S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 delnice, ki so padle za več kot 30 % in bodo blestele na bikovskem trgu

Kristijan Kopitar
10. 6. 2023
5 min read

Delniški trg je v zadnjih dveh letih vlagateljem povzročal težave. Potem ko so številne delnice v letu 2021 dosegle nove najvišje vrednosti, so naraščajoče obrestne mere in visoka inflacija sprožile strah pred recesijo (ki se še ni zgodila) in potisnile trg navzdol. Ta podjetja lahko preživijo recesijo in so ob pravem času dragocena sestavina portfelja.

1. Amazon $AMZN-0.2%

Tega podjetja verjetno ni treba predstavljati. Velikanski kolos, ki ga je zgradil Jeff Bezos, je vodilni svetovni ponudnik spletnega nakupovanja. Iz majhne knjigarne se je to podjetje povzpelo na vrh, zaradi česar je njegov ustanovitelj že vrsto let najbogatejši človek na svetu.

Kljub temu da je tako veliko podjetje, se je tudi njemu uspelo izogniti tržnim pretresom v zadnjih letih. Amazon deluje v sektorju, kjer se vsako zvišanje obrestnih mer, inflacije in s tem povezanih cen resnično čuti.

AMZN

Amazon

AMZN
$180.75 -$0.30 -0.17%

Amazonove delnice so se od najvišje vrednosti pred nekaj letiznižale za 36 %. Vodilno podjetje na področju e-trgovine se je v zadnjem letu prebijalo skozi mračne vode. Inflacija in upočasnitev porabe v e-trgovini sta rast Amazonovih prihodkov potisnili v enomestne številke, kar je daleč od dvomestne letne rasti, na katero so se vlagatelji navadili v zadnjem desetletju.

V letu 2023 se je začela upočasnjevati tudi rast Amazonovih storitev v oblaku , saj podjetja zaradi negotovosti v gospodarstvu zmanjšujejo svojo porabo. Vendar pa je Amazon vsekakor sposoben rasti veliko hitreje, ko se bo vse, zlasti gospodarstvo, normaliziralo.

Prodaja v Amazonovi trgovini je v prvem četrtletju na letni ravni rasla enakomerno . Toda glede na Amazonove prednosti pri ponudbi Prime in konkurenčnih cenah v največji izbiri na Zemlji ni odveč razmišljati, da boAmazonovo elektronsko poslovanje zagotovo raslo hitreje kot 0 %, ko bo gospodarstvo močnejše.

Vlagatelji bi morali spremljati tudi nov val povpraševanja po storitvah umetne inteligence , ki bo spodbudil pospešeno rast prihodkov v Amazonovih spletnih storitvah, kamor se Amazon pomika tudi s svojimi storitvami v oblaku in naročninami.

Vse to kaže na več načinov, kako lahko Amazon dolgoročnim vlagateljem zagotovi donosnost. Delnica se je od začetka leta povečala za 43 %.

2 leti $ROK+1.0%

Delnice družbe Roku so bile močno prizadete. Trenutne težave izhajajo iz oglaševalcev, ki zmanjšujejo svoje proračune, kar se v bližnji prihodnosti verjetno ne bo rešilo.

Toda dolgoročne napovedi so videti prepričljive , zato je trenutna cena videti zelo smešna, če imate dolgo časovno obdobje.

ROKU

Roku, Inc.

ROKU
$56.76 $0.56 +1.00%

PodjetjeRoku ima dva dela poslovanja : segment strojne opreme ali predvajalnikov in segment oglaševanja ali platforme.

Imeti dva ločena, vendar dopolnjujoča se dela je že značilnost, ki velja za zelo privlačno v poslu. Pri dejavnosti strojne opreme, ki vključuje prodajo naprav za pretakanje, je bila v zadnjih letih zabeležena nizka rast in nato upadanje prodaje, saj so rezervni deli dobavne verige in inflacija vplivali na cene in porabo.

Vendar je prodaja strojne opreme v prvem četrtletju leta 2023 na letni ravni narasla za 18 %, ravno ko je oglaševalska dejavnost začela pešati. Podjetje Roku je vodilno v industriji pretočnih naprav, saj je imelo ob koncu prvega četrtletja 43-odstotni tržni delež, kar je doslej največja prednost pred vsemi konkurenti.

Delnice podjetja Roku so se v primerjavi z najvišjo vrednostjo doslej znižale za 88 %, vendar so se v letu 2023 povečale za 42 %. Delnica se trguje po nizkem razmerju med ceno in prodajo, ki znaša 2,6, zato obstaja precejšnja verjetnost, da se bo delnica takoj po začetku dolgotrajnega in močnega bikovskega trga povečala.

3. Home Depot $HD-0.5%

Podobno kot stanovanjski trg je tudi Home Depot doživel razcvet v času pandemije, saj so naročila, da ostanejo doma, in družbena distanca spodbudila Američane, da so za svoje domove porabili več denarja, gradili, se na novo prebarvali ali kupili nov hladilnik.

Delnice podjetja Home Depot so se z najvišje vrednosti ob koncu leta 2021 znižale za skoraj 31 % , njegovi nedavni rezultati pa kažejo na izzive, s katerimi se podjetje sooča v trenutnem gospodarstvu z visokimi obrestnimi merami.

HD
$325.10 -$1.79 -0.55%

Prodaja se je v četrtletju zmanjšala za 4,5 %, skupni prihodki pa za 4,2 % na 37,3 milijarde dolarjev. Medtem se je dobiček na delnico (EPS) zmanjšal s 4,09 na 3,82 dolarja, saj so se marže zmanjšale. podjetje je moralo znižati svoje napovedi za letošnje leto. Zdaj pričakuje, da se bodo prihodki in primerljiva prodaja zmanjšali za 2 % do 5 %, dobiček na dobiček pa za 7 % oziroma 13 %.

Podjetje se očitno spopada s težavami na težkem in zahtevnem stanovanjskem trgu, vendar ni dvoma, da so dolgoročne konkurenčne prednosti podjetja Home Depot nedotaknjene.

To podjetje je vodilno v duopolu maloprodajnih trgovin z izdelki za izboljšave na domu skupaj s podjetjem Lowe's ($LOW-1.0% ), zaradi ekonomije obsega, nacionalne prisotnosti in odnosov s strokovnjaki pa manjše verige težko konkurirajo na področjih, kot je cena.

Medtem pa ta trg v ZDA še vedno zelo raste, še posebej, ker po nekaterih ocenah primanjkuje stanovanj in jih je v državi kar 4 milijone.

To ni dejavnost finančnega svetovanja. Zagotavljam javno dostopne podatke in delim svoja stališča o tem, kako bi sam ravnal v tej situaciji. Vlaganje je tvegano in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.