S&P 500 ^GSPC 5,308.11 +0.00%
Tesla TSLA $178.30 +1.91%
Amazon AMZN $181.00 -1.38%
Nvidia NVDA $935.81 -1.26%
Microsoft MSFT $428.43 +0.73%
Apple AAPL $192.38 +0.70%
Alphabet GOOG $179.02 +0.31%
Meta META $467.74 -0.23%

Ali so to najboljša podjetja, ki izplačujejo dividende in jih bodo izplačevala še desetletja?

Primoz Krajnc
17. 6. 2023
4 min read

Tu nas zanimajo podjetja z dividendami. Ukvarjamo se z zgodovino, stabilnostjo, številkami... vendar nas vse zanima predvsem ena stvar, o kateri se nekako bojimo govoriti na glas - prihodnost.

Vsi vemo, da nihče od nas nima kristalne krogle in ne more z gotovostjo napovedati prihodnjih rezultatov in razvoja dogodkov. Te ocene mora vsakdo narediti sam. Kakor koli že, lahko vam dam vsaj nasvet o podjetjih, ki bi lahko vsaj potencialno še naprej izplačevala svoje lepe dividende.

Microsoft $MSFT+0.7%

Tehnološki velikan Microsoft ustvarja stabilne tokove dobička iz svoje programske opreme in poslovanja v oblaku. Podjetje je začelo izplačevati dividende leta 2003 in od takrat so se dividende vsako leto povečevale. Donosnost je nekaj manj kot 1 %, kar ni veliko, vendar je po drugi strani lepo vzdržna. Močno ustvarjanje denarnih sredstev, zdrava raven dolga in živahne dejavnosti na področju združitev in prevzemov dajejo Microsoftu veliko možnosti za nadaljnje povečevanje dividend.

MSFT

Microsoft

MSFT
$428.43 $3.09 +0.73%

Microsoft je delničarjem začel izplačevati dividende leta 2003. Od takrat je podjetje vsako leto povečalo znesek izplačanih dividend. Na primer, v zadnjem četrtletju lanskega leta je Microsoft izplačal skupno 4,6 milijarde dolarjev dividend. V zadnjih 10 letih je Microsoft delničarjem v obliki dividend skupno vrnil več kot 140 milijard dolarjev, kar je skoraj 150-odstotni donos. Dividende so se vsako leto povečale za približno 10 %.

Zdi se, da Microsoftova zgodovina dividend sploh ne pripada tehnološkemu podjetju

Trenutni dividendni donos je manj kot 1 %, vendar analitiki glede na rast prodaje, dobička in prostega denarnega toka vidijo možnosti za nadaljnje povečanje dividend. Microsoftovi visoki prihodki od prodaje programske opreme in storitev v oblaku, nizka zadolženost in živahna dejavnost prevzemov podjetju zagotavljajo veliko denarja za povečanje izplačil dividend v prihodnosti.

Microsoft dobro zmanjšuje dolg

Vodstvo navaja, da namerava ohraniti in povečati dividende na ravni, ki bo skladna z dolgoročnimi napovedmi glede prihodkov, dobička iz poslovanja in prostega denarnega toka.

Če povzamemo, ima Microsoft stabilno in razmeroma mlado dividendno politiko, ki se osredotoča na dolgoročno trajnostno rast dividend v skladu z rastjo denarnega toka podjetja. Dobički, ustvarjeni iz osnovne dejavnosti, in denarna sredstva v bilanci stanja dajejo Microsoftu teoretično dovolj prostora za nadaljnje povečevanje izplačil dividend v prihodnosti.

Johnson & Johnson $JNJ+0.4%

To zdravstveno podjetje s 114-letno zgodovino je dolgoročni izplačevalec dividend. Družba JNJ ima stalen vir prihodkov iz svojih naprav, medicinskih izdelkov in zdravil. Dividende se neprekinjeno izplačujejo že 60 let, od leta 2004 pa se vsako leto povečujejo. Z močno blagovno znamko, raznolikim portfeljem izdelkov in nizkim dolgom ima družba JNJ dovolj sredstev, da lahko še naprej povečuje dividende.

JNJ
$151.93 $0.66 +0.44%
Capital Structure
Market Cap
364.1B
Enterpr. Val.
372.9B
Valuation
P/E
22.5
P/S
4.1
Dividends
Yield
4.0%
Payout
30.4%

Družba Johnson & Johnson je začela izplačevati dividende leta 1944 in letos praznuje 60. obletnico nenehnega povečevanja izplačil dividend. S tem se uvršča med podjetja z najdaljšo zgodovino neprekinjenega povečevanja dividend.

Dividendni donos je trenutno približno 2,8 %, podjetje pa dividende vsako leto v povprečju poveča za 6 %. V zadnjih desetih letih se je dividenda povečala za skupno 59 %.

Družba Johnson & Johnson ustvarja stalne dobičke s prodajo farmacevtskih, medicinskih in potrošniških izdelkov. Zato ima dovolj sredstev za izplačilo dividend in njihovo povečanje. Podjetje ima močno bilanco stanja z nizkim deležem dolga, kar mu omogoča naložbe v rast poslovanja in nadaljnje izplačevanje dividend delničarjem.

Razumljivo je, da vodstvo kar najbolj podpira izplačila dividend. Če povzamemo, je podjetje Johnson & Johnson eno od podjetij z najdaljšo zgodovino rasti dividend. Stabilen čisti dobiček, močna bilanca stanja in strateška usmerjenost v rast dividend dajejo temu stoletnemu podjetju veliko možnosti za nadaljnje dolgoročno povečevanje dividend. In vlagatelji očitno močno verjamejo vanjo.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.