S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Nedávno jsem narazil na tuhle otázku a sám si uvědomil, že na ní neznám odpověď... Proč nikdo z lidí na internetu, kteří mluví o alokaci aktiv a diverzifikaci nikdy nezmiňuje nemovitosti/REIT akcie? 😅 

Prakticky vždycky se mluví jen o: akcie s velkou tržní kapitalizací, (někdy akcie se střední kapitalizací), akcie s malou tržní kapitalizací, mezinárodní akcie, dluhopisy, hotovost či krypto.


Je to poměrně netradiční a rizika jsou jiná než u akcií. Podle mě se tomu lidé vyhýbají, protože tomu úplně nerozumí a nestojí jim to za to.

Spoustě lidem na to ani nepadne oko. Mainstream je jinde...

Mainstream bohužel není ani styl alá Bulios nebo investiční Youtube. Mainstream jede těžce věci typu spořák, termiňák, penzijko a úspory v hrnečku.

Mě upřímně nedává moc smysl investovat do tohohle segmentu skrze akcie ale spíš jako vlastník nemovitosti... i když je to samozřejmě úplně jiný druh investování, tak mě REITy vůbec nelákají :)

Oproti fyzickým nemovitostem mají investice do REIT mnoho výhod, jednou z nich je samozřejmě prakticky bezstarostnost. Když si vezmu cenu investičního bytu na pronájem a zhodnocení (tedy nový 1 či 2 plus kk), připočítám k tomu příjmy z pronájmu a náklady na služby, pak mi při aktuálních cenách bytů třeba takový Realty Income vychází jako výnosnější alternativa, a to navíc ještě bez starostí a nutnosti do toho za dalších pár let cpát peníze na rekonstrukci.

Jo, souhlasím, že to má své výhody... i proto jsem psal, že se jedná o naprosto jiný druh investování :) Ale ani tak mě investice v REIT sektoru nelákají...

REITy jsou v tuto chvíli poměrně rizikové, přitom jejich dividenda neprekona ani úroky na amerických státních dluhopisech.

V rámci Bulios Academy hovoříme o REITech celkem často. 😊

Nějaké $O-0.1% nebo $MO+0.3% by šlo

Je to prostě jednodušší. Není tolik lidí, kteří mají své bydlení a ještě by mohli investovat do jiného domu/bytu. REITy mohou být řešení, ale "klasické" akcie jsou více main stream.

1. Řada lidí nemá cash na koupi nemovitosti. 2. Ceny nemovitostí mohou v průběhu času kolísat. 3. Strach. REIT akcie ale nejsou špatnou volbou, ale zjistil jsem, že dost oblíbenou volbou je takové $O-0.1%. Když se podíváme na výkonnost za posledních 5 let, tak bez dividend vidíme růst o 17%, to už bych raději šel do indexu, například S&P 500 má v rámci posledních 5 let 60% zhodnocení a to bez dividend.

Pěkný souhrn, souhlasím. Také radši investuji do SP500.

Hodně z těchto investorů má vlastní bydliště a možná nechtějí alokovat až moc do real estate dodatečnou investicí do REITů, jinak mě nic nenapadá 😅