S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Ez a nagyszerű ipari osztalékrészvény még a legrosszabb időkben is stabil osztalékot fizet.

Bertalan Görög
14. 6. 2023
7 min read

Az osztalékrészvények és az ebből származó passzív jövedelem kétségtelenül nagyon érdekes a befektetők számára. De nagy a kockázat - mert senki sem garantálhatja, hogy egy osztalékrészvény örökké fizetni fog. A történelem azonban sokat elárulhat, és ha egy kifizetés olyan stabil, mint a mi vállalatunk esetében ma, akkor jó esély van rá, hogy ez így is marad.

Az építőipari berendezések az egyik legfontosabb szegmens, amelyben a CAt részt vesz.

A Caterpillar $CAT-2.4% vállalatról beszélek. Az iparág egyik legismertebb óriása.

A Caterpillar a világ egyik legnagyobb nehézgép-, motor- és ipari berendezésgyártója. A vállalatban világszerte nagy bizalmat élvez a vásárlók körében, mivel minőségi termékeket gyárt, és képes megfelelni a különböző iparágakban tevékenykedő ügyfelek speciális igényeinek.

CAT
$338.11 -$8.36 -2.41%

Termékek széles skáláját gyártja, többek között buldózereket, rakodógépeket, motoros generátorokat, szivattyúkat, motorokat és energiatermelő berendezéseket. Gépeit elsősorban az építőiparban, a bányászatban, a mezőgazdaságban és az iparban használják. A Caterpillar a világ gyakorlatilag minden jelentősebb geoökonómiai régiójában tevékenykedik, és termékeire az említett iparágak nagy nemzetközi vállalatai közül vonzza a vásárlókat.

A vállalat portfóliójában az innovációra összpontosít. Nagy összegű kutatás-fejlesztést fektet be a környezetbarátabb technológiákba, például azalternatív üzemanyagrendszerekbe, a hibrid motorokba és a hatékonyságnövelő berendezésekbe. Ez a fókusz összhangban van a hosszú távú globális trendekkel.

A CAT egy rugalmas globális vállalat példája, amely nagyon erős márkával, hosszú távú orientációval, a kedvezőtlen piaci körülmények között is képes növekedni, és hosszú múltra tekint vissza a részvényesek számára történő osztalékfizetésben. Így a jelenlegi gazdasági kihívások ellenére stabil befektetési lehetőséget jelent a hosszú távú befektetők számára.

Szektor

A Caterpillar a nehézgép- és építőipari ágazatban tevékenykedik, amely szorosan kapcsolódik a világgazdasághoz. Gépeivel és berendezéseivel.

A nehézgép- és építőipari ágazat potenciálisan ellenálló a gazdasági ciklusokkal szemben, mivel még recesszió idején is megmarad a kritikus infrastruktúrát érintő tevékenység. Másrészt függ az általános gazdasági növekedéstől, különösen a feltörekvő gazdaságokban. Az ágazat vállalataira azonban jellemző, hogy erős márkáiknak, széles termékportfóliójuknak és globális jelenlétüknek köszönhetően még nehéz időkben is képesek növekedni.

Az ágazat a jövőben egyértelműen növekedni fog. Forrás:

Verseny

A Caterpillarnak a nehézgépgyártás és az építőipar területén számos nagy globális céggel kell versenyeznie. A főbb versenytársak közé tartoznak:

- Komatsu $KMTUY - A japán Komatsu vállalat a világ egyik legnagyobb nehézgépgyártója. A Caterpillarral elsősorban a bányászati berendezések, buldózerek, rakodók és dömperek területén versenyez.

- Volvo Construction Equipment $VLVLY - A svéd Volvo erős versenytársa a Caterpillarnak az építőipari és bányaipari nehézgépek teljes választékával, beleértve a rakodókat, buldózereket, kotrógépeket és nagy teherbírású teherautókat.

- Hitachi Construction Machinery - Egy másik japán versenytárs, a Hitachi nehézgépek széles választékát kínálja, és szintén jelentősen versenyez a Caterpillar termékportfóliójával. A Hitachi termékei elsősorban az alacsonyabb ár és a nagyobb üzemeltetési költségmegtakarítás miatt vonzóak.

- John Deere $DE-1.2% - A John Deere amerikai versenytársa, amely elsősorban a traktorairól ismert, szintén széles választékban kínál építőipari berendezéseket, amelyek a Caterpillar termékeivel versenyeznek. A vállalat kihasználja erős márkáját és a farmerekre, mint kulcsfontosságú ügyfelekre való összpontosítást.

Stabilitás

A CAT osztaléktörténete lenyűgöző és hosszú múltra tekint vissza. Forrás

A Caterpillar ésszerű értékelésével, viszonylag magas hozamával, erős globális pozíciójával és jó növekedésével igazán vonzó ajánlatnak tűnik. Hosszú távon 15,3%-os nyereségnövekedés várható. Így a 2,02%-os osztalék és a stabil értékelés mellett a részvényesek teljes éves hozama 17,3% lehet. Nem is beszélve az osztalék stabilitásáról.

A vállalat FCF. Forrás:

Az elemzői becslések megerősítik a vállalat pozitív kilátásait. Nem látnak lassulást a cash flow-ban, ami kulcsfontosságú a részvényesi díjazás szempontjából. A várhatóan magasabb beruházások ellenére a szabad cash flow 2025-re várhatóan eléri a 9,1 milliárd dollárt.

A jelenlegi 1208 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett ez 2023-ra 7,6%-os szabad cash flow hozamot jelent, ami 2025-re 8,4%-ra emelkedik. Mindezek mellett a CAT olcsó - a szabad cash flow 10-szeresén kereskedik, ami a legalacsonyabb árfolyam az elmúlt évtizedben.

A CAT a fundamentumok alapján alulértékeltnek tűnik, de a piaci hangulat lefelé nyomja a részvényt. A hosszú távú befektetők, akik a pénzforgalomra és az osztaléknövekedésre összpontosítanak, még mindig vonzónak tartják a CAT-ot.

A forgalomban lévő részvények száma csökken, a befektetők ezt örömmel látják. Forrás:

Macro

A magas kamatlábak mellett a kereslet általában lelassul. És mint tudjuk - jelenleg a Fed kamatlábak nagyon magasak. A Federal Reserve 2023 végére tervezi a kamatcsökkentés megkezdését. 2025-re a kamatok várhatóan 3%-on lesznek. A történelmileg alacsony kamatlábak vonzóbbá tették az építési projekteket, beleértve az új otthonok építését és a meglévő otthonok átalakítási projektjeit.

Kamatlábak. Forrás:

A vállalat nagymértékben függ a külföldi ügyfelektől, így minél inkább erősödik az amerikai dollár, annál kevesebbet lesznek hajlandóak költeni a külföldi ügyfelek.

Ezek azonban valószínűleg csak kisebb kockázatok és hatások. Ez a vállalat már sokkal rosszabb helyzeteket is átvészelt.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.