S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$777.50
+15.23%
Meta META
$484.45
+3.51%
Amazon AMZN
$172.16
+2.12%
Microsoft MSFT
$410.16
+1.98%
Alphabet GOOG
$145.23
+0.97%
Apple AAPL
$183.03
+0.39%
Tesla TSLA
$194.92
+0.08%

Ta odlična industrijska dividendna delnica ohranja stabilno dividendo tudi v najslabših časih

Željko Kos
14. 6. 2023
5 min read

Dividendne delnice in posledično pasivni dohodek so nedvomno zelo zanimivi za vlagatelje. Vendar je pri tem prisotno veliko tveganje, saj nihče ne more zagotoviti, da bo delnica z dividendami izplačevala večno. Toda zgodovina nam lahko veliko pove, in če je izplačilo tako stabilno, kot je danes za naše podjetje, obstaja velika verjetnost, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Gradbena oprema je eden od najpomembnejših segmentov, s katerimi se ukvarja podjetje CAt.

Govorim o podjetju Caterpillar $CAT+0.0%. Enega najbolj znanih velikanov v panogi.

Caterpillar je eden največjih svetovnih proizvajalcev težke opreme, motorjev in industrijske opreme. Kupci po vsem svetu podjetju zelo zaupajo zaradi njegovih kakovostnih izdelkov in zmožnosti izpolnjevanja posebnih potreb kupcev v različnih panogah.

CAT
$317.13 $3.39 +1.08%
1 Day
+1.08%
5 Days
-1.09%
1 Month
+0.02%
6 Months
+14.45%
1 Year
+55.75%
YTD
+17.92%
5 Years
+99.33%
Max.
+17,505.94%

Proizvaja široko paleto izdelkov, vključno z buldozerji, nakladalniki, motornimi generatorji, črpalkami, motorji in opremo za proizvodnjo električne energije. Njegovi stroji se večinoma uporabljajo v gradbeništvu, rudarstvu, kmetijstvu in industriji. Podjetje Caterpillar posluje v skoraj vseh večjih geoekonomskih regijah na svetu, stranke za svoje izdelke pa pridobiva od velikih mednarodnih podjetij v teh panogah.

Podjetje se osredotoča na inovacije v svojem portfelju. Veliko vlaga v raziskave in razvoj okolju prijaznejših tehnologij, kot soalternativni sistemi za gorivo, hibridni motorji in oprema za povečanje učinkovitosti. Ta usmeritev je v skladu z dolgoročnimi svetovnimi trendi.

CAT je primer odporne svetovne korporacije z zelo močno blagovno znamko, dolgoročno usmerjenostjo, sposobnostjo rasti tudi v neugodnih tržnih razmerah in dolgo zgodovino izplačevanja dividend delničarjem. Zato predstavlja stabilno naložbeno priložnost za dolgoročne vlagatelje kljub trenutnim gospodarskim izzivom.

Sektor

Družba Caterpillar deluje v sektorju težke opreme in gradbeništva, ki je tesno povezan s svetovnim gospodarstvom. S svojimi stroji in opremo.

Sektor težke opreme in gradbeništva je potencialno odporen na gospodarske cikle, saj tudi v času recesije ostaja raven dejavnosti na področju kritične infrastrukture. Po drugi strani pa je odvisen od splošne gospodarske rasti, zlasti v razvijajočih se gospodarstvih. Vendar je za podjetja v tem sektorju značilno, da so sposobna rasti tudi v težkih časih, in sicer zaradi svojih močnih blagovnih znamk, širokega portfelja izdelkov in globalne prisotnosti.

Ta sektor bo v prihodnosti nedvomno rasel. Vir:

Konkurenca

Podjetje Caterpillar se sooča s konkurenco številnih velikih svetovnih podjetij v sektorjih težke opreme in gradbeništva. Glavni konkurenti so:

- Komatsu $KMTUY - japonsko podjetje Komatsu je eden največjih proizvajalcev težke opreme na svetu. Z družbo Caterpillar tekmuje predvsem na področju rudarske opreme, buldožerjev, nakladalnikov in smetarskih vozil.

- Volvo Construction Equipment $VLVLY - Švedski Volvo močno konkurira podjetju Caterpillar s celotno paleto težke opreme za gradbeništvo in rudarstvo, vključno z nakladalniki, bagerji, bagri in velikimi tovornjaki.

- Hitachi Construction Machinery - Hitachi, še en japonski konkurent, ponuja široko paleto težke opreme in prav tako močno konkurira Caterpillarjevi paleti izdelkov. Hitachijevi izdelki so privlačni predvsem zaradi nižje cene in večjih prihrankov pri obratovalnih stroških.

- John Deere $DE+0.0% - ameriški konkurent John Deere, ki je znan predvsem po svojih traktorjih, ponuja tudi široko paleto gradbene opreme, ki konkurira Caterpillarjevim izdelkom. Podjetje izkorišča svojo močno blagovno znamko in osredotočenost na kmete kot ključne stranke.

Stabilnost

Zgodovina dividend podjetja CAT je impresivna in sega daleč nazaj. Vir:

Zaradi razumnega vrednotenja, razmeroma visokega donosa, močnega globalnega položaja in dobre rasti se zdi družba Caterpillar resnično privlačna ponudba. Dolgoročno se pričakuje 15,3-odstotna rast dobička. Ob upoštevanju 2,02-odstotne dividende in stabilnega vrednotenja bi torej skupni letni donos za delničarje lahko znašal 17,3 %. Da ne omenjamo stabilnosti dividende.

FCF podjetja. Vir:

Ocene analitikov potrjujejo pozitivne obete družbe. Ne vidijo upočasnitve denarnega toka, ki je ključen za prejemke delničarjev. Kljub pričakovanim višjim naložbam naj bi prosti denarni tok leta 2025 dosegel 9,1 milijarde dolarjev.

Ob trenutni tržni kapitalizaciji v višini 1208 milijard dolarjev to pomeni 7,6-odstotni donos prostega denarnega toka za leto 2023, ki se bo leta 2025 povečal na 8,4 %. Kljub temu je podjetje CAT poceni - trguje po 10-kratniku prostega denarnega toka, kar je najnižja vrednost v zadnjem desetletju.

Na podlagi temeljnih podatkov se zdi, da je CAT podcenjen, vendar razpoloženje na trgu delnico potiska navzdol. Dolgoročni vlagatelji, ki se osredotočajo na denarni tok in rast dividend, še vedno menijo, da je CAT privlačen.

Število delnic v obtoku se zmanjšuje, kar vlagatelji z veseljem opazijo. Vir:

Makro

Ob visokih obrestnih merah se povpraševanje običajno upočasni. In kot vemo - trenutno so obrestne mere Fed res visoke. Federal Reserve namerava začeti zniževati obrestne mere do konca leta 2023. Do leta 2025 naj bi obrestne mere znašale 3 %. Zaradi zgodovinsko nizkih obrestnih mer so gradbeni projekti, vključno z gradnjo novih stanovanj in projekti prenove obstoječih stanovanj, privlačnejši.

Obrestne mere. Vir:

Podjetje je močno odvisno od tujih strank, zato bolj ko se bo ameriški dolar krepil, manj bodo stranke v tujini pripravljene trošiti.

Vendar so to verjetno le manjša tveganja in vplivi. To podjetje je preživelo že veliko hujše razmere.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.