S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Приятен уикенд на всички. 😊 Интересува ме мнението ви за добива на минерали, тук не се говори много за това...

Наскоро попаднах на едно интервю с Мъск, където чрез неговата автомобилна компания $TSLA+3.2%, която сега изживява зелени дни, обсъждаха тази незаменима суровина за електрическата индустрия.

Елон Мъск определи лития като "новия петрол" и посочи, че лекият метален елемент сега представлява жизненоважно звено в автомобилната индустрия и веригата за доставки. Литият е съществена част от съвременната технология за акумулаторни батерии и се среща във всичко - от смартфони и таблети до лаптопи и електрически велосипеди и автомобили.

По-голямата част от лития в света се добива в Австралия, Чили и Китай. Китай е и доминиращият играч в производството на литиево-йонни батерии с пазарен дял от около 80 %. Това са фактите, които стоят в основата на по-новите коментари на Мъск по темата, които посочват необходимостта от повече от елемента. "Ако погледнем няколко години напред, основната спирачка в напредъка на електромобилите е наличието на литий за батериите", каза той.

Мъск не само говори за проблема; Tesla също така е напълно ангажирана с нова рафинерия за литий в Тексас - проект, който се оценява на 375 млн. долара и се планира да започне да функционира през 2025 г. Рафинерията ще направи Tesla най-големия рафинерий за литий в Северна Америка.

Аз лично имам минни компании в портфейла си, но те не са фокусирани върху лития. Имам $RIO+0.6%. Това е огромна минна компания, която има няколко сегмента - от добив до преработка и търговия. И след това един вид просто "експеримент" и това е $WTI+3.2%, която е компания за проучване, разработване и придобиване на нефт и газ. Тя съсредоточава дейността си в Мексиканския залив.

Но се чудя дали литият наистина е един от елементите на бъдещето и затова ми е интересно вашето мнение, като цяло, ако някой е в този сектор, и след това дали има фаворит. Знам, че този сектор носи своите рискове по отношение на екологията и политиката. 😊


No comments yet