S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Acest mare stoc de dividende industriale menține un dividend constant chiar și în cele mai rele vremuri

Mihai Dragavei
14. 6. 2023
6 min read

Acțiunile cu dividende și venitul pasiv rezultat sunt, fără îndoială, foarte interesante pentru investitori. Dar există un mare risc implicat - deoarece nimeni nu poate garanta că o acțiune cu dividende va plăti la nesfârșit. Dar istoria ne poate spune multe, iar dacă o plată este la fel de stabilă ca în cazul companiei noastre astăzi, există o șansă bună ca aceasta să continue să fie așa.

Echipamentele de construcții reprezintă unul dintre cele mai importante segmente în care CAt este implicat.

Mă refer la Caterpillar $CAT-0.5%. Unul dintre cei mai cunoscuți giganți ai industriei.

Caterpillar este unul dintre cei mai mari producători de echipamente grele, motoare și echipamente industriale din lume. Compania se bucură de o mare încredere din partea clienților din întreaga lume pentru produsele sale de calitate și pentru capacitatea de a satisface nevoile specifice ale clienților din diverse industrii.

CAT
$348.90 -$1.80 -0.51%

Produce o gamă largă de produse, inclusiv buldozere, încărcătoare, motoare generatoare, pompe, motoare și echipamente de generare a energiei. Utilajele sale sunt utilizate în principal în construcții, minerit, agricultură și industrie. Caterpillar își desfășoară activitatea în aproape toate regiunile geoeconomice majore ale lumii și atrage clienți pentru produsele sale de la marile companii internaționale din aceste industrii.

Compania se concentrează pe inovație în întregul său portofoliu. Aceasta investește o cantitate mare de cercetare și dezvoltare în tehnologii mai ecologice, cum ar fisistemele de combustibil alternativ, motoarele hibride și echipamentele care îmbunătățesc eficiența. Acest accent este în concordanță cu tendințele globale pe termen lung.

CAT este un exemplu de corporație globală rezistentă, cu o marcă foarte puternică, o orientare pe termen lung, capacitatea de a se dezvolta chiar și în condiții de piață nefavorabile și un istoric îndelungat de plată a dividendelor către acționari. Prin urmare, reprezintă o oportunitate de investiție stabilă pentru investitorii pe termen lung, în ciuda provocărilor economice actuale.

Sectorul

Caterpillar își desfășoară activitatea în sectorul echipamentelor grele și al construcțiilor, care este strâns legat de economia globală. Cu mașinile și echipamentele sale.

Sectorul echipamentelor grele și al construcțiilor este potențial rezistent la ciclurile economice, deoarece chiar și în perioadele de recesiune se menține un nivel de activitate în infrastructura critică. Pe de altă parte, acesta depinde de creșterea economică globală, în special în economiile emergente. Cu toate acestea, companiile din acest sector se caracterizează prin capacitatea lor de a se dezvolta chiar și în perioade dificile, datorită mărcilor puternice, portofoliilor largi de produse și prezenței lor globale.

Sectorul va crește în mod clar în viitor. Sursa:

Concurență

Caterpillar se confruntă cu concurența din partea mai multor companii globale mari din sectorul echipamentelor grele și al construcțiilor. Printre principalii concurenți se numără:

- Komatsu $KMTUY - Compania japoneză Komatsu este unul dintre cei mai mari producători de echipamente grele din lume. Concurează cu Caterpillar în principal în domeniile echipamentelor miniere, buldozerelor, încărcătoarelor și camioanelor basculante.

- Volvo Construction Equipment $VLVLY - Compania suedeză Volvo concurează puternic cu Caterpillar cu o gamă completă de echipamente grele pentru industriile de construcții și minerit, inclusiv încărcătoare, buldozere, excavatoare și camioane de mare capacitate.

- Hitachi Construction Machinery - Un alt concurent japonez, Hitachi oferă o gamă largă de echipamente grele și, de asemenea, concurează substanțial cu portofoliul de produse Caterpillar. Produsele Hitachi sunt atractive în primul rând datorită prețului lor mai mic și a economiilor mai mari de costuri de exploatare.

- John Deere $DE-1.1% - Concurentul american al John Deere, cunoscut în principal pentru tractoarele sale, oferă, de asemenea, o gamă largă de echipamente de construcții care concurează cu produsele Caterpillar. Compania valorifică marca sa puternică și se concentrează pe fermieri ca și clienți cheie.

Stabilitate

Istoricul dividendelor CAT este impresionant și datează de foarte mult timp. Sursa

Cu o evaluare rezonabilă, un randament relativ ridicat, o poziție globală puternică și o creștere bună, Caterpillar pare a fi o propunere cu adevărat atractivă. Se așteaptă ca profiturile să crească cu 15,3% pe termen lung. Astfel, având în vedere dividendul de 2,02% și evaluarea stabilă, randamentul anual total pentru acționari ar putea fi de 17,3%. Ca să nu mai vorbim de stabilitatea dividendului.

FCF al companiei. Sursa

Estimările analiștilor confirmă perspectivele pozitive ale companiei. Acestea nu văd nicio încetinire a fluxului de numerar, care este esențial pentru remunerarea acționarilor. În ciuda investițiilor mai mari preconizate, se așteaptă ca fluxul de numerar liber să ajungă la 9,1 miliarde de dolari în 2025.

Cu o capitalizare de piață actuală de 208 miliarde de dolari, acest lucru implică un randament al fluxului de numerar liber pentru 2023 de 7,6%, care crește la 8,4% în 2025. Acestea fiind spuse, CAT este ieftină - se tranzacționează la un preț de 10 ori mai mare decât fluxul de numerar liber, cel mai mic din ultimul deceniu.

CAT pare subevaluată pe baza datelor fundamentale, dar sentimentul pieței împinge acțiunile în jos. Investitorii pe termen lung care se concentrează pe fluxul de numerar și pe creșterea dividendelor văd în continuare CAT ca fiind atractivă.

Numărul de acțiuni în circulație este în scădere, iar investitorii sunt fericiți să vadă acest lucru. Sursa:

Macro

Cu ratele dobânzilor ridicate, cererea tinde să încetinească. Și, după cum știm - în prezent, ratele Fed sunt foarte ridicate. Rezerva Federală plănuiește să înceapă să reducă ratele până la sfârșitul anului 2023. Până în 2025, se așteaptă ca ratele să fie la 3%. Ratele scăzute ale dobânzilor din punct de vedere istoric au făcut ca proiectele de construcție, inclusiv construcția de locuințe noi și proiectele de remodelare a locuințelor existente, să fie mai atractive.

Ratele dobânzilor. Sursa:

Compania este puternic dependentă de clienții străini, astfel încât, cu cât dolarul american se întărește mai mult, cu atât mai puțini clienți din străinătate vor fi dispuși să cheltuiască.

Cu toate acestea, acestea sunt probabil doar riscuri și influențe minore. Această companie a rezistat unor situații mult mai grave.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.