S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 érdekes európai osztalékrészvény

Bertalan Görög
15. 6. 2023
9 min read

Elég gyakran beszélünk az osztalékrészvényekről. És a választás legtöbbször az amerikai részvényekre esik. De nem kell messzire mennünk a minőségi vállalatokért! Nézzünk meg 3 érdekes és minőségi osztalékcéget Európából!

Telefonica $TEF

A Telefonica egy spanyol multinacionális távközlési vállalat, amely Európában, Latin-Amerikában és Ázsiában nyújt távközlési szolgáltatásokat. A vállalat az IBEX 35 indexben szerepel, amely Spanyolország fő részvényindexe.

Az elmúlt néhány év meglehetősen vad volt. Ami a Telefonica pénzügyi eredményeit illeti, a bevételei 11,6%-kal 43,1 milliárd euróra, az adózás előtti eredménye pedig 34,3%-kal 4,5 milliárd euróra csökkent 2020-ban, ami elsősorban a COVID-19 világjárvány negatív hatásainak volt köszönhető, ami a vállalat üzletmenetét érintette. Ennek ellenére a vállalat folytatni kívánja osztalékpolitikáját, és viszonylag magas osztalékhozamot kínál.

TEF
$4.45 $0.00

A vállalat 2020-ban megállapodást írt alá a kolumbiai üzleti érdekeltségének 1,3 milliárd USD-ért történő eladásáról az adósságcsökkentési erőfeszítések részeként. A vállalat más országokban lévő üzleti érdekeltségek eladását is tervezi.

A vállalat egyik legfontosabb terve az 5G hálózatok fejlesztésébe való befektetés, ami a jövőben hozzájárulhat a vállalat bevételeinek növeléséhez. A vállalat emellett a digitális szolgáltatásokba és a felhőtechnológiákba is tervez befektetni. A távközlési piacon azonban egyre nagyobb a verseny, ami befolyásolhatja a Telefonica teljesítményét.

A spanyol távközlési piacon évek óta csökkenő bevételekkel kell szembenézni, ami az alacsony költségű versenytársak térnyerésének köszönhető, akik agresszív árpolitikával szereztek piaci részesedést mind a mobil, mind a vezetékes szektorban. Az olyan nagy szereplők, mint az Orange, a Masmovil és a Vodafone közelmúltbeli áremelései arra utalnak, hogy a piac prémium szegmensében nyomás van. A Telefonica 2023 januárjában végrehajtott, az egész bázist érintő áremelése (TEF) jelezheti a jövőbeli piaci sikereket, ha ez a tendencia folytatódik.

Az osztalék jelenleg kövér 7,5, de ez valószínűleg nem fenntartható. Ha azonban a távközlési vállalat folytatja az alacsony tőkeintenzitású pályáját, akkor kisebb a valószínűsége a szabad cash flow csökkenésének, ami viszont azt jelenti, hogy az osztalék akár meg is maradhat.

A Telefonica osztaléka korántsem kiszámítható, és ez most is látszik.

Novartis $NVS-0.6%

A Novartis AG egy svájci multinacionális gyógyszeripari vállalat, amely gyógyszerek és generikus gyógyszerek kutatására, fejlesztésére és gyártására összpontosít. A vállalat a szemészet, a bőrgyógyászat, a kardiológia, a neurológia és az orvostudomány egyéb területein tevékenykedik. A Novartis a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, amely több mint 100 000 embert foglalkoztat.

NVS
$100.53 -$0.58 -0.57%

A Novartis jelentős összegeket fektet be az új gyógyszerek kutatásába és fejlesztésébe. A vállalat 2020-ban több mint 9 milliárd dollárt fektetett kutatás-fejlesztésbe. A vállalat kiterjedt gyógyszerportfólióval is rendelkezik, köztük számos zászlóshajó gyógyszerrel, mint például a Gilenya, a Cosentyx és a Lucentis.

A Novartis elkötelezett a fenntarthatóság mellett is, és támogatja a fejlődő országok egészségügyi problémáira szánt gyógyszerek kutatását és fejlesztését. A vállalat non-profit szervezetekkel és kormányokkal együttműködő programokat kínál, hogy segítsen javítani az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést ezeken a területeken.

Mint minden gyógyszeripari vállalat, a Novartis is szembesül szabályozási és versenyjogi kihívásokkal. A gyógyszeripari szabályozás nagyon szigorú, és befolyásolhatja az új gyógyszerek fejlesztésének sebességét. A piaci verseny szintén nagyon erős, és befolyásolhatja a vállalat termékeinek piaci részesedését és árképzését.

