S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Vă doresc un weekend plăcut tuturor. 😊 Mă interesează părerea ta despre mineritul mineral, nu se vorbește prea mult despre asta aici...

Am dat recent peste un interviu cu Musk în care prin intermediul companiei sale auto $TSLA+3.2%, care acum trăiește zile verzi, se discuta despre această materie primă indispensabilă pentru industria electrică.

Elon Musk a descris litiul ca fiind "noul petrol" și a subliniat că acest element metalic ușor constituie acum o verigă vitală în industria auto și în lanțul de aprovizionare. Litiul este o parte esențială a tehnologiei moderne a bateriilor reîncărcabile și se regăsește în orice, de la smartphone-uri și tablete la laptopuri, până la biciclete și mașini electrice.

Cea mai mare parte a litiului din lume este extrasă în Australia, Chile și China. China este, de asemenea, jucătorul dominant în producția de baterii litiu-ion, cu o cotă de piață de aproximativ 80%. Acestea sunt faptele care stau la baza comentariilor mai recente ale lui Musk pe această temă, care indică necesitatea de a avea mai mult din acest element. "Privind în viitor, cu câțiva ani în urmă, punctul de blocaj fundamental în progresul vehiculelor electrice este disponibilitatea litiului pentru baterii", a declarat el.

Musk nu vorbește doar despre această problemă; Tesla s-a angajat pe deplin și în ceea ce privește o nouă rafinărie de litiu în Texas, un proiect estimat la 375 de milioane de dolari și programat să fie operațional în 2025. Rafinăria va face din Tesla cel mai mare rafinator de litiu din America de Nord.

Personal, am în portofoliu companii miniere, dar acestea nu sunt axate pe litiu. Eu am $RIO+0.6%. Este o companie minieră uriașă care are mai multe segmente, de la minerit la procesare și până la tranzacționare. Și apoi un fel de "experiment" și anume $WTI+3.2%, care este o companie de explorare, dezvoltare și achiziție de petrol și gaze. Își concentrează operațiunile în Golful Mexic.

Dar mă întreb dacă litiul este cu adevărat unul dintre elementele viitorului și, prin urmare, mă interesează părerea dumneavoastră, în general, dacă este cineva în acest sector și apoi dacă există un favorit. Știu că acest sector comportă propriile riscuri în ceea ce privește ecologia și politica. 😊


Bogăția minerală este necesară, și acum mai mult ca niciodată. Este principalul element constitutiv al electronicii și este mega important pentru lume. Trebuie doar să găsim companiile sau ETF-urile potrivite din acest sector minier.

De acord! Și eu simt la fel, chiar dacă îmi pare rău că nu e mai prietenos cu mediul. Deocamdată sunt împăcat cu $RIO+0.6%, dar nu extrage litiu, voi căuta o companie de litiu mai târziu în cursul săptămânii.

Sigur, poate că există o problemă de ecologie, dar așa va fi. Nu se poate face fără impactul asupra mediului...

Portofoliul meu include Norsk Hydro, care deține câteva mine, iar compania își extrage propriul aluminiu. Este o companie norvegiană, așa că este, de asemenea, în coroane norvegiene. Nu văd niciun risc geopolitic aici.

Deci, asta sună interesant și locația, am de gând să văd dacă brokerul meu o oferă și apoi cazul companiei, mulțumesc pentru sfat 👍

Ești și tu pe eToro, sau mă înșel? NHY.OL este acolo - o companie decentă, dar sectorul este destul de volatil, așa că aveți grijă la asta.