikapiac kezdete után azonnal emelkedni fog.

3. Home Depot $HD-1.7%

Az ingatlanpiachoz hasonlóan a Home Depot is fellendült a világjárvány idején, mivel az otthonmaradási megrendelések és a társadalmi távolságtartás arra késztette az amerikaiakat, hogy több pénzt költsenek az otthonukra, építkezzenek, új festéket tegyenek fel, vagy vegyenek egy új hűtőszekrényt.

A Home Depot részvényei a 2021-es év végi csúcshoz képest közel 31%-kal csökkentek , és a legutóbbi eredmények jól mutatják, hogy a vállalatnak milyen kihívásokkal kell szembenéznie a jelenlegi, magas kamatlábakkal jellemezhető gazdaságban.

HD
$330.59 -$5.56 -1.65%

A negyedévben az értékesítés 4,5%-kal csökkent, a teljes bevétel pedig 4,2%-kal, 37,3 milliárd dollárra es ett vissza. Eközben az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 4,09 dollárról 3,82 dollárra esett, mivel az árrések szűkültek. a vállalat kénytelen volt csökkenteni az idei évre vonatkozó kilátásait. Most arra számít, hogy a bevételek és az összehasonlítható eladások 2-5%-kal, az EPS pedig 7%-kal, illetve 13%-kal csökken.

A vállalat egyértelműen küzd a nehéz és kihívásokkal teli ingatlanpiacon, de kétségtelen, hogy a Home Depot hosszú távú versenyelőnyei érintetlenek.

Ez a vállalat a Lowe's-szal ($LOW-1.7% ) a vezető a barkácsáruházak kiskereskedelmi duopóliumában, és méretgazdaságossága, országos kiterjedése és szakértői kapcsolatai megnehezítik a kisebb láncok számára a versenyt olyan területeken, mint az ár.

Eközben azonban ez a piac még mindig nagyon növekszik az Egyesült Államokban, különösen, mivel egyes becslések szerint lakáshiány van, és akár 4 millió lakás is lehet az országban.

Ez nem egy pénzügyi tanácsadási üzletág. Nyilvánosan elérhető adatokat közlök, és megosztom a véleményemet arról, hogy én magam hogyan kezelném a helyzetet. A befektetés kockázatos, és mindenki felelős a döntéseiért.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.