S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

3 stocuri de dividende interesante din Europa

Mihai Dragavei
15. 6. 2023
8 min read

Vorbim destul de des despre acțiunile cu dividende. Și, de cele mai multe ori, alegerea cade pe acțiunile americane. Dar nu trebuie să mergem prea departe pentru companii de calitate! Haideți să aruncăm o privire la 3 companii de dividende interesante și de calitate din Europa!

Telefonica $TEF-0.9%

Telefonica este o companie multinațională spaniolă de telecomunicații care oferă servicii de telecomunicații în Europa, America Latină și Asia. Compania este inclusă în indicele IBEX 35, care este principalul indice bursier din Spania.

Ultimii ani au fost destul de sălbatici. În ceea ce privește rezultatele financiare ale Telefonica, aceasta a înregistrat o scădere a veniturilor cu 11,6%, până la 43,1 miliarde de euro, iar profitul înainte de impozitare a scăzut cu 34,3%, până la 4,5 miliarde de euro în 2020. Acest lucru s-a datorat în principal efectelor negative ale pandemiei COVID-19, care a afectat afacerile companiei. În ciuda acestui fapt, compania intenționează să își continue politica de dividende și oferă un randament relativ ridicat al dividendelor.

TEF
$4.45 -$0.04 -0.89%

În 2020, compania a semnat un acord de vânzare a participației sale de afaceri din Columbia pentru 1,3 miliarde USD, ca parte a eforturilor sale de reducere a datoriilor. Compania intenționează, de asemenea, să vândă interese de afaceri în alte țări.

Unul dintre planurile cheie ale companiei este de a investi în dezvoltarea rețelelor 5G, ceea ce ar putea contribui la creșterea veniturilor companiei în viitor. De asemenea, compania intenționează să investească în servicii digitale și tehnologii cloud. Cu toate acestea, concurența apare din ce în ce mai mult pe piața de telecomunicații, ceea ce ar putea afecta performanța Telefonica.

Piața spaniolă de telecomunicații se confruntă de mai mulți ani cu o scădere a veniturilor, din cauza prevalenței concurenților low-cost care au câștigat cotă de piață prin politici agresive de stabilire a prețurilor atât în sectorul mobil, cât și în cel fix. Recentele creșteri de prețuri ale marilor jucători, cum ar fi Orange, Masmovil și Vodafone, sugerează că există o presiune la nivelul segmentului premium al pieței. Majorarea prețurilor de bază (TEF) de către Telefonica, care a avut loc în ianuarie 2023, ar putea indica un viitor succes pe piață dacă această tendință continuă.

Dividendul este în prezent un 7,5 gras, dar acest lucru nu este probabil sustenabil. Cu toate acestea, dacă compania de telecomunicații continuă pe calea intensității scăzute a capitalului, există mai puține șanse de reducere a fluxului de numerar liber, ceea ce, la rândul său, înseamnă că dividendul ar putea fi menținut.

Dividendele Telefonica nu sunt deloc previzibile, iar acest lucru se vede acum.

Novartis $NVS-0.8%

Novartis AG este o companie farmaceutică multinațională elvețiană care se concentrează pe cercetarea, dezvoltarea și fabricarea de produse farmaceutice și generice. Compania activează în domeniile oftalmologiei, dermatologiei, cardiologiei, neurologiei și în alte domenii ale medicinei. Novartis este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume și are peste 100.000 de angajați.

NVS
$101.11 -$0.85 -0.83%

Novartis investește masiv în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente. În 2020, compania a investit peste 9 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare. De asemenea, compania are un portofoliu extins de medicamente, inclusiv mai multe medicamente emblematice, cum ar fi Gilenya, Cosentyx și Lucentis.

Novartis se angajează, de asemenea, în favoarea sustenabilității și sprijină cercetarea și dezvoltarea de medicamente pentru probleme de sănătate în țările în curs de dezvoltare. Compania oferă programe de colaborare cu organizații non-profit și guverne pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la asistență medicală în aceste zone.

Ca orice companie farmaceutică, Novartis se confruntă cu provocări de reglementare și concurențiale. Reglementările farmaceutice sunt foarte stricte și pot afecta viteza de dezvoltare a noilor medicamente. Concurența de pe piață este, de asemenea, foarte puternică și poate afecta cota de piață și prețul produselor companiei.

