S&P 500 ^GSPC 5,234.92 -0.61%
Nvidia NVDA $1,106.13 -3.67%
Microsoft MSFT $414.86 -3.33%
Alphabet GOOG $173.55 -2.17%
Meta META $467.14 -1.52%
Amazon AMZN $179.28 -1.51%
Tesla TSLA $178.74 +1.45%
Apple AAPL $191.36 +0.56%

Попаднах на интересно интервю със Štěpánek Hájek (анализатор в XTB) относно последните пазарни събития.

На първо място, разбира се, това беше заглавие на таблоид - "Последният ръст на фондовите пазари може да е бил затишие пред буря", но след това интервюто беше доста приятно.

Какво беше казано в интервюто:
Индексът S&P 500 е над 4200. Според Хайек това може да е затишие пред буря, тъй като тази седмица предстои среща на Фед и ЕЦБ, а също така ще излязат и данните за инфлацията за миналия месец.

Тенденцията на инфлацията може да не е толкова ясно изразена. В някои страни (пример е Канада) изглежда, че потребителите са преживели най-лошото през месеца и в резултат на това отново се увеличава търсенето на стоки (а с това и ръстът на цените).

Голяма част от пазара е пробил нагоре и затова не е лесно да се намерят заглавия на разумни цени в краткосрочен план. Въпреки това, според Хайек, такива акции включват Expedia и Starbucks. Стабилно заглавие е например Union Pacific.

Хайек: Възможното ново силно търсене на американски държавни облигации е определен риск за пазара на акции. Отдалечаването на притесненията относно тавана на дълга може да освободи ръцете на правителството за емитиране на нов дълг.

Hájek: Европейската икономика не оправда оптимистичните очаквания през първото тримесечие. Това е свързано и с по-слабото възстановяване на китайската икономика. Затова и смятам, че германските акции, например, леко изпревариха времето и фундаменталните фактори.

Степан Хайек разнищва "бурята" около акциите на Coinbase Global. В крайна сметка цената на акциите на компанията под 10 щатски долара може да се окаже в играта, смята той.

Цените на природния газ в Европа са се понижили значително. В бъдеще рискът може да бъде, например, променливият компонент на договорите с катарските доставчици, които могат да пренасочат част от доставките си другаде, ако предлаганите цени са по-високи.

Цялото интервю тук

Смятате ли, че някой наистина знае дали вече сме излезли от гората, или също така смятате, че не сме и те са просто шарлатани? :-)

Vote to see the results! 0 answers already!

No comments yet