S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Това ли е най-добрата дивидентна компания за последните няколко десетилетия?

Grozdan Grigorov
11. 6. 2023
1 min read

Компаниите с дивидент се различават по много начини. Много често инвеститорите се интересуват от сигурност и стабилност. Компанията, която разглеждаме днес, със сигурност притежава това. Много хора дори не се страхуват да кажат, че това е най-добрата дивидентна компания в света.

Най-добрата компания е спорна. Не толкова за другите цифри. Те са съвсем ясни! Нека ги разгледаме. Procter and Gamble $PG-1.4% е една от най-големите компании в света, която е специализирана в производството и продажбата на широка гама потребителски продукти за дома и лична хигиена. Компанията е основана през 1837 г. в САЩ и днес има офиси в цял свят.

PG
$165.49 -$2.32 -1.38%

Procter and Gamble е известна със своите емблематични марки като Ariel, Gillette, Head & Shoulders, Pampers и Tide, които се продават в повече от 180 държави. Компанията е известна и с иновациите си, както и с научноизследователската и развойната дейност на нови продукти. В компанията работят над 100 000 души по целия свят. Пазарната ѝ капитализация е над 300 милиарда евро, а приходите ѝ - над 80.

https://www.youtube.com/watch?v=z251wmzHpoA

Procter and Gamble е стабилна и успешна компания със силни марки и широко продуктово портфолио. Компанията е силно фокусирана върху иновациите и разработването на нови продукти, което ѝ позволява да поддържа конкурентно предимство на пазара.

Въпреки това, подобно на много други компании, Procter and Gamble е изправена пред предизвикателства в областта на устойчивото развитие и етичните въпроси. Например компанията е критикувана за това, че изпитва продуктите си върху животни и че използва палмово масло, което може да има отрицателно въздействие върху околната среда.

Сектор и конкуренция

Procter and Gamble работи в сектора на потребителските стоки, който е много конкурентен и динамичен. Дружеството се фокусира върху производството и продажбата на продукти за домакинството и личната хигиена, като перилни препарати, козметика, тоалетни принадлежности и други.

Конкуренцията в този сектор е много силна, както от страна на други големи участници на пазара като Unilever, Colgate-Palmolive и Nestlé, така и от страна на по-малки и специализирани дружества. Тези компании се опитват да привлекат клиенти към своите марки с иновативни продукти, конкурентни цени и агресивен маркетинг.

Въпреки това Procter and Gamble е популярен производител и има силни марки, които задържат голям брой клиенти. Освен това компанията инвестира много средства в научноизследователска и развойна дейност, което ѝ позволява да поддържа конкурентното си предимство. Освен това Procter and Gamble разполага с широка глобална дистрибуторска мрежа, която му позволява ефективно да доставя продукти по целия свят.

Поради високото ниво на конкуренция в този сектор, Procter and Gamble също така се стреми да разшири дейността си на нови пазари и да привлече нови клиенти. Например компанията се фокусира върху развиващите се пазари в Азия и Африка и се опитва да адаптира своите продукти и маркетингови стратегии към местните култури и предпочитания.

Като цяло Procter and Gamble се сблъсква със силна конкуренция в сектора на потребителските продукти, но запазва позицията си на една от водещите компании в тази област благодарение на силните си марки, иновативния си подход и глобалната си дистрибуторска мрежа.

Дали е най-добрата в света?

Procter and Gamble е известна като компания, която редовно изплаща високи дивиденти на своите акционери. В миналото тя е била една от най-добре изплащащите дивиденти компании в света и все още се счита за много стабилна и печеливша инвестиция. Въпреки това е невъзможно да се каже еднозначно дали Procter and Gamble е най-добрата дивидентна компания в света, защото това зависи от много фактори. И, разбира се, от гледната точка, от която я разглеждате.

Когато оценявате дивидентни компании, е важно да вземете предвид няколко фактора, като например размера на дивидентната доходност, стабилността на изплащане на дивидентите, ръста на дивидентите, финансовата стабилност на компанията и много други фактори.

В момента Procter and Gamble има дивидентна доходност от около 2,5%, което е сравнително високо число в сравнение със средната доходност на акциите на пазара. Компанията също така изплаща редовно дивиденти и през последните години увеличава дивидента си всяка година.

Историята на дивидентите на компанията е абсолютно впечатляваща. Източник:

Има обаче и други компании, които имат още по-висока дивидентна доходност и по-дълга история на стабилни плащания на дивиденти. Например Johnson & Johnson в момента има дивидентна доходност от около 2,9% и изплаща дивиденти от над 50 години.

Като цяло Procter and Gamble е изключително висококачествена, стабилна и печеливша дивидентна компания, но от инвестиционната стратегия и предпочитанията на всеки инвеститор зависи дали я смята за най-добрата дивидентна компания в света.

Дивидент

Вероятно си струва да се спрем малко повече на дивидента.

Коефициентът на изплащане е показател, който ни показва каква част от печалбата на дадена компания тя изплаща на своите акционери под формата на дивидент. Ако коефициентът е висок, това означава, че компанията изплаща по-голяма част от печалбата си като дивидент и има по-малко средства, които да инвестира обратно в бизнеса.

В случая на Procter and Gamble съотношението изплащане/печалба понастоящем е 62,5% от печалбата, което е привлекателно число. На теория през следващата година това съотношение трябва да се подобри още повече.

FCF на $PG-1.4%

Procter & Gamble постигна силни резултати, като органичните продажби нараснаха с повече от 7% във всички десет продуктови категории. Най-голямото увеличение на продажбите бе в категориите за грижа за жените, докато в категориите за грижа за децата и за семейството бе отчетено увеличение в рамките на десетки проценти. Компанията отбеляза ръст на органичните продажби в шест от седемте си региона, предимно на корпоративния, американския и европейския пазар.

Основната печалба на акция се увеличи с 3% спрямо предходната година, а компанията върна 3,6 млрд. долара в брой на акционерите. Въпреки нестабилността в макро и потребителската среда и продължаващия натиск върху разходите и валутните курсове, P&G остава уверена в своите стратегии и способността си да ги изпълнява.

Печалбата на компанията на акция

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. То е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.