S&P 500 ^GSPC
5,130.95
-0.12%
Tesla TSLA
$188.14
-7.16%
Nvidia NVDA
$852.37
+3.60%
Alphabet GOOG
$134.20
-2.81%
Apple AAPL
$175.10
-2.54%
Meta META
$498.19
-0.82%
Amazon AMZN
$177.58
-0.36%
Microsoft MSFT
$414.92
-0.14%

3 ključni razlogi, zakaj bo Airbnb vse bolj priljubljen

Dragoslav Golob
12. 6. 2023
4 min read

Airbnb je v 21. stoletju postal sinonim za potovanje in nastanitev. Ta inovativna platforma omogoča ljudem z vsega sveta, da svoja stanovanja, hiše ali sobe oddajajo drugim popotnikom. Kar se je začelo kot skromna zamisel, se je razvilo v eno največjih in najvplivnejših podjetij v industriji nastanitev.

Ta platforma je prinesla povsem nov način potovanja in raziskovanja sveta. Rezervacija nastanitve prek Airbnb ljudem omogoča, da izkusijo pristno lokalno življenje in spoznajo območja, ki bi lahko med tradicionalnim bivanjem v hotelu ostala skrita. Z Airbnbjem potovanja postanejo bolj osebna in edinstvena.

Zaradi vse večje priljubljenosti in obsega Airbnbja se je podjetje odločilo, da vstopi na borzo in ponudi svoje delnice vlagateljem. Ta poteza pomeni pomemben mejnik v zgodovini podjetja Airbnb in kaže na njegovo željo po širitvi in krepitvi tržnega položaja. Vlaganje v delnice Airbnb je lahko priložnost tako za posamezne vlagatelje kot za institucionalne vlagatelje.

ABNB

Airbnb

ABNB
$158.09 -$1.63 -1.02%
1 Day
-0.01%
5 Days
-0.54%
1 Month
+9.11%
6 Months
+21.17%
YTD
+15.45%
1 Year
+23.69%
5 Years
+7.29%
Max.
+7.29%

Delničarji Airbnb $ABNB-1.0% imajo za seboj odlično leto. Delnica sploh ni zaostajala za indeksom S&P 500 in je v tem letu dosegla več kot 30-odstotni donos. Najnovejša četrtletna posodobitev družbe Airbnb je pripomogla k razširitvi teh dobičkov, čeprav je uprava napovedala počasnejše trende rasti prihodkov v drugem fiskalnem četrtletju.

1. Zdrava rast

Vlagatelje je skrbelo, da bo Airbnb začel čutiti večje prodajne pritiske konkurentov, rast cen in trend upočasnjevanja gospodarske rasti. Vendar ti dejavniki niso spremenili impresivnega zagona delnice niti na začetku leta 2023.

Airbnb je v prvem četrtletju zabeležil 19-odstotno povečanje števila rezervacij , na 121 milijonov, skupaj s 25-odstotnim povečanjem števila neizvedenih rezervacij. Njegov globalni odtis je bil pri tem dragocena prednost. Medtem ko se je prodaja v ZDA povečala za 13 %, je v državah, kot so Latinska Amerika, Azija in Evropa, rasla hitreje. Posledično se je povprečna dnevna cena obdržala na 168 dolarjih.

Rast in dobiček

2. Obsežen denarni tok

Vlagatelji so se osredotočili na izboljšanje Airbnb-jeve dobičkonosnosti, saj je čisti dobiček že peto četrtletje zapored dosegel pozitivno vrednost. Podjetje je prvič v zgodovini poročalo o pozitivnem poslovnem izidu v letu 2022, letos pa želi izboljšati marže.

Toda veliko več navdušenja vlagateljev izhaja iz denarnega toka, ki že kaže na odlično finančno moč v prihodnosti. Airbnb zdaj na letni ravni dosledno pretvori več kot 40 % prihodkov v prosti denarni tok. Ta številka je v prvem četrtletju dosegla rekordnih 3,8 milijarde dolarjev, potem ko je četrtletni prosti denarni tok poskočil za 87 %.

Prihodki

Povečanje donosov vlagateljev je mogoče doseči na več načinov, vključno s povečanjem donosov v daljšem časovnem obdobju. Veliko denarja spodbuja tudi agresivno porabo za odkupe delnic, zaradi česar se je število delnic v obtoku v prvem četrtletju zmanjšalo s 706 milijonov pred letom dni na 697 milijonov.

3. Poudarek na krepitvi dolgoročne ponudbe

Potniki, zlasti v ZDA, postajajo previdnejši pri rezervacijah dražjih sob in domov. Airbnb upa, da bo to težavo odpravil s spremembami cen, ki bodo gostitelje spodbudile k večji konkurenčnosti na tem področju. Vlagatelji bodo tu želeli spremljati povprečne dnevne cene, da bi ugotovili, kako gre območju in podjetju kot celoti.

Napoved

Ponudba stanovanj podjetja Airbnb je prav tako ključna metrika, ki jo je treba spremljati v prihodnje. Pomembno je, da ponudba raste vsaj tako hitro kot povpraševanje na mestnih in nemestnih trgih podjetja. Zato si podjetje prizadeva za lažje gostovanje in prodira v nove prostore, kot so stanovanja. "Potovanja prek Airbnb so postala mainstream," je vodstvo zapisalo v pismu delničarjem. "Želimo si, da bi bilo gostovanje prav tako priljubljeno."

Z Airbnbjem še nimam osebnih izkušenj, a glede na poznavanje okolice je poslovni model res briljanten. Vse tri strani (lastnik nepremičnine, Airbnb in potnik) ustvarijo dobiček. To je že velikanski konkurent hotelom, ki bodo verjetno vse težje, že samo zato, ker imajo veliko več stroškov za upravljanje in vzdrževanje. Ali ima kdo izkušnje z Airbnb?

To ni finančni nasvet. Navajam javno dostopne podatke in delim svoje poglede na to, kako bi sam ravnal v tej situaciji. Vlaganje je tvegano in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.