S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

2 companii energetice interesante cu dividende foarte mari

Mihai Dragavei
12. 6. 2023
6 min read

Sectorul energetic este cunoscut pentru dividendele sale ridicate. Unele companii se laudă chiar cu un dividend care se încadrează în categoria "ultra". Cu toate acestea, nu totul este atât de roz și trebuie luate în considerare și unele dintre riscurile pe care le prezintă acest sector.

Sectorul petrolier și energetic se confruntă cu o serie de riscuri specifice care decurg din natura activității sale și din dependența sa de aprovizionarea volatilă cu energie la nivel mondial. Una dintre cele mai importante provocări este nivelul ridicat de risc politic și de reglementare, deoarece prețurile petrolului și energiei sunt puternic influențate de politicile, taxele și cotele guvernamentale.

Companiile petroliere și energetice se confruntă, de asemenea, cu un risc geopolitic semnificativ, deoarece o parte din rezervele de energie la nivel mondial sunt situate în regiuni volatile sau sensibile din punct de vedere geopolitic, unde pot izbucni conflicte care pot perturba aprovizionarea.

Petrolul se găsește de obicei în zone relativ instabile.

Un alt risc semnificativ este reprezentat de volatilitatea ridicată a prețurilor la petrol și energie, care necesită sisteme de gestionare sofisticate și acoperire împotriva fluctuațiilor de preț. Activele din sectorul petrolier au o durată de viață îndelungată și, prin urmare, este esențial ca întreprinderile să urmeze tendințele și inovațiile tehnologice pe termen lung pentru a nu-și pierde competitivitatea. În cele din urmă, sectorul petrolier și energetic se confruntă cu presiuni semnificative asupra mediului, deoarece încearcă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să treacă la surse de energie mai durabile.

Investitorii din acest sector ar trebui să fie conștienți de toate aceste aspecte. Dacă sunt și sunt dispuși să își asume riscul, atunci îi așteaptă o doză destul de bună de dividende și o potențială apreciere a capitalului.

Energy Transfer LP $ET-0.4%

Energy Transfer LP este o companie energetică cu sediul în Dallas, Texas, SUA. Este specializată în transportul și depozitarea țițeiului, gazelor naturale și a lichidelor din gaze naturale.

Compania deține și exploatează o rețea extinsă de infrastructură energetică în America de Nord, inclusiv peste 90.000 de mile de conducte și oleoducte de țiței, terminale de lichefiere a gazelor naturale, instalații de depozitare și alte infrastructuri.

ET
$15.43 -$0.06 -0.39%

Principalele activități ale companiei includ transportul de petrol și gaze naturale în întreaga Americă de Nord, depozitarea lichidelor la terminalele de lichefiere a gazelor naturale, precum și producția și prelucrarea petrolului și a gazelor naturale, cu accent pe resursele neconvenționale, cum ar fi gazele de șist și petrolul de șist.

Avantajul pentru ET este că ar putea obține o îmbunătățire a ratingului. În cele din urmă, o îmbunătățire a ratingului de credit ar putea contribui la viitoarea supraperformanță a ET în mai multe moduri:

- ar semnala pieței că ET este o investiție și mai fiabilă, ceea ce ar consolida argumentele pentru un multiplu de evaluare mai mare (în raport cu concurenții săi).

- i-ar economisi probabil costurile cu dobânzile, permițându-i să obțină și să refinanțeze datoriile la rate mai atractive decât în prezent.

- Îndeplinirea acestui obiectiv i-ar scuti, de asemenea, de a se concentra pe rambursarea agresivă a datoriilor. În schimb, ar putea utiliza acest flux de numerar liber pentru a răscumpăra acțiuni, a răscumpăra participații preferențiale și/sau a investi în proiecte de creștere/fuzii și achiziții, toate acestea generând randamente mai favorabile pentru fluxul de numerar distribuit decât rambursarea datoriilor. Acest lucru ar accelera probabil creșterea DCF pe unitate, ceea ce ar duce la o nouă depășire a performanței acțiunilor.

DCF pe unitate înseamnă " DistributableCash Flow per unit" (flux de numerar distribuibilpe unitate ). Acesta reprezintă fluxul de numerar net după deducerea investițiilor și a modificărilor capitalului de lucru, disponibil pentru plata dividendelor sau rambursarea datoriilor pentru o unitate de acțiuni sau unități.

Enbridge $ENB-1.2%

Enbridge Inc. este o companie canadiană de infrastructură energetică cu sediul central în Calgary. Aceasta este implicată în transportul, distribuția și producția de energie, inclusiv petrol, gaze naturale și energie regenerabilă.

ENB

Enbridge

ENB
$35.68 -$0.43 -1.19%

Enbridge deține și operează o rețea extinsă de conducte de petrol și gaze și instalații de infrastructură în America de Nord. Sistemul său de transport include peste 39.000 km de conducte de petrol, gaze și conducte subterane în Canada și Statele Unite, ceea ce îl face cel mai mare operator de conducte de petrol și gaze din America de Nord. Principalele sale activități includ:

Transportul de energie - Exploatează sisteme de transport de mare capacitate pentru a transporta țiței, gaze naturale și hidrocarburi lichide. Principala sursă de venituri este reprezentată de taxele de transport.

Distribuția deenergie - Deține și operează o rețea de distribuție care cuprinde aproximativ 2 milioane de locații pentru clienții de gaze naturale din Ontario și Quebec.

Producerea de energie - Prin intermediul filialelor sale, produce energie electrică eoliană, solară, hidroelectrică și din biomasă. Se concentrează pe creșterea în domeniul energiei regenerabile.

Enbridge se caracterizează prin venituri stabile provenite din contracte pe termen lung, o profitabilitate puternică și o rată relativ ridicată a dividendelor. În prezent, randamentul său de plată este mai mic de 7%.

La începutul acestui an, Enbridge a stabilit o estimare EBITDA ajustată de 15,9 miliarde de dolari până la 16,5 miliarde de dolari pentru 2023, iar această perspectivă a fost confirmată atunci când compania a publicat rezultatele primului trimestru.

Prețul a căzut la un minim destul de adânc. Acest declin pare să creeze o oportunitate de cumpărare atractivă pentru investitorii de dividende care caută să cumpere un aristocrat al dividendelor la un preț decent. Enbridge își mărește dividendele de 28 de ani și a obținut o creștere a dividendelor de 5% din 2019.

Creșterea dividendelor este foarte plăcută

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea pe baza datelor de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească pe baza propriilor decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.