S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

7-те най-добри инвестиции, които можете да направите през 20-те си години

Vladimir Mihaylov
11. 6. 2023
1 min read

Инвестирането е ключов фактор за изграждане на финансова стабилност и постигане на дългосрочен успех. За младите хора на двадесет години решението къде да инвестират може да бъде трудно и неясно. Важно е обаче да започнете възможно най-рано, за да използвате силата на времето и да постигнете значителен растеж на портфейла си. Но не става въпрос само за инвестиране във финансовите пазари, а и за инвестиране в себе си. Това е нещото, което всеки човек трябва да направи преди всичко.

1. образование

Инвестирането в образование може да отвори вратата към по-добри възможности за работа и по-високи доходи в бъдеще. Помислете за инвестиране в книги, курсове, семинари или сертификати. Не е необходимо да учите в колеж, просто намерете нещо, което ви интересува, и се усъвършенствайте в него. С добро и качествено образование можете да постигнете по-високи заплати или да блеснете на интервю за работа. Всичко, което можете да направите над останалите, ви дава солидно предимство. В областта на инвестирането бих казал, че това е конкурентно предимство.

Докато учите, имате чудесни възможности да общувате с хора от вашата област, с преподаватели, съученици и професионалисти от вашия бранш. Тези контакти и изграждането на взаимоотношения могат да бъдат ценни за вашата кариера и бъдещ бизнес. Университетската ви общност може да ви осигури подкрепа, вдъхновение и възможности за сътрудничество.

2. Финансова грамотност

В известен смисъл това е свързано с образованието, но това не е нещо, което трябва да правите само когато ви е удобно или ви харесва. Всеки трябва да бъде финансово грамотен. Тогава просто няма да можете да се хванете на измама или да се чудите как да си платите данъците.

Личните финанси са много повече от пари. Макар че печеленето и спестяването са основите на изграждането на богатство, трябва също така да се предпазвате от съдебни дела (застраховка), да използвате дълг, за да си купите неща, които иначе не бихте могли да си позволите (ипотечен кредит), и да се ориентирате в сложността на системата, която влияе на доходите ви (данъци). Да се научите да управлявате личните си финанси може да ви помогне да вземате разумни решения, просто защото познавате възможностите си и разбирате как те могат да ви помогнат.

Понякога се изплаща да мислите по друг начин, а не само по начина, по който банките или институциите искат от вас. Понякога има възможност, която не е очевидна на пръв поглед, но ако я познавате, можете да я използвате във ваша полза.

3. Изплащане на дългове

Ако имате някакъв, трябва да се отървете от него възможно най-бързо, освен ако, разбира се, не е ипотечен кредит. Ако сте изучавали банково дело, дългът е чудесен за използване, за да се обогатите. Например Робърт Киосаки (автор на книгата "Богат татко, беден татко") е експерт в това отношение. Препоръчвам на всички да прочетат книгата му.

На млада възраст имате предимството на времето и гъвкавостта, които могат да се използват за ефективно намаляване на дълга и осигуряване на финансово благополучие.

Важното е да запомните, че не всички дългове са лоши дългове...

4. Спестявайте за трудните моменти

След като сте изплатили дълговете си, започнете да заделяте пари за спешни случаи. В идеалния случай трябва да имате три до шест месеца разходи за живот в спестовна сметка, която е лесно достъпна.

Това може да бъде високодоходна спестовна сметка, сметка на паричния пазар или обикновена спестовна сметка. Това може да отнеме известно време. Но бъдете търпеливи, защото постигането на тази цел ще ви осигури сигурност, но най-вече спокойствие, защото можете да разчитате, че ще покриете разходите си, независимо какво се случва.

Това ще ви попречи да изтеглите пари от пенсионните си спестявания или от други сметки, които обикновено не докосвате, но в случаи като този това е необходимост.

5. Инвестиране в развиващи се компании

Ако сте се подсигурили с всичко предишно, идва ред на инвестирането в акции и капиталови пазари. На този етап е важно да нямате дългове и други подобни проблеми, които биха могли да развалят портфейла ви. В такъв случай той не би имал особен смисъл.

На такава млада възраст също не е лоша идея да купувате и да изграждате портфейла си малко по-рисково. Не прекалено много, но достатъчно. Не бих се страхувал от повече технологични заглавия, а понякога и от повече компании за растеж. Ако започнете да инвестирате рано, имате огромно предимство във времето на ваша страна. Можете да си позволите да изчакате по-дълго време за поскъпване на инвестицията си, отколкото някой, който започва да инвестира 5 години преди да се пенсионира.

Акциите на растежа представляват компании, които увеличават приходите си и печелят пазарен дял с по-бърз от средния темп. Най-успешните компании с акции на растежа започват като малки, малко известни стартиращи компании, които се превръщат в лидери в индустрията чрез иновации и решителност.

6. S&P 500

Индексът S&P 500 е една от най-добрите дългосрочни инвестиции за всеки, независимо от възрастта. Съставен от 500-те най-големи публично търгувани компании в Америка, този индекс може да ви осигури широка диверсификация при сравнително ниска такса. Въпреки че не е толкова вълнуващ, колкото акциите с растеж, той може да даде на инвестиционния ви портфейл солидна основа за дългосрочен растеж.

Всеки трябва да има такъв индекс. Никога няма да сгрешите с тази покупка. Ако купите $SPY+0.1%, дори ще получавате редовно дивидент, което наистина подхожда на инвестиция, която никога не искате да продадете.

7. --

Това е мястото, където всеки може да добави само това, което би искал и в което може би ще инвестира, в зависимост от собствения си вкус. Има място да инвестирате времето си в спорт, здраве или може би и в алтернативни инвестиции.

Това могат да бъдат автомобили, часовници или лимитирани издания на списания, марки, пощенски картички...

Количеството на алтернативните инвестиции е наистина зашеметяващо и бих се радвал да разбера в какво инвестирате извън традиционните капиталови пазари и недвижимите имоти.

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как бих постъпил аз в дадени ситуации. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.