S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Gigantul UBS Group, instituție bancară elvețiană, a anunțat că a finalizat preluarea, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, a rivalului Credit Suisse.

Mulțumită agitației din jurul IA, problema noastră cu băncile falimentare s-a atenuat ușor. Cu siguranță că ne amintim cu toții că începutul prăbușirii băncilor care a început în SUA a ajuns în Europa, iar banca elvețiană, care a avut și în trecut diverse eșecuri, a intrat în dificultate. Despre această mișcare se vorbește încă din martie, când existau multe temeri că pierderile de $CS+1.0% ale Credit Suisse vor destabiliza sistemul bancar.

UBS Group $UBS+2.3% este un furnizor de servicii financiare fondat la Zurich, Elveția, în 1998, care deservește în principal clienți privați, corporativi și instituționali. Compania oferă servicii bancare de investiții, de retail, corporate și instituționale. De asemenea, oferă servicii de valori mobiliare, precum și servicii de gestionare a averii cu servicii internaționale. UBS gestionează cel mai mare volum de avere privată din lume, numărând printre clienții săi aproximativ jumătate dintre miliardarii lumii. Din 2021, UBS este a treia cea mai mare bancă din Europa, cu o capitalizare de piață de 61 de miliarde de dolari, operând în toate centrele financiare importante din întreaga lume și având birouri în 50 de țări.

UBS
$30.87 $0.68 +2.25%

"În loc să fim în competiție, suntem acum uniți, în timp ce ne îmbarcăm împreună în următorul capitol al călătoriei noastre", a declarat luni, într-un comunicat, Sergio Ermotti, noul director general al UBS Group, care a revenit în funcție. În scrisoarea deschisă, șefii băncii au mai spus că nu vor compromite "cultura puternică" a UBS sau "abordarea conservatoare a riscului". Eșecurile de gestionare a riscurilor de-a lungul mai multor ani au jucat un rol cheie în eventualul colaps al Credit Suisse.

Pe termen scurt, UBS Group va conduce UBS și Credit Suisse ca bănci separate, în timp ce rămân întrebări cu privire la viitorul activelor, inclusiv al băncii de retail prețuite de Credit Suisse. UBS lărgit va avea un bilanț de 1.600 de miliarde de dolari și 120.000 de angajați. Ermotti a avertizat anterior noul grup că "nu va fi capabil să creeze locuri de muncă pe termen scurt pentru toată lumea". Compania rezultată în urma fuziunii va raporta primele rezultate consolidate la 31 august 2023.

În urma achiziției, Credit Suisse și acțiunile sale americane de depozit vor fi delistate de la SIX Swiss Exchange și New York Stock Exchange, acționarii urmând să primească o acțiune UBS pentru fiecare 22,48 acțiuni Credit Suisse deținute.

Ce părere aveți? S-ar putea crede că în Elveția, o țară în care sistemul bancar este în afara legii, nu ar lăsa banca să dea faliment. În cele din urmă, guvernul elvețian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elvețieni (10 miliarde de dolari). UBS va absorbi primele 5 miliarde de franci elvețieni din această afacere, deoarece banca absoarbe un portofoliu care nu se "potrivește" întru totul cu profilul său de afaceri și de risc."


Mulțumesc pentru informații, uitasem complet de acest subiect și de preluarea Credit Suisse. 😅

Și așa cum scrie Ondrej, să sperăm că totul a rămas în urmă.

Și eu, nu m-aș fi așteptat la astfel de probleme în Elveția, sperăm că va fi din nou liniște pentru o vreme.

Sunt de acord, până acum câțiva ani, Elveția avea reputația de a avea cel mai sigur sistem bancar, iar băncile de aici nu aveau aproape nicio problemă. Cu toate acestea, în cele din urmă, a fost adevărat contrariul.

Așa că sperăm că acest subiect s-a încheiat în sfârșit. 😔

Sper că da, cred că următoarea bancă nu va mai fi așa pentru mult timp, dar mă tem că sistemul financiar nu va învăța oricum și vom avea din nou această situație peste câțiva ani. Să luăm doar datoria din SUA, mă rog, să o împingem și să continuăm așa.

Așa se întâmplă în fiecare an cu datoria SUA. Este vorba de politică, se măsoară...

Altfel, o întrebare de follow-up pentru cei care au citit, are cineva UBS în portofoliu?

Era doar o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla. UBS nu va avea de suferit, ci va obține ceva din asta.

De acord, probabil la fel ca și în cazul $JPM+1.9% și achiziția sa cu $FRC, cu siguranță nu va veni în pagubă într-o perspectivă viitoare.

La început nu am crezut că așa ceva se poate întâmpla în Elveția. Pe de altă parte, cred că banca cumpărătoare va face un profit frumos din acest lucru și le va aduce un profit frumos.

Am fost, de asemenea, destul de surprins în martie, când oamenii au început să vorbească despre acest lucru, pentru că, la urma urmei, Elveția este considerată de mulți ani un fel de Mecca bancară. Da, va fi doar un plus pentru UBS în viitor.

Nu m-aș aștepta la așa ceva în Elveția. Acest lucru a fost cu adevărat neașteptat.