S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Delnica z rastjo, ki je padla za 80 %

Kristijan Kopitar
14. 6. 2023
4 min read

Delnice Paramounta se vse bolj približujejo najnižji vrednosti pri 10 dolarjih. To so res nizke ravni daleč od vrha, ki je bil leta 2021 pri 100 dolarjih. Ali lahko ta delnica okreva in upraviči svoje ime, ki ima v svetu še vedno veliko težo?

Paramount Pictures Corporation je ameriška filmska in televizijska produkcijska družba, ki je specializirana za produkcijo, distribucijo in financiranje filmov. Je ena najstarejših in najpomembnejših filmskih družb na svetu.

Družba Paramount Pictures je bila ustanovljena leta 1912 in je od takrat producirala in distribuirala številne filme različnih žanrov. Podjetje je znano po uspešnih filmih, kot so "Krstni oče", "Titanik", "Transformerji", "Misija: Nemogoče" in številni drugi.

Zlahka bi pomislili, da je podjetje Paramount $PARA+0.0% izgubljen primer. Medtem ko je njegov filmski studio še vedno velesila, pa je njegovo poslovanje s pretočnimi vsebinami v rdečih številkah - in to vedno bolj .

Kanali kabelske televizije(vključno z Nickelodeonom, Showtimeom in MTV) ter njegova oddajniška mreža CBS so spodobne platforme, ki jih večina verjetno pozna iz otroških let (vsaj jaz se jih spomnim), vendar težava tu ni v kakovosti ali vsebini - klasični programi na televizorjih po vsem svetu imajo težave. Pri nas, na Češkem, se morda nekaterim to ne zdi tako, vendar je res.

S prihodom pretočnega predvajanja so se medijskim predvajalnikom odprle nove možnosti, ki jih je Paramount izkoristil po svojih najboljših močeh v tistem času. Paramount+ je začel delovati v začetku leta 2021, in čeprav obstaja že od leta 2014, je Paramount leta 2019 prevzel brezplačno televizijsko platformo Pluto TV. Obe storitvi zdaj služita 60 oziroma 80 milijonom gledalcev.

PARA
$11.21 -$0.50 -4.27%
1 Day
-0.04%
5 Days
-6.02%
1 Month
-14.4%
6 Months
-21.93%
YTD
-18.68%
1 Year
-50.04%
5 Years
-76.85%
Max.
-56.14%

Večina podjetij, vključno z Disneyjem $DIS+0.0%, se je želela za vsako ceno spopasti z velikanom in dominantnim Netflixom $NFLX+0.0%, saj so v tej panogi videli ogromno priložnost . Zato soza svoje platforme in promocijoporabila ogromno denarja. Te platforme še danes ustvarjajo izgubo in čakajo, ali jim bo uspelo preseči dobiček nad stroški.

Obseg je v tem poslu pomemben. Stroški snemanja televizijske oddaje ali filma so enaki ne glede na to, koliko ljudi si jih ogleda. Več ljudi, kot jih plača za ogled, bolj dobičkonosen postane film ali program. Paramountova poraba za pretočne vsebine je do zdaj narasla in presegla prihodke od pretočnih vsebin.

Vendar je pretočno predvajanje doseglo zadosten obseg, tako da je izračun stroškov in koristi postal bolj smiseln z davčnega vidika. To je tako smiselno, da Paramount celo ponovno ocenjuje svoje prejšnje napovedi glede izdatkov za pretakanje.

Finančni direktor Naveen Chopra je v začetku leta predlagal, da bo Paramount leta 2024 za pretakanje morda porabil manj sredstev, kot je predlagal prej, in sicer 6 milijard dolarjev. To zmanjšanje bo vsaj deloma omogočila uvedba nove storitve, ki bo združevala Paramount+ in Showtime.

Tržne napovedi za delnico $PARA+0.0%

Storitve pretakanja ne morejo biti samostojen izdelek - na trgu je preveč konkurence. Pogosto se izplačajo, če so v paketu z drugim izdelkom ali storitvijo ali če so obogatene z ekskluzivno vrhunsko vsebino.

Primer: septembra je Walmart začel ponujati brezplačen dostop do storitve Paramount+ za naročnike Walmart+, s čimer je povečal privlačnost storitve Walmart+ in hkrati omogočil zaslužek iz storitve Paramount+ za stranke, ki se nanjo nikoli ne bi naročile. Medtem je Paramount+ vzpostavil odnose z dirkami Formule 1.

V kakšnih okoliščinah bi se lahko delnica podjetja okrepila?

- Prva možnost je, da se bo Paramountova dejavnost pretakanja sčasoma izvlekla iz rdečih številk, kot predlagata izvršna direktorja Bakish in Chopra. Glede na trenutni razvoj pretakanja to ni neverjetno pričakovanje. Medtem pa filmska in televizijska dejavnost podjetja ostaja solidno dobičkonosna. Ta uspeh bi lahko obnovil nedavno znižano dividendo in povečal končni vzpon delnice.

- Druga in precej kratkoročnejša možnost je nakup podjetja kot celote ali njegovega dela - morda pretakanja.

To ne bi bilo prvič, da bi se nekdo zanimal za prevzem. Sam Bob Bakish lahko pričakuje prevzem po prodaji določenih sredstev. Paramount BET naj bi se zanimal za kupca. V začetku letošnjega leta naj bi Paramount zavrnil 3 milijarde dolarjev vredno ponudbo za Showtime.

To ni finančni nasvet. Zagotavljam javno dostopne podatke in delim svoja mnenja o tem, kako bi sam ravnal v tej situaciji. Vlaganje je tvegano in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.