S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

2 érdekes energetikai vállalat ultra magas osztalékkal

Bertalan Görög
12. 6. 2023
7 min read

Az energiaszektor a magas osztalékairól ismert. Néhány vállalat még az "ultra" kategóriába tartozó osztalékkal is büszkélkedhet. Azonban nem minden ilyen rózsás, és figyelembe kell venni néhány kockázatot is, amelyet ez az ágazat jelent.

Az olaj- és energiaszektor számos olyan sajátos kockázattal néz szembe, amelyek az üzletág jellegéből és a volatilis globális energiaellátástól való függéséből adódnak. Az egyik legjelentősebb kihívás a politikai és szabályozási kockázatok magas szintje, mivel az olaj- és energiaárakat nagymértékben befolyásolják a kormányzati politikák, adók és kvóták.

Az olaj- és energiavállalatok jelentős geopolitikai kockázattal is szembesülnek, mivel a világ energiaellátásának egy része instabil vagy geopolitikailag érzékeny régiókban található, ahol konfliktusok törhetnek ki és zavarhatják az ellátást.

A kőolaj jellemzően viszonylag instabil területeken található.

Egy másik jelentős kockázat az olaj- és energiaárak nagyfokú volatilitása, ami kifinomult irányítási rendszereket és az áringadozások elleni fedezeti fedezetet igényel. Az olajágazat eszközei hosszú élettartamúak, ezért a versenyképesség elvesztésének elkerülése érdekében elengedhetetlen, hogy a vállalatok kövessék a hosszú távú technológiai trendeket és innovációkat. Végezetül az olaj- és energiaágazat jelentős környezeti nyomással szembesül, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a fenntarthatóbb energiaforrásokra való áttérésre törekszik.

Az ágazat befektetőinek tisztában kell lenniük mindezekkel a kérdésekkel. Ha igen, és hajlandóak vállalni a kockázatot, akkor meglehetősen szép adag osztalékot és potenciális tőkenövekedést kaphatnak.

Energy Transfer LP $ET+0.2%

Az Energy Transfer LP egy energetikai vállalat, amelynek székhelye Dallasban, Texasban, az Egyesült Államokban található. A nyersolaj, a földgáz és a földgázfolyadékok szállítására és tárolására specializálódott.

A vállalat tulajdonában és üzemeltetésében kiterjedt energetikai infrastruktúra-hálózat van Észak-Amerikában, beleértve több mint 90 000 mérföldnyi csővezetéket és nyersolajvezetéket, földgáz cseppfolyósító terminálokat, tároló létesítményeket és egyéb infrastruktúrát.

ET
$15.44 $0.03 +0.19%

A vállalat fő tevékenységei közé tartozik a kőolaj és földgáz szállítása Észak-Amerika egész területén, a folyadékok tárolása a földgáz cseppfolyósító terminálokon, valamint a kőolaj és földgáz kitermelése és feldolgozása, különös tekintettel a nem hagyományos erőforrásokra, például a palagáz- és olajkitermelésekre.

Az ET számára az a pozitívum, hogy felminősítést kaphat. Végső soron a hitelminősítés felminősítése többféleképpen is hozzájárulhat az ET jövőbeli teljesítményének meghaladásához:

- Jelezné a piacnak, hogy az ET még megbízhatóbb befektetés, ami megerősítené a magasabb értékelési többszörös - (azaz a versenytársakhoz viszonyítva) - mellett szóló érveket.

- Valószínűleg kamatköltségeket takarítana meg számukra, mivel lehetővé tenné számukra, hogy a jelenleginél vonzóbb kamatlábakon vegyenek fel és refinanszírozzanak adósságot.

- E cél elérése felszabadítaná őket az agresszív adósságtörlesztésre való összpontosítás alól is. Ehelyett ezt a szabad cash flow-t részvények visszavásárlására, elsőbbségi részvények visszavásárlására és/vagy növekedési projektekbe/egyesülésekbe és felvásárlásokba való befektetésre használhatnák fel, amelyek mind kedvezőbb hozamot generálnának a felosztott cash flow-ra, mint az adósságtörlesztés. Ez valószínűleg felgyorsítaná az egy egységre jutó DCF-növekedést, ami további részvényteljesítményt eredményezne.

ADCF per unit a DistributableCash Flow per unit ( feloszthatócash flow per unit) kifejezés. Ez az a nettó cash flow a beruházások és a működőtőke változásainak levonása után, amely rendelkezésre áll osztalékfizetésre vagy adósságtörlesztésre egy részvényegység vagy befektetési egységek számára.

Enbridge $ENB+0.8%

Az Enbridge Inc. egy kanadai energetikai infrastruktúrával foglalkozó vállalat, amelynek székhelye Calgaryban található. Az energia - beleértve a kőolajat, a földgázt és a megújuló energiát - szállításával, elosztásával és termelésével foglalkozik.

ENB

Enbridge

ENB
$36.24 $0.27 +0.75%

Az Enbridge tulajdonosa és üzemeltetője kiterjedt olaj- és gázvezeték-hálózatnak és infrastrukturális létesítményeknek Észak-Amerikában. Szállítási rendszere több mint 39 000 km olaj-, gáz- és földalatti csővezetéket foglal magában Kanadában és az Egyesült Államokban, így Észak-Amerika legnagyobb olaj- és gázvezeték-üzemeltetője. Fő tevékenységei közé tartozik:

Energiaszállítás - Nagy kapacitású szállítási rendszereket üzemeltet nyersolaj, földgáz és folyékony szénhidrogének szállítására. Elsődleges bevételi forrása a szállítási díjak.

Energiaelosztás - Tulajdonosa és üzemeltetője egy elosztóhálózatnak, amely mintegy 2 millió földgázfogyasztói helyet foglal magában Ontario és Québec területén.

Energiatermelés - leányvállalatain keresztül szél-, nap-, víz- és biomasszából származó villamos energiát termel. A megújuló energiaforrások növekedésére összpontosít.

Az Enbridge-t a hosszú távú szerződésekből származó stabil bevételek, erős nyereségesség és viszonylag magas osztalékfizetés jellemzi. Jelenleg a kifizetési hozama kevesebb mint 7%.

Az év elején az Enbridge 15,9 és 16,5 milliárd dollár közötti kiigazított EBITDA előrejelzést határozott meg 2023-ra, és ezt a kilátást megerősítette, amikor a vállalat közzétette az első negyedéves eredményeit.

Az árfolyam elég mélyre zuhant. Ez a csökkenés úgy tűnik, hogy vonzó vásárlási lehetőséget teremt az osztalékos befektetők számára, akik egy osztalék arisztokratát szeretnének vásárolni tisztességes áron. Az Enbridge 28 éve emeli osztalékát, és 2019 óta 5%-os osztaléknövekedést ért el.

Az osztaléknövekedés igazán szép

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.