Companiile farmaceutice mari au, de obicei, operațiuni mari și diversificate, ceea ce le permite să obțină o creștere solidă printr-o combinație între beneficiile creșterii globale a pieței și impactul fuziunilor și achizițiilor. Novartis a înregistrat recent o creștere puternică a profitului său operațional, ceea ce indică faptul că este capabilă să obțină rezultate solide pe termen lung.

NVS se tranzacționează la o evaluare rezonabilă și oferă un randament solid al dividendelor. Pe termen lung, NVS ar putea oferi randamente atractive ajustate la risc, dar după recenta creștere a acțiunilor, ar putea merita să așteptăm o oportunitate de cumpărare mai bună. În general, NVS are perspective solide de creștere și ar putea oferi randamente bune pe termen lung.

Shell $SHEL-0.2%

Royal Dutch Shell, cunoscută și sub numele de Shell, este o companie energetică internațională cu sediul în Olanda. Este una dintre cele mai mari companii de explorare și producție de petrol și gaze din lume și oferă o gamă largă de produse și servicii în sectorul energetic.

SHEL

Shell

SHEL
$70.37 -$0.12 -0.17%

Royal Dutch Shell a fost înființată în 1907 prin fuziunea dintre Royal Dutch Petroleum Company și Shell Transport and Trading Company. De atunci, compania a crescut și a devenit unul dintre cei mai mari actori din industria energetică, cu cote de piață semnificative pe piețele din amonte de petrol, gaze și petrochimie.

Shell este una dintre cele mai mari companii din lume, cu o capitalizare de piață de miliarde de dolari. Veniturile sale provin în principal din vânzarea de petrol și gaze, dar și din petrochimie, energie regenerabilă și alte servicii energetice.

Dividendele SHEL sunt, de asemenea, destul de sălbatice

În ultimii ani, compania a fost afectată de fluctuațiile prețurilor la petrol și gaze, ceea ce a avut un impact asupra rezultatelor sale financiare. În ciuda acestor provocări, compania a reușit să își mențină competitivitatea și să obțină o creștere financiară constantă.

Shell este una dintre companiile "supermajore" din industria energetică, fiind unul dintre cei mai mari și mai puternici jucători de pe piață. Printre principalii concurenți ai Shell se numără ExxonMobil, BP, Chevron și TotalEnergies. În comparație cu acești concurenți, Shell are o poziție puternică în producția de petrol și gaze, precum și în sectoarele petrochimic și GNL.

Shell se confruntă cu mai multe provocări care îi pot afecta viitorul.

Tranziția către energia verde: Shell, ca și alte companii energetice, se confruntă cu presiuni pentru a face tranziția către surse de energie mai durabile și mai curate. Compania investește în surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară, și în tehnologii care reduc emisiile de gaze cu efect de seră, cum ar fi stocarea carbonului. Cu toate acestea, acest lucru ar putea necesita investiții semnificative și o reorganizare a portofoliului său.

Reglementarea și incertitudinea politică: Industria energetică este adesea supusă unor schimbări politice și de reglementare care pot afecta activitatea unei companii. Shell trebuie să fie pregătită pentru astfel de schimbări și să se adapteze la noile cerințe și constrângeri.

Fluctuațiile prețurilor la petrol și gaze: Prețurile la petrol și gaze sunt volatile și se pot schimba semnificativ din cauza evenimentelor globale, a schimbărilor politice și a factorilor economici. Shell trebuie să fie capabilă să gestioneze eficient riscurile asociate acestor fluctuații de preț și să își adapteze strategia la aceste condiții de piață în schimbare.

Evoluții tehnologice: Industria energetică se confruntă cu progrese tehnologice rapide, în special în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice. Shell trebuie să fie capabilă să inoveze și să se adapteze la aceste noi tehnologii pentru a rămâne competitivă și a-și menține poziția pe piață.

Concurența din partea noilor actori: Dezvoltarea de noi tehnologii și surse de energie atrage tot mai mulți actori noi pe piață, ceea ce sporește concurența pentru companii precum Shell. Compania trebuie să fie capabilă să concureze cu acești noi jucători și să își mențină cota de piață.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.