S&P 500 ^GSPC 5,305.53 -0.05%
Tesla TSLA $178.43 +1.99%
Nvidia NVDA $936.11 -1.23%
Amazon AMZN $181.44 -1.15%
Apple AAPL $192.16 +0.59%
Microsoft MSFT $427.20 +0.44%
Alphabet GOOG $178.73 +0.15%
Meta META $468.27 -0.12%

Sunt acestea cele mai bune companii care plătesc dividende și care vor plăti dividende timp de zeci de ani?

Mihai Dragavei
17. 6. 2023
5 min read

Companiile cu dividende ne interesează pe toți aici. Ne ocupăm de istorie, stabilitate, cifre... dar suntem cu toții interesați de un lucru în special, despre care ne este cam teamă să discutăm cu voce tare - viitorul.

Știm cu toții că niciunul dintre noi nu are un glob de cristal și nu poate prezice cu certitudine rezultatele și evoluțiile viitoare. Fiecare trebuie să facă aceste estimări pentru sine. Oricum, pot cel puțin să vă dau un pont despre companiile care ar putea, cel puțin potențial, să continue să livreze dividendele lor frumoase.

Microsoft $MSFT+0.4%

Gigantul tehnologic Microsoft obține fluxuri constante de profit din afacerile sale de software și cloud. Compania a început să plătească dividende în 2003, iar dividendul său a crescut în fiecare an de atunci. Randamentul este puțin sub 1%, ceea ce nu este mult, dar, din nou, este frumos sustenabil. Generarea puternică de numerar, nivelul sănătos al datoriilor și activitatea dinamică de fuziuni și achiziții oferă Microsoft suficient spațiu pentru a continua să își crească dividendele.

MSFT

Microsoft

MSFT
$427.20 $1.86 +0.44%

Microsoft a început să plătească dividende acționarilor săi în 2003. De atunci, compania a crescut valoarea dividendelor plătite în fiecare an. De exemplu, în ultimul trimestru al anului trecut, Microsoft a plătit dividende în valoare totală de 4,6 miliarde de dolari. În total, în ultimii 10 ani, Microsoft a returnat acționarilor peste 140 de miliarde de dolari sub formă de dividende, ceea ce reprezintă un randament de aproape 150%. Dividendele au crescut cu o rată de aproximativ 10% în fiecare an.

Istoricul dividendelor Microsoft nici măcar nu pare să aparțină unei companii de tehnologie

Randamentul actual al dividendelor este mai mic de 1%. Dar, având în vedere creșterea vânzărilor, a profiturilor și a fluxului de numerar liber, analiștii văd loc pentru noi creșteri ale dividendelor. Câștigurile solide ale Microsoft din vânzările de software și servicii cloud, datoriile sale reduse și activitatea rapidă de achiziții oferă companiei o mulțime de numerar pentru a crește plățile de dividende în viitor.

Microsoft face o treabă bună în ceea ce privește reducerea datoriilor

Conducerea afirmă că intenționează să mențină și să crească dividendele la un nivel în concordanță cu perspectivele pe termen lung privind veniturile, profitul operațional și fluxul de numerar liber.

Așadar, pe scurt, Microsoft are o politică de dividende stabilă și relativ tânără, care se concentrează pe o creștere sustenabilă a dividendelor pe termen lung, în concordanță cu creșterea fluxului de numerar al companiei. Profiturile generate de activitatea de bază și activul de numerar din bilanț oferă Microsoft, teoretic, suficient spațiu de manevră pentru a continua să crească plățile de dividende în viitor.

Johnson & Johnson $JNJ+0.4%

Această companie din domeniul sănătății cu o istorie de 114 ani este un plătitor de dividende pe termen lung. JNJ are o sursă constantă de venituri din dispozitivele sale, produsele medicale și farmaceutice. Dividendele au fost plătite timp de 60 de ani fără întrerupere și au crescut în fiecare an începând cu 2004. Cu un brand puternic, un portofoliu de produse diversificat și o datorie scăzută, JNJ are suficiente fonduri pentru a continua să își crească dividendele.

JNJ
$151.84 $0.56 +0.37%
Capital Structure
Market Cap
364.1B
Enterpr. Val.
372.9B
Valuation
P/E
22.5
P/S
4.1
Dividends
Yield
4.0%
Payout
30.4%

Johnson & Johnson a început să plătească dividende în 1944 și anul acesta sărbătorește a 60-a aniversare a creșterii continue a dividendelor. Acest lucru o face una dintre companiile cu cel mai lung istoric de creștere continuă a dividendelor.

Randamentul dividendelor este în prezent de aproximativ 2,8%, compania majorând dividendele cu o medie de 6% în fiecare an. În ultimii 10 ani, dividendele au crescut în total cu 59%.

Johnson & Johnson generează profituri constante din vânzarea produselor sale farmaceutice, medicale și de consum. Prin urmare, dispune de resurse suficiente pentru a plăti dividendele și pentru a le majora. Compania are un bilanț solid, cu un grad de îndatorare scăzut, ceea ce îi permite să investească în creșterea afacerii și să continue să plătească dividende acționarilor.

Este de înțeles că managementul este cât se poate de favorabil plății dividendelor. În concluzie, Johnson & Johnson este una dintre companiile cu cel mai lung istoric de creștere a dividendelor. Venitul net stabil, un bilanț solid și o concentrare strategică pe creșterea dividendelor oferă acestei companii centenare suficient spațiu pentru a continua să își crească dividendele pe termen lung. Iar investitorii cred în mod clar cu tărie în acest lucru.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.