A nagy gyógyszeripari vállalatok jellemzően nagy és diverzifikált tevékenységgel rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy az általános piaci növekedés előnyeinek, valamint a fúziók és felvásárlások hatásának kombinációja révén szilárd növekedést érjenek el. A Novartis a közelmúltban erőteljes növekedést ért el működési nyereségében, ami azt jelzi, hogy hosszú távon képes szilárd eredményeket felmutatni.

Az NVS ésszerű értékelés mellett kereskedik, és szilárd osztalékhozamot kínál. Hosszú távon az NVS meggyőző kockázattal korrigált hozamot biztosíthat, de a részvény közelmúltbeli emelkedése után érdemes lehet várni egy jobb vételi lehetőségre. Összességében az NVS szilárd növekedési kilátásokkal rendelkezik, és hosszú távon jó hozamot biztosíthat.

Shell $SHEL+0.6%

A Royal Dutch Shell, más néven Shell egy hollandiai székhelyű nemzetközi energetikai vállalat. A világ egyik legnagyobb olaj- és gázkutató és -kitermelő vállalata, amely az energiaszektorban termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja.

SHEL

Shell

SHEL
$70.82 $0.45 +0.64%

A Royal Dutch Shell 1907-ben alakult a Royal Dutch Petroleum Company és a Shell Transport and Trading Company egyesülésével. Azóta a vállalat az energiaipar egyik legnagyobb szereplőjévé nőtte ki magát, és jelentős piaci részesedéssel rendelkezik az upstream olaj-, gáz- és petrolkémiai piacokon.

A Shell a világ egyik legnagyobb vállalata, piaci kapitalizációja dollármilliárdokban mérhető. Bevételei főként az olaj és a gáz értékesítéséből származnak, de a petrolkémiai termékek, a megújuló energia és egyéb energetikai szolgáltatások terén is tevékenykedik.

A SHEL osztaléka is elég vad.

Az elmúlt években a vállalatot az olaj- és gázárak ingadozása érintette, ami kihatott a pénzügyi eredményeire. E kihívások ellenére a vállalat képes volt megőrizni versenyképességét és folyamatos pénzügyi növekedést elérni.

A Shell az energiaipar egyik "szupermajor" vállalata, a piac egyik legnagyobb és legerősebb szereplője. A Shell fő versenytársai közé tartozik az ExxonMobil, a BP, a Chevron és a TotalEnergies. E versenytársakhoz képest a Shell erős pozícióval rendelkezik az olaj- és gáztermelésben, valamint a petrolkémiai és az LNG-ágazatban.

A Shellnek számos olyan kihívással kell szembenéznie, amelyek befolyásolhatják a jövőjét.

Azöld energiára való átállás: A Shell, más energiaipari vállalatokhoz hasonlóan, nyomásnak van kitéve a fenntarthatóbb és tisztább energiaforrásokra való áttérés érdekében. A vállalat befektet a megújuló energiaforrásokba, például a szél- és napenergiába, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő technológiákba, például a szén-dioxid-tárolásba. Ehhez azonban jelentős beruházásokra és portfóliójának átszervezésére lehet szükség.

Szabályozás és politikai bizonytalanság: Az energiaipar gyakran politikai és szabályozási változásoknak van kitéve, amelyek hatással lehetnek a vállalat üzletmenetére. A Shellnek fel kell készülnie az ilyen változásokra, és alkalmazkodnia kell az új követelményekhez és korlátozásokhoz.

Azolaj- és gázárak ingadozása: Az olaj- és gázárak volatilisek, és a globális események, politikai változások és gazdasági tényezők miatt jelentősen változhatnak. A Shellnek képesnek kell lennie az ilyen áringadozásokkal kapcsolatos kockázatok hatékony kezelésére, és stratégiáját a változó piaci feltételekhez kell igazítania.

Technológiai fejlődés: Az energiaiparban gyors technológiai fejlődés tapasztalható, különösen a megújuló energia és az energiahatékonyság területén. A Shellnek képesnek kell lennie az innovációra és az új technológiákhoz való alkalmazkodásra, hogy versenyképes maradjon és megőrizze piaci pozícióját.

Az új szereplők versenye: Az új technológiák és energiaforrások fejlődése egyre több új szereplőt vonz a piacra, ami növeli a versenyt az olyan vállalatok számára, mint a Shell. A vállalatnak képesnek kell lennie arra, hogy felvegye a versenyt ezekkel az új szereplőkkel, és megőrizze piaci részesedését.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.