S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Попаднах на интересна статия относно диверсификацията (по същото време наскоро разгледах тази тема в коментарите тук) и в нея се казва накратко следното:

Уорън Бъфет и Чарли Мънгър от Berkshire Hathaway имат отрицателно отношение към диверсификацията на портфейлите от акции. Те твърдят, че е по-добре да се инвестира по-голямата част от капитала в една компания, в която инвеститорът има най-голямо доверие. За разлика от тях Рей Далио, основател на Bridgewater Associates, смята диверсификацията за ключов елемент на инвестирането. И двата възгледа са основателни. Диверсификацията може да намали риска на портфейла чрез инвестиране в различни некорелирани активи. Правилното ниво на диверсификация зависи от инвестиционната стратегия и познанията на инвеститора. За непрофесионалните инвеститори може да са подходящи диверсифицирани фондове, които инвестират в различни класове активи по света.

От моя гледна точка, аз по принцип съм съгласен с тях и се смятам за такъв "образован лаик", когато става въпрос за инвестиране, така че твърде голямата диверсификация също няма особен смисъл за мен.

За мен е много по-смислено да имаш дълъг инвестиционен хоризонт и наистина да инвестираш само това, което имаш допълнително и не ти трябва (тогава си като мен, напълно спокоен, независимо какво се случва на този пазар и единственото, с което се бориш, е FOMO в стил "откъде мога да взема повече пари, за да презапася"....

Моята диверсификация на практика е само акции + ETFs // крипто... и това напълно ме устройва :)

но това съм аз... а вие?


No comments yet