S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Egy növekedési részvény, amely 80%-kal esett

Adorján Fülöp
14. 6. 2023
6 min read

A Paramount részvények egyre közelebb kerülnek a 10 dolláros közös mélyponthoz. Ezek igazán alacsony szintek, messze a csúcstól, amely 2021-ben 100 dollárnál volt. Vajon ez a részvény képes lesz-e felemelkedni és méltóvá válni a nevéhez, amely még mindig súlyt képvisel a világban?

AParamount Pictures Corporation egy amerikai film- és televíziós produkciós vállalat, amely filmek gyártására, forgalmazására és finanszírozására szakosodott . A világ egyik legrégebbi és legjelentősebb filmes cége.

A Paramount Pictures-t 1912-ben alapították, és azóta a legkülönbözőbb műfajú filmek széles skáláját gyártotta és forgalmazta. A cég olyan sikeres filmjeiről ismert, mint a "Keresztapa", a "Titanic", a "Transformers", a "Mission: Impossible " és még sok más.

Könnyű lenne azt gondolni, hogy a Paramount $PARA+1.4% egy elveszett ügy. Míg filmstúdiója továbbra is szuperhatalom, addig streaming üzletága továbbra is a mínuszban van - és egyre inkább .

A kábeltévécsatornák(köztük a Nickelodeon, a Showtime és az MTV), valamint a CBS műsorszóró hálózata tisztességes platformok, amelyeket a legtöbben valószínűleg még gyerekkorukból ismernek (én legalábbis emlékszem rájuk), de a probléma itt nem a minőséggel vagy a tartalommal van - a tévékészülékeken világszerte a klasszikus műsorszórással küzdenek. Itt, Csehországban ez egyeseknek talán nem így tűnik, de így van.

A streaming megjelenése új lehetőségeket teremtett a médialejátszók számára, amit a Paramount a lehető legjobban kihasznált, ahogy akkoriban tudott. A Paramount+ 2021 elején indult, és bár 2014 óta létezik, a Paramount 2019-ben felvásárolta az ingyenesen fogható Pluto TV platformot. A két szolgáltatás ma már 60 millió, illetve 80 millió nézőt szolgál ki.

PARA
$11.96 $0.17 +1.44%

A legtöbb vállalat, köztük a Disney $DIS+1.1% is, mindenáron fel akarta venni a versenyt a streaming-piacon az óriási és domináns Netflix $NFLX-szel+1.7%, mivel hatalmas lehetőséget láttak az iparágban. Ennek eredményeképpenhatalmas összegeket költöttek a platformjaikra és a promócióra. Ezek a platformok a mai napig veszteségesek, és arra várnak, hogy a nyereséget a költségek fölé tudják-e lendíteni.

A méret számít ebben az üzletágban. Egy tévéműsor vagy film elkészítésének költségei ugyanannyiba kerülnek, függetlenül attól, hogy hányan látják. Minél többen fizetnek azért, hogy megnézzék, annál jövedelmezőbb lesz a film vagy a műsor. A Paramount streaming-tartalomra fordított kiadásai eddig nőttek, és meghaladták a streaming-bevételeket.

Astreaming azonban kezdi elérni azt a mértéket, hogy a költség-haszon számításnak egyre több pénzügyi értelme legyen. Olyannyira, hogy a Paramount még a streaming-kiadásokra vonatkozó korábbi előrejelzéseit is átértékeli.

Naveen Chopra pénzügyi igazgató az év elején azt sugallta, hogy a Paramount 2024-ben a korábban javasoltnál kevesebbet, 6 milliárd dollárt költhet streamingre. Ezt a csökkenést legalábbis részben a Paramount+ és a Showtime-ot egyesítő új szolgáltatás elindítása teszi majd lehetővé.

A $PARA+1.4% részvény piaci kilátásai

Még valami, ami a streaming szolgáltatások nem lehetnek önálló termék - túl nagy a verseny a piacon. Gyakran akkor kifizetődőek, ha egy másik termékkel vagy szolgáltatással együtt, vagy exkluzív prémium tartalmakkal bővítve kínálják őket.

Példa: szeptemberben a Walmart ingyenes hozzáférést kezdett kínálni a Paramount+-hoz a Walmart+ előfizetőknek, növelve ezzel a Walmart+ vonzerejét, miközben a Paramount+-t pénzzé teszi olyan vásárlók számára, akik egyébként soha nem fizetnének elő. Eközben a Paramount+ kapcsolatot alakított ki a Formula One autóversenyekkel.

Milyen körülmények között tudott a vállalat részvénye talpra állni?

- Az első lehetőség, hogy a Paramount streaming üzletága előbb-utóbb kikerül a mínuszokból, ahogyan azt Bakish és Chopra vezérigazgatók sugallják. Tekintettel a streaming folyamatos fejlődésére, ez nem valószínűtlen várakozás. Eközben a vállalat filmes és televíziós üzletága továbbra is stabilan nyereséges marad. Ez a siker visszaállíthatja a nemrégiben csökkentett osztalékot, és növelheti a részvények végső felfelé ívelését.

- A második és sokkal rövidebb távú lehetőség a vállalat egészének vagy egy részének - esetleg a streamingnek - a felvásárlása.

Nem ez lenne az első eset, hogy valaki érdeklődik egy felvásárlás iránt. Maga Bob Bakish is számíthat egy felvásárlásra, miután eladott bizonyos eszközöket. A Paramount BET a hírek szerint vonzza a vevői érdeklődést. Az év elején a Paramount állítólag elutasított egy 3 milliárd dolláros ajánlatot a Showtime-ra.

Ez nem pénzügyi tanácsadás. Nyilvánosan elérhető adatokat közlök, és megosztom a véleményemet arról, hogy én magam hogyan kezelném a helyzetet. A befektetés kockázatos, és mindenki felelős a döntéseiért.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.