S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ezek a legjobb osztalékfizető vállalatok, amelyek még évtizedekig osztalékot fognak fizetni?

Bandi Császár
17. 6. 2023
5 min read

Az osztalékot fizető vállalatok mindannyiunkat érdekelnek. Történelemmel, stabilitással, számokkal foglalkozunk... de egy dolog mindannyiunkat különösen érdekel, amiről nem merünk hangosan beszélni - a jövő.

Mindannyian tudjuk, hogy egyikünknek sincs kristálygömbje, és egyikünk sem tudja biztosan megjósolni a jövőbeli eredményeket és fejleményeket. Ezeket a becsléseket mindenkinek magának kell megtennie. Mindenesetre legalább egy tippet tudok adni olyan vállalatokról, amelyek legalább potenciálisan továbbra is képesek lehetnek szép osztalékot fizetni.

Microsoft $MSFT+0.7%

A technológiai óriás Microsoft a szoftver- és felhőüzletágából folyamatosan profitot termel. A vállalat 2003-ban kezdett osztalékot fizetni, és azóta minden évben nőtt az osztalék. A hozam alig 1% alatt van, ami nem sok, de viszont szépen fenntartható. Az erős készpénztermelés, az egészséges adósságszint és a pezsgő M&A-tevékenység a Microsoftnak bőven ad teret az osztalék további növelésére.

MSFT

Microsoft

MSFT
$430.16 $3.16 +0.74%

A Microsoft 2003-ban kezdett osztalékot fizetni részvényeseinek. Azóta a vállalat minden évben növelte a kifizetett osztalék összegét. A tavalyi év utolsó negyedévében például a Microsoft összesen 4,6 milliárd dollár osztalékot fizet ett ki. Összességében a Microsoft az elmúlt 10 évben több mint 140 milliárd dollárt fizetett vissza osztalékként a részvényeseknek, ami közel 150%-os megtérülést jelent. Az osztalék minden évben mintegy 10%-kal nőtt.

A Microsoft osztaléktörténete úgy tűnik, nem is technológiai vállalathoz tartozik

A jelenlegi osztalékhozam kevesebb, mint 1%. Az eladások, a nyereség és a szabad cash flow növekedése miatt azonban az elemzők további osztalékemelésre látnak lehetőséget. A Microsoft szoftver- és felhőszolgáltatások értékesítéséből származó erős bevételei, alacsony adósságállománya és élénk akvizíciós tevékenysége rengeteg készpénzt biztosít a vállalat számára az osztalékfizetés növeléséhez a jövőben.

A Microsoft szépen csökkenti adósságát

A menedzsment kijelenti, hogy az osztalékot olyan szinten kívánja tartani és növelni, amely összhangban van a bevételre, az üzemi nyereségre és a szabad cash flow-ra vonatkozó hosszú távú kilátásokkal.

Összefoglalva tehát a Microsoft stabil és viszonylag fiatal osztalékpolitikával rendelkezik, amely a vállalat pénzforgalmának növekedésével összhangban álló, hosszú távon fenntartható osztaléknövekedésre összpontosít. Az alaptevékenységből származó nyereség és a mérlegben lévő készpénzállomány elméletileg elegendő mozgásteret biztosít a Microsoft számára ahhoz, hogy a jövőben is növelje az osztalékfizetéseket.

Johnson & Johnson $JNJ-1.8%

Ez a 114 éves múltra visszatekintő egészségügyi vállalat hosszú távú osztalékfizető. A JNJ állandó bevételi forrással rendelkezik az eszközökből, orvosi termékekből és gyógyszerekből. Az osztalékot 60 éve megszakítás nélkül fizetik, és 2004 óta minden évben nőtt. Erős márkája, diverzifikált termékportfóliója és alacsony adósságállománya révén a JNJ elegendő forrással rendelkezik ahhoz, hogy továbbra is növelje osztalékát.

JNJ
$146.97 -$2.73 -1.82%
Capital Structure
Market Cap
353.7B
Enterpr. Val.
361.8B
Valuation
P/E
21.8
P/S
3.9
Dividends
Yield
3.3%
Payout
30.4%

A Johnson & Johnson 1944-ben kezdett osztalékot fizetni, és idén ünnepli a folyamatosan növekvő osztalékfizetés 60. évfordulóját. Ezzel az egyik olyan vállalat, amely a leghosszabb múltra tekint vissza a folyamatos osztalékemelések terén.

Az osztalékhozam jelenleg 2,8% körül van, és a vállalat évente átlagosan 6%-kal növeli az osztalékot. Az elmúlt 10 évben az osztalék összesen 59%-kal nőtt.

A Johnson & Johnson a gyógyszeripari, egészségügyi és fogyasztói termékeinek értékesítéséből származó folyamatos bevételeket termel. Ennek eredményeként elegendő forrással rendelkezik az osztalékfizetéshez és az osztalékemelésekhez. A vállalat erős mérleggel rendelkezik, alacsony adóssághányaddal, ami lehetővé teszi, hogy az üzleti növekedésbe fektessen be, és továbbra is osztalékot fizessen a részvényeseknek.

A menedzsment érthető módon a lehető legjobban támogatja az osztalékfizetést. Összefoglalva, a Johnson & Johnson az egyik olyan vállalat, amely a leghosszabb osztaléknövekedési múlttal rendelkezik. A stabil nettó jövedelem, az erős mérleg és az osztaléknövekedésre való stratégiai összpontosítás bőséges teret biztosít ennek az évszázados vállalatnak arra, hogy hosszabb távon tovább növelje osztalékát. A befektetők pedig egyértelműen erősen hisznek ebben.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.