S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

A svájci bankóriás, a UBS Group bejelentette, hogy lezárta a rivális Credit Suisse 3,2 milliárd dolláros felvásárlását.

A mesterséges intelligencia körüli felhajtásnak köszönhetően a csődbe jutó bankok problémája némileg enyhült. Bizonyára mindannyian emlékszünk arra, hogy az USA-ból kiinduló banki összeomlás kezdete eljutott Európába, és a svájci bank, amely a múltban is különböző visszaesésekkel küzdött, bajba került. Erről a lépésről már március óta beszélnek, amikor is nagy volt az aggodalom, hogy a Credit Suisse CSD dolláros+1.0% veszteségei destabilizálják a bankrendszert.

Az UBS Group $UBS-1.2% egy 1998-ban Zürichben, Svájcban alapított pénzügyi szolgáltató, amely elsősorban magán-, vállalati és intézményi ügyfeleket szolgál ki. A vállalat befektetési, lakossági, vállalati és intézményi banki szolgáltatásokat kínál. Emellett értékpapír-szolgáltatásokat, valamint nemzetközi szolgáltatással rendelkező vagyonkezelési szolgáltatásokat is kínál. A UBS kezeli a világ legnagyobb volumenű magánvagyonát, ügyfelei között tartja számon a világ milliárdosainak mintegy felét. A UBS 2021-ben 61 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával Európa harmadik legnagyobb bankja, amely a világ minden jelentős pénzügyi központjában jelen van, és 50 országban rendelkezik irodákkal.

UBS
$30.05 -$0.35 -1.15%

"Versengés helyett mostantól egyesülve, közösen vágunk bele utunk következő fejezetébe" - mondta Sergio Ermotti, a UBS-csoport újonnan visszatért vezérigazgatója hétfői nyilatkozatában. A nyílt levélben a bank főnökei azt is közölték, hogy nem fogják veszélyeztetni a UBS "erős kultúráját" vagy "konzervatív kockázati megközelítését". A Credit Suisse végső összeomlásában kulcsszerepet játszottak a több éven át tartó kockázatkezelési hibák.

Rövid távon a UBS-csoport külön bankként fogja működtetni a UBS-t és a Credit Suisse-t, miközben továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a Credit Suisse nagyra becsült lakossági bankját is magában foglaló eszközök jövője. A kibővített UBS mérlege 1,6 billió dollár lesz, és 120 000 alkalmazottat foglalkoztat majd. Ermotti korábban figyelmeztette az új csoportot, hogy "nem lesz képes rövid távon mindenkinek munkahelyet teremteni. Az egyesült vállalat 2023. augusztus 31-én jelenti majd első konszolidált eredményeit.

A felvásárlást követően a Credit Suisse-t és amerikai letéti részvényeit kivezetik a SIX Swiss Exchange és a New York-i tőzsdéről, a részvényesek pedig minden 22,48 Credit Suisse részvény után egy UBS-részvényt kapnak.

Ön mit gondol? Az ember azt gondolná, hogy Svájcban, egy olyan országban, ahol a bankrendszer törvényen kívül van, nem hagyják, hogy a bank csődbe menjen. A svájci kormány végül beleegyezett, hogy 9 milliárd svájci frankig (10 milliárd dollár) fedezi a veszteségeket. A UBS az első 5 milliárd svájci frankot azért vállalja át az ügyletben, mert a bank olyan portfóliót vesz át, amely nem egészen "illik" az üzleti és kockázati profiljába."


No comments yet