S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

A 7 legjobb befektetés, amit a 20-as éveidben tehetsz

Ferkó Joó
11. 6. 2023
7 min read

A befektetés kulcsfontosságú tényező a pénzügyi stabilitás megteremtésében és a hosszú távú siker elérésében. A húszas éveikben járó fiatalok számára nehéz és bizonytalan lehet annak eldöntése, hogy hova fektessenek be. Fontos azonban, hogy a lehető legkorábban kezdje el, hogy kihasználja az idő erejét, és jelentős növekedést érjen el a portfóliójában. De nem csak a pénzügyi piacokra való befektetésről van szó, hanem arról is, hogy magadba fektess. Minden embernek elsősorban ezt kellene tennie.

1. Oktatás

Az oktatásba való befektetés jobb munkalehetőségek és magasabb jövedelmek felé nyithatja meg az utat a jövőben. Fontolja meg a könyvekbe, tanfolyamokba, workshopokba vagy tanúsítványokba való befektetést. Nem kell feltétlenül főiskolára járnod, csak találj valamit, ami érdekel, és fejleszd magad benne. Egy jó, minőségi oktatással magasabb fizetést érhet el, vagy tündökölhet egy állásinterjún. Bármi, amit a többieknél jobban tudsz csinálni, komoly előnyhöz juttat. A befektetésben azt mondanám, hogy versenyelőnyt.

Tanulmányaid során nagyszerű lehetőséged van arra, hogy hálózatot építs a szakterületeden dolgozó emberekkel, professzorokkal, évfolyamtársakkal és az iparágban dolgozó szakemberekkel. Ezek a kapcsolatok és a kapcsolatépítés értékes lehet a karriered és a jövőbeli üzleted szempontjából. Az egyetemi közösséged támogatást, inspirációt és együttműködési lehetőségeket nyújthat neked.

2. Pénzügyi ismeretek

Bizonyos szempontból ez is kapcsolódik az oktatáshoz, de ez nem olyasmi, amit csak akkor kell csinálnod, amikor neked megfelel, vagy amikor élvezed. Mindenkinek pénzügyi műveltséggel kellene rendelkeznie. Akkor egyszerűen nem dőlhetsz be egy átverésnek, vagy nem gondolkodhatsz azon, hogyan fizess adót.

A személyes pénzügyek sokkal többről szólnak, mint a pénzről. Míg a jövedelemszerzés és a megtakarítás a vagyonépítés alapjai, meg kell védenie magát a perektől (biztosítás), adósságot kell felhasználnia olyan dolgok megvásárlására, amelyeket egyébként nem engedhetne meg magának (jelzáloghitel), és el kell igazodnia a rendszer bonyolult, a jövedelmét befolyásoló tényezőiben (adók). Ha megtanulod kezelni a személyes pénzügyeidet, az segíthet abban, hogy okos döntéseket hozz, egyszerűen azért, mert ismered a lehetőségeidet, és megérted, hogyan segíthetnek neked.

Néha érdemes másképp gondolkodni, és nem csak úgy, ahogy a bankok vagy az intézmények akarják. Alkalmanként adódik olyan lehetőség, amely első pillantásra nem nyilvánvaló, de ha ismered, akkor kihasználhatod az előnyödre.

3. Az adósságok törlesztése

Ha van, akkor a lehető leggyorsabban meg kell szabadulnod tőle, kivéve persze, ha jelzáloghitelről van szó. Ha banki tanulmányokat végeztél, az adósságot remekül felhasználhatod arra, hogy gazdagodj. Robert Kiosaki (a Rich Dad Poor Dad szerzője) például szakértője ennek. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a könyvét.

Fiatal korodban megvan az idő és a rugalmasság előnye, amelyet hatékonyan felhasználhatsz az adósságok csökkentésére és a pénzügyi jólét biztosítására.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden adósság rossz adósság...

4. Tegyünk félre a nehéz időkre

Ha már kifizetted az adósságaidat, kezdj el pénzt félretenni a vészhelyzetekre. Ideális esetben három-hat havi megélhetési költségeidnek megfelelő összeget kellene egy könnyen hozzáférhető megtakarítási számlán tartanod.

Ez lehet egy magas hozamú megtakarítási számla, egy pénzpiaci számla vagy egy hagyományos megtakarítási számla. Ez eltarthat egy ideig. De legyen türelmes, mert ennek a célnak az elérése biztonságot nyújt, de ami még fontosabb, lelki nyugalmat, mert számíthat arra, hogy bármi történjék is, fedezni tudja a kiadásait.

Ez megakadályozza, hogy pénzt vegyen ki a nyugdíjcélú megtakarításaiból vagy más olyan számlákról, amelyekhez általában nem nyúl, de ilyen esetekben ez szükségszerű.

5. Befektetés növekedési vállalatokba

Ha az összes előzőt biztosította, jöhet a részvényekbe és a tőkepiacokra való befektetés. Ebben a szakaszban fontos, hogy ne legyenek adósságai és más hasonló problémák, amelyek tönkretehetik a portfólióját. Ilyen esetben nem sok értelme lenne.

Ilyen fiatal korban az sem rossz ötlet, ha egy kicsit kockázatosabb portfóliót vásárolsz és építesz. Nem túlságosan, de eléggé. Én nem félnék a több tech címektől és néha több növekedési cégtől sem. Ha korán elkezdesz befektetni, akkor hatalmas időelőny van az oldaladon. Megengedheted magadnak, hogy tovább várj a befektetésed felértékelődésére, mint az, aki 5 évvel a nyugdíjba vonulás előtt kezd befektetni.

A növekedési részvények olyan vállalatokat képviselnek, amelyek az átlagosnál gyorsabb ütemben növelik a nyereségüket és piaci részesedésüket. A legsikeresebb növekedési részvénytársaságok kis, kevéssé ismert startupként indulnak, amelyek innováció és elszántság révén iparági vezetővé válnak.

6. S&P 500

Az S&P 500 index az egyik legjobb hosszú távú befektetés bárki számára, kortól függetlenül. Az 500 legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett vállalatból álló index széles körű diverzifikációt biztosíthat Önnek viszonylag alacsony díj mellett. Bár nem olyan izgalmas, mint a növekedési részvények, de szilárd alapot adhat befektetési portfóliójának a hosszú távú növekedéshez.

Mindenkinek rendelkeznie kellene vele. Ezzel a vásárlással soha nem fog hibázni. Ha $SPY-t+0.1% vásárolsz, még osztalékot is kapsz rendszeresen, ami igazán illik egy olyan befektetéshez, amelyet soha nem akarsz eladni.

7. --

Itt bárki csak azt adhat hozzá, amit szeretne, és esetleg befektethet, saját ízlésétől függően. Van hely, hogy a sportba, az egészségügybe, vagy esetleg alternatív befektetésekbe is fektessen.

Ez lehet autó, óra vagy limitált kiadású magazinok, bélyegek, képeslapok...

Az alternatív befektetések mennyisége valóban elsöprő, és kíváncsi lennék, hogy a hagyományos tőkepiacokon és ingatlanokon kívül mibe fektetsz be.

Ez nem pénzügyi tanácsadás. Nyilvánosan elérhető adatokat közlök, és megosztom a véleményemet arról, hogy én hogyan kezelném magam adott helyzetben. A befektetés kockázatos, és mindenki felelős a döntéseiért.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.