S&P 500 ^GSPC 5,292.62 -0.23%
Nvidia NVDA $1,135.40 +6.64%
Tesla TSLA $175.92 -1.85%
Alphabet GOOG $177.45 +0.64%
Amazon AMZN $181.37 +0.34%
Microsoft MSFT $428.80 -0.32%
Meta META $476.82 -0.29%
Apple AAPL $189.80 -0.09%

Ако разполагате с 500 долара, трябва да хвърлите око на тези петролни компании

Vladimir Mihaylov
13. 6. 2023
1 min read

Като се има предвид присъщата на енергийния сектор нестабилност, за повечето инвеститори би било по-добре да не се опитват да определят времето на възходите и спадовете на цените на енергията. Много по-добър вариант е да се признае, че не може и е по-лесно да се поддържа постоянна експозиция към сектора през всички периоди. Тогава инвеститорът може да се съсредоточи върху отделните акции в този сектор и да се откаже малко от ETF-ите. Това ще доведе директно до големи компании като Exxon, Chevron и TotalEnergies.

Тези компании покриват целия енергиен сектор- от сондажите за добив на електроенергия до рафинирането и химикалите. Въпреки че цените на суровините играят значителна роля за приходите, присъщата диверсификация в енергийния сектор осигурява известен баланс, който помага за смекчаване на възходите и спадовете.

Освен това диверсификацията превръща тези компании в нещо като универсално звено за енергийна експозиция. Това опростява инвестиционния процес, тъй като не е необходимо да добавяте компания за сондиране, рафиниране и тръбопроводи.

Въпреки че повече акции могат да увеличат диверсификацията, трябва да избягвате да правите толкова много инвестиции, че да не можете да ги следите. Една добра интегрирана енергийна акция ще ви помогне да поддържате портфейла си стабилен. Понякога по-малкото е повече, така че трябва да се "укротите" дори в този много примамлив сектор.

1. ExxonMobil $XOM+1.2%

ExxonMobil е най-голямата от тази тройка с огромна пазарна капитализация от 425 млрд. долара. Компанията споделя печалбите си с акционерите, които са 3,5% .

Дивидентът се увеличава всяка година в продължение на 41 последователни години. Не много отдавна компанията изоставаше от своите колеги по отношение на производството, но инвестираше много, за да промени това. Днес производството на компанията е силно и тя е успяла да намали производствените разходи и да подобри рентабилността. Казано по-просто, този гигант се върна в играта.

XOM
$114.77 $1.35 +1.19%

Балансът на компанията е сред най-силните в отрасъла със съотношение дълг/собствен капитал от едва 0,2. В исторически план тази финансова стабилност е позволила на Exxon да поеме дълг по време на спадове в индустрията, за да може да продължи да инвестира в бизнеса си и да изплаща нарастващи дивиденти.

Понастоящем компанията се търгува много близо до най-високите си стойности за всички времена, които достигна сравнително неотдавна. Целият сектор е наистина интересен в момента и ако някой се замисля за тази компания, той е на прав път.

2. Chevron $CVX+0.9%

Пазарната стойност на Chevron възлиза на 295 милиарда долара. Нейната дивидентна доходност е приблизително 4%. А изплащането се е увеличавало всяка година в продължение на 36 години. Подобно на Exxon, Chevron има солиден баланс с още по-ниско съотношение на дълга към собствения капитал: 0,15 пъти . От бизнес гледна точка Chevron се представя също толкова добре, колкото и Exxon в повечето сравнителни точки.

XOM
$114.77 $1.35 +1.19%

Следователно за дългосрочните инвеститори истинският въпрос е кой от тези съперници да изберат. Консервативните инвеститори, които искат да максимизират доходите, които генерират, е по-вероятно да искат по-висока доходност и още по-силен баланс. В този случай те вероятно ще се окажат в по-добро положение с Chevron.

Графиката за тези компании също не се различава много. И двете са поскъпнали с над 150% от най-ниските стойности на ковида и сега се колебаят около пиковите цени. Като се има предвид силата на тези компании и настоящото и бъдещото глобално търсене на техните услуги, това е добър компонент на портфейла и солидно представяне на енергийния сектор.

По-големият мащаб на Exxon осигурява някои предимства, като достъп до капитал и възможност за поемане на по-големи проекти. Всяка компания има нещо, което я прави привлекателна. И двете биха били солиден избор, въпреки че най-добрият вариант може да бъде да се купят и двете.

3. TotalEnergies $TTE+0.5%

TotalEnergies, с пазарна капитализация от 140 млрд. долара, няма толкова впечатляващи резултати, когато става въпрос за дивиденти. Всъщност най-впечатляващата й дивидентна статистика днес е, че не намали дивидентите си през 2020 г., когато конкуренти в бранша като $BP+1.9% Shell $SHEL+1.2% го направиха.

Тези намаления на дивидентите се случиха, когато BP и Shell обявиха, че ще инвестират повече в чиста енергия. TotalEnergies направи същата инвестиционна промяна, но беше много ясно, че дивидентът е важен за компанията, защото тя знаеше колко важен е той за инвеститорите.

TTE
$71.90 $0.38 +0.53%

Само от тази гледна точка е ясно, че компаниите се грижат за своите инвеститори , а това винаги е добре за акционерите им. Ако една компания се грижи за своите инвеститори и произвежда стабилни печалби за тях, всички са щастливи и могат да очакват да постъпват повече пари .

В петролния сектор тази компания създава възможност за инвеститорите, които осъзнават, че чистата енергия ще става все по-важна. Можете да се опитате да изберете победител в сектора на чистата енергия, но все още е много рано.

Оставянето на финансово силна компания като TotalEnergies да се справи с променящите се течения в сектора вероятно е по-сигурната алтернатива за повечето инвеститори. Като добавим и почти 5% дивидентна доходност, акцията отново става малко по-интересна.

Целият този сектор предлага наистина големи възможности за всички инвеститори занапред. Самият петрол е много волатилен на фондовия пазар, въпреки че през последните 6 месеца почти не помръдна. Бъдещето е в енергетиката и още повече в чистата енергия. Ако тези компании успеят да постигнат желания резултат в областта на възобновяемостта, това ще бъде по-добре за човечеството и инвеститорите.

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как аз самият бих действал в тези ситуации. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за своите решения.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.