S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

Prijeten konec tedna vsem. 😊 Zanima me vaše mnenje o rudarstvu, o katerem se tukaj ne govori veliko...

Pred kratkim sem naletel na intervju z Muskom, kjer sta se preko njegovega avtomobilskega podjetja $TSLA+0.4%, ki zdaj doživlja zelene dni, pogovarjala o tej nepogrešljivi surovini za elektroindustrijo.

Elon Musk je litij opisal kot "novo nafto" in poudaril, da je ta element lahke kovine zdaj pomemben člen v avtomobilski industriji in dobavni verigi. Litij je bistveni del sodobne tehnologije akumulatorskih baterij in ga najdemo v vseh napravah, od pametnih telefonov in tabličnih računalnikov do prenosnih računalnikov ter električnih koles in avtomobilov.

Večino litija na svetu izkopljejo v Avstraliji, Čilu in na Kitajskem. Kitajska je tudi prevladujoči igralec na področju proizvodnje litij-ionskih baterij s približno 80-odstotnim tržnim deležem. To so dejstva, ki stojijo za Muskovimi novejšimi komentarji na to temo, ki opozarjajo na potrebo po večji količini tega elementa. "Če pogledamo nekaj let naprej, je temeljna zadušnica pri napredku električnih vozil razpoložljivost litija za baterije," je dejal.

Musk ne govori le o tem problemu; Tesla se je tudi v celoti zavezala k novi rafineriji litija v Teksasu, projektu, ki naj bi stal 375 milijonov dolarjev in naj bi začel delovati leta 2025. Z rafinerijo bo Tesla postala največji rafinerij litija v Severni Ameriki.

Osebno imam v svojem portfelju rudarska podjetja, ki pa niso osredotočena na litij. Imam $RIO+0.9%. Gre za veliko rudarsko podjetje, ki ima več segmentov, od rudarjenja do predelave in trgovanja. Potem pa je tu še nekakšen "eksperiment", in sicer $WTI+0.1%, ki je podjetje za raziskovanje, razvoj in pridobivanje nafte in plina. Svoje dejavnosti osredotoča na Mehiški zaliv.

Zanima pa me, ali je litij res eden od elementov prihodnosti, zato me zanima vaše splošno mnenje, če je kdo v tem sektorju, in potem, če je kakšen favorit. Vem, da ta sektor prinaša svoja tveganja v smislu ekologije in politike. 😊


No comments yet