S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Гигантската швейцарска банкова институция UBS Group обяви, че е завършила поглъщането на конкурента си Credit Suisse за 3,2 млрд. долара.

Благодарение на шума около изкуствения интелект проблемът с фалиращите банки леко отшумя. Със сигурност всички помним, че началото на банковия срив, започнал в САЩ, си проправи път към Европа и швейцарската банка, която и в миналото е имала различни неуспехи, изпадна в затруднение. За този ход се говори още от март, когато се появиха много опасения, че загубите на Credit Suisse в размер на $CS+1.0% ще дестабилизират банковата система.

UBS Group $UBS-1.2% е доставчик на финансови услуги, основан в Цюрих, Швейцария, през 1998 г., който обслужва предимно частни, корпоративни и институционални клиенти. Компанията предлага инвестиционно банкиране, банкиране на дребно, корпоративно и институционално банкиране. Предлага също така услуги, свързани с ценни книжа, както и услуги по управление на богатството с международно обслужване. UBS управлява най-големия обем частно богатство в света, като сред клиентите ѝ са приблизително половината от милиардерите в света. Към 2021 г. UBS е третата по големина банка в Европа с пазарна капитализация от 61 млрд. щатски долара, като оперира във всички големи финансови центрове по света и има офиси в 50 държави.

UBS
$30.51 -$0.36 -1.17%

"Вместо да се конкурираме, сега сме обединени, тъй като заедно започваме следващата глава от нашето пътуване", заяви Серджо Ермоти, новоизбраният главен изпълнителен директор на UBS Group, в изявление този понеделник. В отвореното писмо шефовете на банката също така заявиха, че няма да правят компромис със "силната култура" на UBS или "консервативния подход към риска". Неуспехите в управлението на риска в продължение на няколко години изиграха ключова роля за окончателния крах на Credit Suisse.

В краткосрочен план UBS Group ще управлява UBS и Credit Suisse като отделни банки, докато остават въпросителни относно бъдещето на активите, включително ценната банка за банкиране на дребно на Credit Suisse. Разширената UBS ще има баланс от 1,6 трилиона долара и 120 000 служители. Ермоти по-рано предупреди новата група, че "няма да може да създаде краткосрочни работни места за всички. Слятата компания ще отчете първите си консолидирани резултати на 31 август 2023 г.

След придобиването Credit Suisse и нейните американски депозитарни акции ще бъдат извадени от списъка на швейцарската борса SIX и Нюйоркската фондова борса, като акционерите ще получат по една акция на UBS за всеки 22,48 притежавани акции на Credit Suisse.

Какво мислите вие? Човек би си помислил, че в Швейцария, страна, в която банковата система е забранена, няма да позволят на банката да фалира. В крайна сметка швейцарското правителство се съгласи да покрие загуби в размер до 9 млрд. швейцарски франка (10 млрд. долара). UBS ще поеме първите 5 млрд. швейцарски франка по сделката, тъй като банката поема портфейл, който не отговаря напълно на нейния бизнес и рисков профил."


No comments yet