S&P 500 ^GSPC
5,085.18
+0.30%
Nvidia NVDA
$793.12
+2.12%
Meta META
$489.28
+1.09%
Amazon AMZN
$175.04
+1.09%
Tesla TSLA
$200.44
-0.79%
Apple AAPL
$180.13
-0.71%
Alphabet GOOG
$138.28
+0.62%
Microsoft MSFT
$409.75
+0.50%

Naletel sem na zanimiv intervju s Štěpánkom Hajkom (analitikom pri XTB) o zadnjih tržnih dogodkih.

Najprej je bil to seveda naslov tabloida - "Najnovejša rast na borzah bi lahko bila tišina pred nevihto", vendar je bil potem intervju precej lep.

Kaj je bilo povedano v intervjuju:
Indeks S&P 500 je nad 4 200. Po Hayekovem mnenju je to lahko tišina pred nevihto, saj se ta teden sestajata Fed in ECB, prav tako pa bodo objavljeni podatki o inflaciji v zadnjem mesecu.

Trend inflacije morda ne bo tako jasen. V nekaterih državah (primer je Kanada) se zdi, da so potrošniki preživeli najhujše mesece, zaradi česar se povpraševanje po blagu ponovno povečuje (in s tem tudi rast cen).

Velik del trga se je prebil navzgor, zato kratkoročno ni lahko najti naslovov po razumnih cenah. Vendar pa sta po Hajkovih besedah med takšnimi delnicami Expedia in Starbucks. Stabilen naslov je na primer Union Pacific.

Hájek: Morebitno novo močno povpraševanje po ameriških državnih obveznicah predstavlja določeno tveganje za delniški trg. Odprava skrbi glede zgornje meje dolga lahko sprosti vladne roke za izdajo novih dolžniških vrednostnih papirjev.

Hájek: Evropsko gospodarstvo v prvem četrtletju ni izpolnilo optimističnih pričakovanj. To je povezano tudi s šibkejšim okrevanjem kitajskega gospodarstva. Tudi zato menim, da so bile na primer nemške delnice nekoliko pred časom in temelji.

Stepan Hajek razčlenjuje "nevihto", ki spremlja delnice družbe Coinbase Global. Po njegovih besedah je sčasoma lahko v igri tudi cena delnice podjetja pod 10 ameriških dolarjev.

Cene zemeljskega plina v Evropi so se občutno znižale. V prihodnosti je lahko tveganje na primer variabilni del pogodb s katarskimi dobavitelji, ki lahko del dobave preusmerijo drugam, če bodo ponujene cene višje.

Celoten intervju tukaj

Ali menite, da kdo zares ve, ali smo že iz gozda, ali tudi vi menite, da nismo in da so to le šarlatani? :-)

Vote to see the results! 0 answers already!

No comments yet