S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Ez az elmúlt évtizedek legjobb osztalékos vállalata?

Ferkó Joó
11. 6. 2023
7 min read

Az osztalékot fizető vállalatok sok szempontból különböznek egymástól. A befektetők gyakran a biztonság és a stabilitás iránt érdeklődnek. Az általunk ma vizsgált vállalat minden bizonnyal rendelkezik ezzel. Sokan még azt sem félnek kijelenteni, hogy ez a világ legjobb osztalékos vállalata.

A legjobb vállalat vitatható. A többi számadatról nem annyira. Azok elég egyértelműek! Nézzük meg őket. A Procter and Gamble $PG-0.9% a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a háztartási és testápolási termékek széles választékának gyártására és értékesítésére szakosodott. A vállalatot 1837-ben alapították az Egyesült Államokban, és ma már a világ minden táján rendelkezik irodákkal.

PG
$161.65 -$1.46 -0.90%

A Procter and Gamble olyan ikonikus márkáiról ismert, mint az Ariel, a Gillette, a Head & Shoulders, a Pampers és a Tide, amelyeket több mint 180 országban értékesítenek. A vállalat az innovációjáról és az új termékek kutatásáról és fejlesztéséről is ismert. A vállalat világszerte több mint 100 000 embert foglalkoztat. Piaci kapitalizációja meghaladja a 300 milliárdot, bevétele pedig a 80-at.

https://www.youtube.com/watch?v=z251wmzHpoA

A Procter and Gamble stabil és sikeres vállalat, erős márkákkal és széles termékportfólióval. A vállalat nagy hangsúlyt fektet az innovációra és az új termékek fejlesztésére, ami lehetővé teszi számára, hogy versenyelőnyben maradjon a piacon.

Sok más vállalathoz hasonlóan azonban a Procter and Gamble is kihívásokkal néz szembe a fenntarthatóság és az etikai kérdések terén. A vállalatot például bírálták, amiért termékeit állatokon teszteli, és pálmaolajat használ, ami negatív hatással lehet a környezetre.

Ágazat és verseny

A Procter and Gamble a fogyasztási cikkek ágazatában tevékenykedik, amely igen versenyképes és dinamikus. A vállalat háztartási és testápolási termékek, például mosószerek, kozmetikumok, piperecikkek és egyéb termékek gyártására és értékesítésére összpontosít.

A verseny ebben az ágazatban nagyon erős, mind a többi nagy piaci szereplő, mint például az Unilever, a Colgate-Palmolive és a Nestlé, mind pedig a kisebb és specializált vállalatok részéről. Ezek a vállalatok innovatív termékekkel, versenyképes árképzéssel és agresszív marketinggel próbálják a vásárlókat márkáikhoz vonzani.

A Procter and Gamble azonban népszerű gyártó, és erős márkákkal rendelkezik, amelyek nagyszámú vásárlót tartanak meg. A vállalat emellett sok pénzt fektet be a kutatásba és fejlesztésbe, ami lehetővé teszi számára, hogy megőrizze versenyelőnyét. Ezenkívül a Procter and Gamble kiterjedt globális értékesítési hálózattal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyan szállítsa a termékeket a világ minden tájára.

Az ágazatban tapasztalható nagyfokú verseny miatt a Procter and Gamble arra is törekszik, hogy új piacokon terjeszkedjen, és új vásárlókat vonzzon. A vállalat például az ázsiai és afrikai feltörekvő piacokra összpontosít, és megpróbálja termékeit és marketingstratégiáit a helyi kultúrákhoz és preferenciákhoz igazítani.

Összességében a Procter and Gamble erős versennyel néz szembe a fogyasztási cikkek ágazatában, de erős márkáinak, innovatív megközelítésének és globális értékesítési hálózatának köszönhetően megőrzi pozícióját e terület egyik vezető vállalataként.

A világ legjobbja?

A Procter and Gamble olyan vállalatként ismert, amely rendszeresen magas osztalékot fizet részvényeseinek. A múltban a világ egyik legjobb osztalékot fizető vállalata volt, és még mindig nagyon stabil és jövedelmező befektetésnek számít. Nem lehet azonban egyértelműen megmondani, hogy a Procter and Gamble a világ legjobb osztalékot fizető vállalata-e, mert ez számos tényezőtől függ. És persze attól is, hogy milyen szemszögből nézzük.

Az osztalékcégek értékelésénél számos tényezőt kell figyelembe venni, például az osztalékhozam mértékét, az osztalékfizetés stabilitását, az osztaléknövekedést, a vállalat pénzügyi stabilitását és még sok más tényezőt.

A Procter and Gamble jelenleg 2,5% körüli osztalékhozammal rendelkezik, ami viszonylag magas szám a részvények átlagos piaci hozamához képest. A vállalat emellett rendszeresen fizet osztalékot, és az elmúlt években minden évben növelte az osztalékát.

A vállalat osztaléktörténete abszolút lenyűgöző. Forrás:

Vannak azonban más vállalatok is, amelyek még magasabb osztalékhozammal és hosszabb stabil osztalékfizetési múlttal rendelkeznek. A Johnson & Johnson például jelenleg 2,9% körüli osztalékhozammal rendelkezik, és több mint 50 éve fizet osztalékot.

Összességében a Procter and Gamble egy rendkívül jó minőségű, stabil és jövedelmező osztalékot fizető vállalat, de minden befektető befektetési stratégiájától és preferenciáitól függ, hogy a világ legjobb osztalékot fizető vállalatának tartja-e ezt a vállalatot.

Osztalék

Talán érdemes még egy kicsit kitérni az osztalékra.

A kifizetési arány egy olyan mérőszám, amely megmutatja, hogy egy vállalat nyereségének mekkora részét fizeti ki osztalékként a részvényeseknek. Ha az arány magas, az azt jelenti, hogy a vállalat a nyereségéből többet fizet ki osztalékként, és kevesebb pénzt tud visszaforgatni a vállalkozásba.

A Procter and Gamble esetében a kifizetés/nyereség arány jelenleg a nyereség 62,5%-a, ami vonzó szám. Jövőre elméletileg ennek az aránynak még tovább kell javulnia.

$PG-0.9% FCF

A Procter & Gamble erős eredményeket ért el, a szerves eladások több mint 7%-kal nőttek mind a tíz termékkategóriában. A legnagyobb forgalomnövekedés a női ápolási kategóriákban volt, míg a gyermekápolási és a családi ápolási kategóriákban a tíz százalékos tartományban volt a növekedés. A vállalat hét régiójából hatban tapasztalt organikus forgalomnövekedést, elsősorban a vállalati, amerikai és európai piacokon.

Az egy részvényre jutó alapnyereség 3%-kal nőtt az előző évhez képest, és a vállalat 3,6 milliárd dollár készpénzt juttatott vissza a részvényeseknek. A makro- és fogyasztói környezet volatilitása, valamint a folyamatos költség- és árfolyamnyomás ellenére a P&G továbbra is bízik stratégiáiban és azok megvalósításának képességében.

A vállalat EPS

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.